Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στην Αττάλεια για να έχει συνάντηση την Πέμπτη με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο Reuters.
Η Αττάλεια είναι η πρώτη έξοδος του Λαβρόφ από τη Ρωσία, η οποία είναι όλο και πιο απομονωμένη λόγω των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της, από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ενέτεινε τις μεσολαβητικές προσπάθειες από την αρχή της κρίσης, δήλωσε σήμερα ότι «η Τουρκία μπορεί να μιλά ταυτόχρονα στην Ουκρανία και στη Ρωσία». «Εργαζόμαστε για να αποφύγουμε η κρίση να εξελιχθεί σε τραγωδία», επέμεινε.
Οι δύο εμπόλεμες πλευρές συμφώνησαν σήμερα σε μια κατάπαυση του πυρός 12 ωρών, περιμετρικά των ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι.
Σήμερα, ο Κουλέμπα δήλωσε σε βίντεο που ανάρτησε στο Facebook, ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι «συνομιλίες να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές», λέγοντας παράλληλα ότι έχει «περιορισμένες προσδοκίες».
«Δεν έχουμε μεγάλες ελπίδες, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να αξιοποιήσουμε (τις συνομιλίες) στο μέγιστο» βαθμό, δήλωσε και τόνισε ότι «όλα θα εξαρτηθούν από τις οδηγίες που θα έχει λάβει ο Λαβρόφ πριν από τις συνομιλίες αυτές».
Ωστόσο το κλίμα κινδυνεύει να είναι τεταμένο, καθώς ο Ουκρανός υπουργός αποκάλεσε πρόσφατα στο CNN τον Ρώσο ομόλογό του «σύγχρονο Ρίμπεντροπ», χρησιμοποιώντας το όνομα του υπουργού του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
«Παράλληλα με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, όπως αποκαλούν οι ρωσικές αρχές την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία σημειώνει το AFP, διεξάγονται επίσης διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά προκειμένου να τεθεί τέλος το ταχύτερο δυνατό στην άφρονα αιματοχυσία και στην αντίσταση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων... Κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί», δήλωσε η Ρωσίδα ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ρωσία θα επιτύχει τον σκοπό της να εξασφαλίσει το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και θα προτιμούσε να το κάνει αυτό μέσω συνομιλιών.
Παράλληλα, το Κρεμλίνο ανέφερε πως στόχος και προτεραιότητας της ρωσικής κυβέρνησης είναι να μη γίνουν μαζικές απολύσεις καθώς ισχυροί κολοσσοί από διάφορους κλάδους εγκαταλείπουν τη Ρωσία.
Επιπλέον, η Ρωσία ανέφερε πως σχεδιάζει ένα κατάλογο σε προϊόντα και εμπορεύματα για να απαντήσει στις κυρώσεις της Δύσης, ενώ δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για κρατικοποίηση ξένων περιουσιακών στοιχείων.