Η Κίνα, προς το παρόν, μάλλον υποστηρίζει διακριτικά τη ρωσική πλευρά αλλά αν τα πράγματα πάνε άσχημα για τη Ρωσία μπορεί να αρχίσει να αναρωτιέται αν στοιχημάτισε σε λάθος άλογο. Αυτό δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Les Échos ο Πιερ Βιμόν σύμβουλος του προέδρου Μακρόν για τις σχέσεις με τη Ρωσία και πρώην πρέσβης της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο πρώτος οικονομικός εταίρος και ο πρώτος ξένος επενδυτής στην Κίνα.
Ως προς το αν η ουκρανική κρίση μπορεί να θεωρηθεί «πιστοποιητικό γέννησης της Ευρώπης της άμυνας», ο Βιμον , υπενθυμίζει τη ρήση του Μονέ, ότι «η Ευρώπη ανακαλύπτεται πάντα στις κρίσεις». Θεωρεί ωστόσο ότι το στρατηγικό ερώτημα είναι, το αν και κατά πόσο αυτή η στρατηγική αυτονομία, σε ό,τι αφορά την άμυνα και την ασφάλεια, μπορεί να επιτευχθεί «σε καλή συμπληρωματικότητα» με την αμερικανική διοίκηση.
Στην ίδια εφημερίδα ο πρώην πρέσβης της Γαλλίας στη Μόσχα και το Πεκίνο, Ζαν Μορίς Ριπέρ εκτιμά ότι στόχος του Πούτιν ήταν να αποδυναμωθεί η Ουκρανία σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην αντιπροσωπεύει πλέον τίποτα ούτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε για το ΝΑΤΟ». Τονίζει ακόμη ότι μια εμμονή του Πόυτιν, λιγότερο ορατή, είναι ότι «θέλει να καταστρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση» καθώς σε αντίθεση με τον Κινέζο Πρόεδρο πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόβλημα για την ευρωπαϊκή ήπειρο, επειδή δημιουργεί αναταράξεις στο διάλογό της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για τον Ριπέρ, ο Πούτιν δεν διαπραγματεύεται, επαναλαμβάνει επ' άπειρον αυτό που έχει να πει, ενώ υπάρχει πάντα αυτή η ρωσική εμμονή «να πολεμούν τη δημοκρατία και να αρνούνται την έννοια των καθολικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Χαρακτηρίζει τη Ρωσία «μία πελώρια κλεπτοκρατία»προσθέτοντας, ότι η εμμονή του Πούτιν και της ομάδας του είναι πρώτα και κύρια να διατηρήσουν τον πλούτο παραμένοντας την εξουσία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Photo: GettyImages/Ideal Image