Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης συμμετείχε χθες στην Βενετία στην 3η υπουργική συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της ομάδας των Med5, την οποία αποτελούν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, ο κύριος Μηταράκης, με δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ αναφέρθηκε στο κύριο αντικείμενο της συνάντησης που έλαβε χώρα στην «Γαληνοτάτη» και υπογράμμισε:
«Η Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να συμφωνήσει σε ένα νέο πλαίσιο για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου να υπάρξει καλύτερη ισορροπία μεταξύ των κρατών πρώτης υποδοχής και της αλληλεγγύης που πρέπει να επιδεικνύουν τα άλλα κράτη. Ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επόμενη Παρασκευή στο Λουξεμβούργο, εμείς οι χώρες της Μεσογείου συναντηθήκαμε και συνομιλήσαμε με την γαλλική προεδρία και με την επικείμενη προεδρία της Τσεχίας. Στόχος μας είναι να υπάρξει ένα πολιτικό κείμενο δέσμευσης των κρατών μελών, για την ανάγκη μετεγκαταστάσεων από τις χώρες πρώτης υποδοχής. Εξακολουθεί να είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση, αλλά είναι θετικό, πλέον, το ότι η έννοια της αλληλεγγύης αναγνωρίζεται από όλα τα κράτη μέλη, ως προαπαιτούμενο στην διαχείριση του μεταναστευτικού».
Απαντώντας σε ερώτηση για την περαιτέρω σημασία που αποκτά ο συντονισμός των χωρών της νότιας Ευρώπης, λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, πρόσθεσε:
«Η αντίδραση της Ευρώπης στην ουκρανική κρίση ήταν ιδιαίτερα θετική και η Ένωση έκανε πολλά βήματα μπροστά στο θέμα της αλληλεγγύης. Με την απόφαση του Συμβουλίου του Μαρτίου του 2022, αναγνωρίσαμε όλους τους εκτοπισμένους από την Ουκρανία και καταργήσαμε τα εσωτερικά σύνορα. Ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα στο θέμα της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών και αυτό πρέπει να αποτελέσει βάση για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Το γεγονός ότι εδώ και δυο χρόνια, με πρωτοβουλία της Ελλάδας (συνέβη το 2021, όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στην Αθήνα) είχαμε την ισχυροποίηση των πέντε κρατών μας, με μια κοινή φωνή των χωρών πρώτης υποδοχής, έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην διαπραγμάτευση. Είναι θετικό, τέλος, ότι στην Βενετία είδαμε πως και απ' την γαλλική προεδρία θα υπάρξει πρόταση πολιτικής δέσμευσης, για την αλληλεγγύη προς όφελος των κρατών πρώτης υποδοχής, στην συνεδρίαση της 10ης Ιουνίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ