Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ ξεκίνησε σήμερα μια επίσκεψη στην Κίνα, στη διάρκεια της οποίας θα μεταβεί στην επαρχία Σιντζιάνγκ όπου το Πεκίνο κατηγορείται για διώξεις εναντίον της μειονότητας των Ουιγούρων.
Η Μπατσελέτ «έφτασε και συσκέπτεται», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστή.
Όπως καταγγέλλουν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ουιγούροι ή μέλη άλλων τουρκόφωνων μειονοτήτων, κυρίως μουσουλμάνοι, κρατούνται σε στρατόπεδα στη Σιντζιάνγκ και παρακολουθούνται στενά από τις αρχές.
Η επίσκεψη της Μπατσελέτ θα είναι η πρώτη που πραγματοποιεί στην Κίνα ένας Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από το 2005.
Στη διάρκεια της εξαήμερης επίσκεψής της η Μπατσελέτ θα μεταβεί στην Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, και στην Κασγκάρ, μια πόλη στο νότιο τμήμα της επαρχίας όπου ζει μεγάλος αριθμός Ουιγούρων.
Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Chinese Human Rights Defenders (CHRD), με έδρα την Ουάσινγκτον, εκτίμησε σήμερα σε ανοικτή της επιστολή προς τη Μπατσελέτ ότι η επίσκεψή της «θα σχεδιαστεί και θα χορογραφηθεί προσεκτικά» από το Πεκίνο.
«Φοβόμαστε (…) ότι δεν θα έχετε ελεύθερη πρόσβαση στα θύματα, σε μάρτυρες, σε ανεξάρτητα μέλη της κοινωνίας των πολιτών», ότι «οι απόψεις σας θα αλλοιωθούν από την κινεζική κυβέρνηση», πρόσθεσε η ΜΚΟ.
Γενοκτονία
Η Μπατσελέτ σήμερα θα συνομιλήσει με ξένους πρεσβευτές στην Κίνα μέσω τηλεδιάσκεψης και στη συνέχεια αύριο και μεθαύριο θα μεταβεί στην Σιντζιάνγκ.
Θα συναντηθεί «με ορισμένο αριθμό υψηλόβαθμων αξιωματούχων εθνικού και τοπικού επιπέδου», «οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου καθώς και πανεπιστημιακούς», σημείωσε το γραφείο της.
Η Μπατσελέτ θα μιλήσει και στο πανεπιστήμιο της Καντόν.
Οι Ουιγούροι, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι σουνίτες, αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνότητα στη Σιντζιάνγκ, μια επαρχία 26 εκατομμυρίων κατοίκων.
Δυτικές έρευνες, που βασίζονται στις ερμηνείες επίσημων εγγράφων, μαρτυρίες θυμάτων και στατιστικά στοιχεία, καταγγέλλουν ότι το Πεκίνο έχει κλείσει σε «στρατόπεδα» τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ουιγούρους, ότι προχωρά σε αναγκαστικές στειρώσεις μελών της μειονότητας αυτή και ότι της επιβάλει «αναγκαστική εργασία».
Οι ΗΠΑ κατηγορούν τις κινεζικές αρχές για «γενοκτονία».
Η Κίνα αρνείται τις κατηγορίες αυτές, σημειώνοντας ότι πρόκειται για κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης προκειμένου οι πολίτες να μην ριζοσπαστικοποιηθούν και στραφούν στην τρομοκρατία, έπειτα από πολλές αιματηρές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην επαρχία, οι οποίες αποδόθηκαν σε ισλαμιστές ή αυτονομιστές Ουιγούρους.
Εξάλλου τονίζει ότι δεν επιβάλει στους Ουιγούρους αναγκαστικές στειρώσεις, αλλά απλώς εφαρμόζει την πολιτική περιορισμού των γεννήσεων που ισχύει σε όλη τη χώρα.
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ ζητούν από το 2018 από το Πεκίνο «ελεύθερη και ουσιαστική» πρόσβαση στη Σιντζιάνγκ.
Σύμφωνα με πανεπιστημιακούς και Ουιγούρους που ζουν στο εξωτερικό, οι αρχές της επαρχίας φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν άρει τα αυστηρά μέτρα καταστολής και έχουν επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη της Σιντζιάνγκ.
Ωστόσο συνεχής παρουσία του κράτους και ο φόβος των αντιποίνων ενδέχεται να εμποδίσουν τους Ουιγούρους να μιλήσουν ελεύθερα στην ομάδα του ΟΗΕ.
Η Μπατσελέτ έχει δεχθεί επίσης επικρίσεις από την Ουάσινγκτον επειδή δεν ήταν πιο ευθεία στις δηλώσεις της για τη Σιντζιάνγκ.
Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι «η επίμονη σιωπή της Μπατσελέτ μπροστά στις αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ωμοτήτων» είναι «βαθιά ανησυχητική».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ