Ουκρανία: Έξι ανθρωπιστικές διαδρομές για την απομάκρυνση των αμάχων - 400.000 «αιχμάλωτοι» στην Μαριούπολη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Έξι ανθρωπιστικές διαδρομές για την απομάκρυνση των αμάχων - 400.000 «αιχμάλωτοι» στην Μαριούπολη
Η απομάκρυνση των αμάχων στην Ουκρανία επιχειρείται μέσω συνολικά έξι «ανθρωπιστικών διαδρόμων». Περίπου 2,1 - 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Τελευταία ενημέρωση: 16:02

Μέσα από έξι «ανθρωπιστικές διαδρομές» επιχειρείται απομάκρυνση των αμάχων από την πολιορκημένη Σούμι και άλλες ουκρανικές πόλεις. Πρόκειται για διαδρομές που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ άλλων και από τη νότια πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συμφώνησαν να σταματήσουν το πυρ στις περιοχές αυτές από τις 9 π.μ. ως τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και κάλεσαν τις ρωσικές δυνάμεις να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για τοπικές εκεχειρίες, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Όμως, παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η είδηση για πλήρη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ το μεσημέρι της Τετάρτης, αν και καθησυχαστική για τον κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας από το Τσέρνομπιλ εμφανίζεται η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε εκ νέου έκκληση για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και επανέλαβε ότι οι Ουκρανοί δεν θα παραδοθούν.

Την ίδια ώρα όμως, θέμα ωρών θεωρείται η μεγάλη ρωσική εισβολή στο Κίεβο.

Περίπου 2,1 - 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχει πιθανώς φτάσει τώρα τα 2,1-2,2 εκατομμύρια, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ο Φιλίπο Γκράντι σημείωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε επίσκεψή του στην Στοκχόλμη ότι "τώρα είναι ώρα να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στα σύνορα", παρά να έχουμε συζητήσεις για την κατανομή των προσφύγων ανάμεσα στις χώρες.

Ο Γκράντι πρόσθεσε ότι ιδιαιτέρως η Μολδαβία, η οποία δεν είναι χώρα μέλος της ΕΕ, είναι πολύ ευάλωτη στην τρέχουσα κατάσταση.

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η Ρωσία κρατά 400.000 αιχμαλώτους στη Μαριούπολη

Για 400.000 αιχμαλώτους που κρατά η Ρωσία στη Μαριούπολη κάνει λόγο ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, μέσα από ένα μήνυμα στο Twitter.

«Η Ρωσία συνεχίζει να κρατά αιχμάλωτους πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Μαριούπολη, εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια και τις οδούς εκκένωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «Σχεδόν 3.000 μωρά δεν έχουν φάρμακα και φαγητό».

14.500 άνθρωποι «έφτασαν» στη χώρα για να πολεμήσουν

Tις τελευταίες ημέρες pερίπου 14.500 άνθρωποι έχουν φθάσει στην Ουκρανία για να πολεμήσουν, αντιδρώντας στην εισβολη της Ρωσίας, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Συνολικά 12.000 απ' αυτούς είναι Ουκρανοί που επιστρέφουν και θέλουν να συμμετάσχουν στην εθνική αμυντική προσπάθεια, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Επιπλέον το Κίεβο αναμένει πολλούς ξένους να δηλώσουν εθελοντές για να σχηματισθεί μια διεθνής λεγεώνα.

Στη δήλωσή του, το ουκρανικό γενικό επιτελείο υποστηρίζει πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει περισσότερους από 12.000 στρατιώτες από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Έκκληση Ζελένσκι για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Κατά το νέο του διάγγελμα σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος, δήλωσε πως η χώρα ετοιμάζετε για τους επόμενες γύρους διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για την επίτευξη ειρήνης.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα είναι υπεύθυνη για μια μαζική «ανθρωπιστική καταστροφή» εάν δεν συμφωνήσει για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται στο μέγιστο επίπεδο απειλής.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραύλους, αεροσκάφη και ελικόπτερα εναντίον μας, εναντίον αμάχων, εναντίον των πόλεων μας, εναντίον των υποδομών μας. Είναι ανθρωπιστικό καθήκον του κόσμου να ανταποκριθεί», είπε σε τηλεοπτικό του μήνυμα, αναφέρει το Reuters.

Είπε ότι οι Ουκρανοί έχουν δείξει τις τελευταίες δύο εβδομάδες ότι δεν θα υποχωρήσουν ποτέ και έκανε έκκληση προς τις δυτικές χώρες να της δώσουν μαχητικά αεροσκάφη προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή

Νέα κατάπαυση του πυρός

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης μια νέα κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων από τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας. Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από τις 9.00 (ώρα Ελλάδας) το πρωί.

Εχθές, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ δήλωσε πως οι ουκρανικές αρχές δεν κατάφεραν για ακόμη μια φορά σήμερα να απομακρύνουν αμάχους από τη Μαριούπολη, κάνοντας λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή στην πολιορκούμενη πόλη.

Σε δηλώσεις της που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, χαρακτήρισε απαράδεκτη την προσφορά της Μόσχας να ανοίξει «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» που οδηγούν στη Ρωσία ή στη Λευκορωσία.

Ρωσική φάλαγγα

Οι μάχες συνεχίζονται βόρεια και βορειοδυτικά του Κιέβου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους.

Νέες δορυφορικές φωτογραφίες από την Ουκρανία, δείχνουν ρωσική φάλαγγα κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, στο Χοστόμελ, μόλις λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου.

Το αμερικανικό Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών αναφέρει ότι δεν αποκλείεται η Ρωσία να κάνει την τελική επίθεση στο Κίεβο, τα επόμενα τέσσερα εικοσιτετράωρα.

Τις φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Ετοιμάζεται για τη ρωσική εισβολή η Οδησσός

Η Οδησσός προετοιμάζεται για τη ρωσική εισβολή. Οι κάτοικοι της πόλης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική ιστορία προστατεύουν το τοπόσημο- άγαλμα του Δούκα Ρισελιέ, από ενδεχόμενες καταστροφές.

Τουλάχιστον 10 νεκροί στην ουκρανική πόλη Σεβεροντονιέτσκ

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη εξαιτίας ρωσικών πυρών στην πόλη Σεβεροντονιέτσκ, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανέφερε σήμερα ο περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ μέσω Telegram.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό, τον Σεργκίι Γκαϊντάι, ο ρωσικός στρατός «άνοιξε πυρ» εναντίον κατοικιών και άλλων κτιρίων. Δεν διευκρίνισε εάν επρόκειτο για βολές πυροβολικού ή όχι.

Να συγκρατήσουμε τις ρωσικές δυνάμεις «για 7-10 ημέρες»

Καθήκον των δυνάμεων της Ουκρανίας είναι να συγκρατήσουν την επίθεση των δυνάμεων της Ρωσίας, να μην τους επιτρέψουν να προελάσουν, τις επόμενες επτά ως δέκα ημέρες, ώστε η Μόσχα να μην είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι κατήγαγε νίκη, ανέφερε ουκρανός αξιωματούχος.

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, εξήγησε ότι η Ρωσία χρειάζεται απελπιστικά κάποια στρατιωτική νίκη, αναφέροντας τη Μαριούπολη και το Κίεβο ως τους πιο πιθανούς στόχους της Μόσχας.

«Βάση» βοήθειας το Κίεβο

Θέρμανση, νερό και τηλεφωνικές συνδέσεις λειτουργούν κανονικά στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ο αντιδήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Μιλώντας στην τηλεόραση, ο Mykola Povoroznyk είπε ότι οι αρχές ελπίζουν να καταφέρουν να απομακρύνουν αμάχους από το Irpin, το Bucha και το Hostomel, αναφέρει το Reuters.

«Έχουμε μέρη να στεγαστούν (πρόσφυγες), έχουμε τρένα για να στείλουμε ανθρώπους δυτικά», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι δεν ξέρει πόσους θα καταφέρουν να απομακρύνουν.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, ΣΚΑΙ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλήρης διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ - Κίνδυνος διαφυγής ραδιενεργών ουσιών

ΕΕ: Επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας -Πιάνουν ναυσιπλοΐα και crypto

Συνολικά 457 Ουκρανοί πρόσφυγες πέρασαν τα ελληνικά σύνορα το τελευταίο 24ωρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider