Ζελένσκι προς την Δύση: «Πάρτε μια απόφαση το ταχύτερο δυνατό, στείλτε μας αεροπλάνα!»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζελένσκι προς την Δύση: «Πάρτε μια απόφαση το ταχύτερο δυνατό, στείλτε μας αεροπλάνα!»
«Πάρτε μια απόφαση το ταχύτερο δυνατό, στείλτε μας αεροπλάνα!», δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος σε βίντεο που ανήρτησε στο Telegram.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τους δυτικούς «να αποφασίσουν το ταχύτερο δυνατό» για το θέμα της αποστολής αεροσκαφών MiG-29 που πρότεινε η Πολωνία για να βοηθηθεί η Ουκρανία να αντιμετωπίσει την ρωσική εισβολή.

«Πάρτε μια απόφαση το ταχύτερο δυνατό, στείλτε μας αεροπλάνα!» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά το ημερήσιο διάγγελμα του, σε βίντεο που ανήρτησε στο Telegram, στο οποίο ζητεί από τους δυτικούς να «ασχοληθούν αμέσως» με την πολωνική πρόταση.

"Ευχαριστούμε την Πολωνία", δήλωσε από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκφράζοντας τη λύπη του που "δεν έχει (ακόμη) ληφθεί" "καμία απόφαση" κατά την 14η ημέρα της ρωσικής εισβολής.

"Οι πολωνικές προτάσεις δεν υποστηρίζονται", εξέφρασε τη λύπη του. "Πότε θα υπάρξει μια απόφαση;" συνέχισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η πρόταση της Πολωνίας

Οποιαδήποτε προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία πρέπει να γίνει μέσω του ΝΑΤΟ, δήλωσαν σήμερα ανώτατοι Πολωνοί αξιωματούχοι, μετά την απόρριψη από την Ουάσινγκτον της προσφοράς της Πολωνίας να μεταφέρει όλα τα αεριωθούμενα MiG-29 που διαθέτει σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ, ώστε να χορηγηθούν στο Κίεβο.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει από δυτικές χώρες να της δώσουν μαχητικά αεροσκάφη προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή, η οποία προκάλεσε την έξοδο τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων προσφύγων από τη χώρα, και οι Αμερικανοί βουλευτές απάντησαν ωθώντας την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να διευκολύνει τη μεταφορά αεροσκαφών.

Απαραίτητη μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε επίσης σήμερα ότι η διεθνής κοινότητα θα φέρει ευθύνη για μια μαζική "ανθρωπιστική καταστροφή", αν δεν συμφωνήσει για μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων για να προστατευθεί η χώρα του.

Στο καθημερινό τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Ζελένσκι σημείωσε ότι το επίπεδο απειλής στην Ουκρανία είναι μέγιστο σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αλλά ότι οι Ουκρανοί έδειξαν ότι δεν θα υποχωρήσουν ποτέ.

"Η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραύλους, αεροσκάφη και ελικόπτερα εναντίον μας, εναντίον αμάχων, εναντίον των πόλεών μας, εναντίον της υποδομής μας. Είναι το ανθρωπιστικό καθήκον του κόσμου να ανταποκριθεί", υπογράμμισε ο Ζελένσκι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πολωνία: Η προμήθεια μαχητικών MiG-29 στην Ουκρανία πρέπει να γίνει μέσω του ΝΑΤΟ

Έτοιμο δηλώνει το Κρεμλίνο για συνέχιση των συνομιλιών με το Κίεβο

gazzetta
gazzetta reader insider insider