Στο 92% η πρόοδος για την παράκαμψη των Τεμπών

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο 92% η πρόοδος για την παράκαμψη των Τεμπών

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου, έναν από τους σημαντικούς οδικούς άξονες της χώρας.

Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. είναι η Εταιρία Παραχώρησης του τμήματος της ΠΑΘΕ «Μαλιακός-Κλειδι», του αυτοκινητόδρομου δηλαδή που εκτείνεται από τις Ράχες του Ν. Φθιώτιδας (χ.θ. 240) έως το Κλειδί του Ν. Ημαθίας (χ.θ. 470). Αντικείμενο εργασιών της εταιρίας είναι η ανακατασκευή του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου, η κατασκευή νέου αυτοκινητόδρομου από τον Ευαγγελισμό του Νομού Λάρισας έως την Σκοτίνα του Νομού Πιερίας – μήκους 25 χλμ, η κατασκευή τριών νέων κόμβων, η λειτουργία και συντήρηση όλων των παραπάνω για όλη την διάρκεια της παραχώρησης – ήτοι για 30 χρόνια και τέλος η κατασκευή και λειτουργία πέντε Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Γκατσώνη Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», η πρόοδος του έργου είναι στο 92%, ωστόσο παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα η οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ της εταιρείας και του Δημοσίου με την οποία ρυθμίζοντας όλες οι συμβατικές και οικονομικές αξιώσεις.

Με την ολοκλήρωση του οδικού άξονα, οι οδηγοί θα παρακάμπτουν την Κοιλάδα των Τεμπών και τις επικίνδυνες στροφές του Πλαταμώνα, συντομεύοντας κατά 30 λεπτά κατά μέσο το χρόνο ταξιδιού τους.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το κατασκευαστικό σας έργο;

Τα έργα πολιτικού μηχανικού στις σήραγγες, δηλαδή η διάνοιξη και η τελική επένδυση έχουν ολοκληρωθεί, οι εργασίες ασφαλτόστρωσης έχουν και αυτές σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εγκατάστασης των Η/Μ συστημάτων. Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες στην ανοιχτή οδοποιία οι οποίες ωστόσο βρίσκονται περίπου στο 86% εξαιτίας διαφόρων καθυστερήσεων που έχουν επέλθει λόγω απαλλοτριώσεων, μετακινήσεων δικτύων κοινής ωφελείας, αρχαιολογίας κλπ.

Σήμερα η συνολική πιστοποιημένη πρόοδος ανέρχεται στο 92,5%. Όπως καταλαβαίνεται το έργο που έχει ήδη εκτελεστεί είναι πολύ σημαντικό. To υπολειπόμενο αντικείμενο μπορεί να φαίνεται μικρό σαν ποσοστό εκτέλεσης, οι εργασίες ωστόσο που υπολείπονται είναι οι πλέον απαιτητικές και αφορούν διάφορα σημεία κατά μήκος της ανοιχτής οδοποιίας και σε συνδυασμό με τη τεχνολογία που εφαρμόζεται ειδικά στις σήραγγες για να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του αυτοκινητόδρομου δεν επιδέχονται εκπτώσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι με την ολοκλήρωση του Έργου θα παραδοθεί σε λειτουργία μεταξύ άλλων η μεγαλύτερη οδική σήραγγα στην περιοχή των Βαλκανίων, μήκους 6 χλμ.

Πότε εκτιμάτε ότι θα ολοκληρωθεί το έργο σας;

Εμείς θα θέλαμε το έργο να είχε ήδη τελειώσει στο τέλος του 2015 όπως προβλεπόταν στο χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης που συντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2013. Οι καθυστερήσεις ωστόσο που προανέφερα παρατείνουν το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου μας για το φθινόπωρο του 2017. Όπως γνωρίζετε το Δημόσιο έχει ζητήσει από όλους τους παραχωρησιούχους την ολοκλήρωση και παράδοση των έργων έως τα τέλη Μαρτίου του 2017.

Για να επιτευχθεί ο στόχος του Μαρτίου 2017 θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ ημών και του Δημοσίου άμεσα - με την έγκριση των Δανειστών - ρυθμίζοντας όλες τις συμβατικές και οικονομικές αξιώσεις και τα τελευταία τεχνικά ζητήματα.

Ποια θα είναι τα οφέλη για τον οδηγό όταν ολοκληρωθεί το έργο σας;

Με την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου οι ταξιδιώτες θα απολαμβάνουν ένα άνετο και ασφαλές ταξίδι, εξοικονομώντας ταυτόχρονα χρόνο και καύσιμα.

Διασχίζοντας οι οδηγοί τα Νέα Τμήματα που θα παρακάμπτουν την Κοιλάδα των Τεμπών και τις επικίνδυνες στροφές του Πλαταμώνα, θα εξοικονομούν 15-30 λεπτά κατά μέσο όρο σε σχέση με την σημερινή κατάσταση, με άνετη οδήγηση ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών ή φωτισμού.

Επιπλέον, με την απόδοση των Νέων Τμημάτων στην κυκλοφορία θα διακοπεί οριστικά η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων μέσα από την Κοιλάδα των Τεμπών με αποτέλεσμα να μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά (αποτελώντας προορισμό ξεκούρασης και ανανέωσης) και περιβαλλοντικά αφού θα μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές ρύπων.

H Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου είναι μια νέα σχετικά εταιρία οκτώ ετών με ένα πολύπλοκο αντικείμενο. Ωστόσο, φέτος εκδώσατε τον πρώτο σας Εταιρικό Απολογισμό στον οποίον περιγράφετε την συνεισφορά της εταιρίας σας στην κοινωνία και το περιβάλλον. Πείτε μας σχετικά για αυτό

Η Εταιρική Υπευθυνότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου από την έναρξη λειτουργίας της Εταιρίας πριν 8 χρόνια, αλλά με σαφώς μεγαλύτερη έμφαση τα τελευταία χρόνια.

Εμείς δεν είμαστε απλά ένας αυτοκινητόδρομος, είμαστε ένας υπεύθυνος αυτοκινητόδρομος που συνεισφέρουμε στην τοπική κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον.

Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλέον υγιείς επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία δεν συμπεριλαμβάνει κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις.

Είμαστε μια Εταιρία που επιθυμούμε να αφήσουμε το κοινωνικό και περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα στην περιοχή που δραστηριοποιούμαστε.

Μόνο το 2015 πραγματοποιήσαμε συντονισμένες και έγκαιρες επεμβάσεις σε 15.000 συμβάντα στον αυτοκινητόδρομο, αντικαταστήσαμε και εμπλουτίσαμε με 7.000 φυτά την κεντρική νησίδα του αυτοκινητοδρόμου, ανακυκλώσαμε 77,5 τόνους αποβλήτων, ευαισθητοποιήσαμε 1.200 μαθητές και 400 καθηγητές/δασκάλους σε θέματα οδικής ασφάλειας, προσφέραμε εξοπλισμό και σχολικά είδη σε 10 σχολεία της περιοχής, αποκαταστήσαμε πλήρως το Σύστημα Βιολογικού Καθαρισμού της Σκοπέλου ενώ συντηρήσαμε, επισκευάσαμε και προμηθεύσαμε με νέο εξοπλισμό το Κέντρο Υγείας του νησιού.

Από τις δράσεις του 2015 μπορείτε να μας πείτε τι έχετε κάνει για τους εργαζόμενούς σας και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες;

Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου απασχολεί 540 άτομα προσωπικό. Το 2015 εκπαιδεύσαμε το 60% του προσωπικού μας σε θέματα Εργασιακής Υγείας και Ασφάλειας καθώς και σε θέματα Οδικής Ασφάλειας, το στελεχιακό δυναμικό μας συμμετείχε σε εκπαιδεύσεις και συνέδρια για θέματα που άπτονται του αντικειμένου εργασίας τους, παρείχαμε στο προσωπικό μας πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φυσικά δεν έλειψαν και οι εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα όπως η Χριστουγεννιάτικη γιορτή, η αποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά των εργαζόμενων, ενδοεταιρικοί αθλητικοί αγώνες και πολλά άλλα.

Σε ότι αφορά στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, εφαρμόσαμε πρόγραμμα έκδοσης ειδικών ηλεκτρονικών καρτών ΑΜΕΑ – εκδώσαμε το 2015 πάνω από 2.500 τέτοιες κάρτες - και αναλάβαμε εξ ολοκλήρου το σύνολο του κόστους που προκύπτει από τις διελεύσεις με χρήση των καρτών αυτών. Επιπλέον, υποστηρίξαμε με προσφορά αγαθών τον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Αναπήρων, το παιδικό χωριό SOS στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Τεμπών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider