Την ανησυχία του αναφορικά με το γεγονός πως η ρωσική εισβολή στη Ρωσία ενδεχομένως αποτελεί την αρχή του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου επισήμανε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, μιλώντας από το βήμα του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας.
«Η εισβολή μπορεί να ήταν η αρχή του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου και ο πολιτισμός μας μπορεί να μην επιβιώσει», είπε ο Σόρος σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του, που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.
«Άλλα μεγάλα θέματα για ολόκληρη την ανθρωπότητα, όπως η καταπολέμηση των πανδημιών και η κλιματική αλλαγή, η αποτροπή του πυρηνικού πολέμου, η διατήρηση των παγκόσμιων θεσμών έμειναν πίσω λόγω του πολέμου. Για αυτό λέω ότι ο πολιτισμός μας ενδεχομένως να μην επιβιώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σόρος κατά την τοποθέτηση στο Νταβός.
Παράλληλα, ο Σόρος έστρεψε τα βέλη του προς τον Ρώσο πρόεδρο τονίζοντας πως μόνη λύση για τη διατήρηση του πολιτισμού μας είναι η ήττα του Πούτιν στην Ουκρανία.
«Ο καλύτερος και ίσως ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε τον πολιτισμό μας είναι να νικήσουμε τον Πούτιν το συντομότερο δυνατό. Αυτή είναι η ουσία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο 91χρονος Ουγγροαμερικανός επιχειρηματίας, σημειώνοντας παράλληλα πως παρά τις αντίθετες αναφορές «η ρωσική ηγεσία έχει αντιληφθεί ότι η εισβολή ήταν λάθος και ετοιμάζεται να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός»
«Αλλά η κατάπαυση του πυρός είναι ανέφικτη γιατί κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τον Πούτιν. Όσο πιο αδύναμος γίνεται ο Πούτιν τόσο πιο απρόβλεπτος γίνεται», συνέχισε ο Σόρος, σημειώνοντας πως «δεν μπορώ να προβλέψω το αποτέλεσμα, αλλά η Ουκρανία έχει σίγουρα μια ευκαιρία να πολεμήσει».
«Κίνα και Ρωσία οι μεγαλύτερες απειλές για την ανοιχτή κοινωνία»
«Τα καταπιεστικά καθεστώτα βρίσκονται τώρα σε άνοδο και οι ανοιχτές κοινωνίες βρίσκονται υπό πολιορκία», είπε ο Σόρος. «Σήμερα η Κίνα και η Ρωσία αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ανοιχτή κοινωνία».
«Τι έχουν να επιδείξουν οι δύο δικτάτορες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ; Είναι δεμένοι μεταξύ τους σε μια συμμαχία που δεν έχει κανένα όριο. Και οι δύο κυβερνούν με τον εκφοβισμό, και ως αποτέλεσμα κάνουν απίστευτα λάθη».
Ο Σόρος δήλωσε ότι η ψηφιακή τεχνολογία, ιδίως η τεχνητή νοημοσύνη, βοήθησε την Κίνα να συλλέγει προσωπικά δεδομένα για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των πολιτών της πιο επιθετικά από ποτέ.
Τέλος, δριμεία κριτική και στην πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ άσκησε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής για το γεγονός ότι έκανε ειδικές συμφωνίες με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, ενώ έκανε την Κίνα την κορυφαία αγορά για τις εξαγωγές της Γερμανίας. Αναφερόμενος στον διάδοχο της Μέρκελ, Όλαφ Σολτς, σημείωσε πως «στο τέλος, φαίνεται πως διαλέγει να κάνει πάντα το σωστό».