Μικρή αποκλιμάκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ το 2025 αναμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε αντίθεση με τη γενικότερη επιδείνωση των προοπτικών για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στη χώρα, λόγω των ολοένα και κλιμακούμενων εμπορικών εντάσεων.
Στην έκθεση Fiscal Monitor του Ταμείου, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, προβλέπεται ότι το συνολικό ομοσπονδιακό έλλειμμα των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί στο 6,5% του ΑΕΠ μέσα στο 2025, από 7,3% το 2024.
- Δείτε επίσης: Το δυσμενές σενάριο για διεθνές χρέος σε επίπεδα Β' Παγκοσμίου πολέμου – Στις λίγες, παγκόσμιες εξαιρέσεις η Ελλάδα
Η σύγκλιση μεταξύ δαπανών και εσόδων, σύμφωνα με την έκθεση, βασίζεται στην προσδοκία αυξημένων εσόδων από δασμούς.
Οι υπολογισμοί του ΔΝΤ στηρίζονται σε σενάρια-αναφοράς που λαμβάνουν υπόψη τους δασμούς που είχαν ανακοινωθεί έως τις 4 Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβαίων δασμών που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στις 2 Απριλίου. Δεν περιλαμβάνουν όμως μεταγενέστερα μέτρα, όπως το «πάγωμα» των 90 ημερών στις αυξήσεις και οι εξαιρέσεις για smartphones, ημιαγωγούς και άλλα τεχνολογικά προϊόντα.
Στο πλαίσιο αυτό, το έλλειμμα προβλέπεται να υποχωρήσει στο 5,6% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, καθώς τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 0,7%.
Αβεβαιότητα στα έσοδα από δασμούς
Το ΔΝΤ επισημαίνει ωστόσο ότι η αύξηση των εσόδων από δασμούς παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη.
Ένας από τους βασικούς αστερίσκους στη μείωση του ελλείμματος είναι ο βαθμός στον οποίο οι δασμοί θα περιορίσουν τις εισαγωγές, κάτι που εξαρτάται από την αντίδραση των καταναλωτών στις υψηλότερες τιμές -και αυτή, όπως αναφέρεται, ποικίλλει ανά προϊόν.
Επιπλέον, η ίδια η «δομή» των δασμών είναι αβέβαιη και κρίσιμη, σύμφωνα με την έκθεση.
Το ΔΝΤ επισημαίνει έναν ακόμα κίνδυνο για τις προβλέψεις του: αν οι δασμοί οδηγήσουν σε γενικότερη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, τότε μπορεί να μειωθούν άλλα φορολογικά έσοδα -όπως ο φόρος εισοδήματος- τα οποία θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν την όποια αύξηση από τους δασμούς.
«Οι προβλέψεις αυτές είναι εξαιρετικά αβέβαιες και δεν περιλαμβάνουν μέτρα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στο Κογκρέσο, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού», σημειώνει το Ταμείο.
Αγορές και κόστος δανεισμού
Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, φτάνοντας περίπου στο 4,40%, καθώς ανακοινώθηκαν νέοι δασμοί, αναθεωρήθηκαν ανοδικά οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό και το δολάριο παρουσίασε πτώση.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι αν το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ συνεχίσει να αυξάνεται, αυτό θα οδηγήσει και σε αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων και του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.
«Συγκεκριμένα, μια αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ στο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ μεταξύ 2024 και 2029 θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο κατά 60 μονάδες βάσης στα επιτόκια 5ετών και 10ετών ομολόγων», ανέφερε το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ.