Στη διάθεση των πολιτών της Αθήνας βρίσκονται 34 σιντριβάνια, σε 30 από τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί εργασίες αναβίωση τους, ενώ σε ακόμα 4 θα ολοκληρωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τον δήμο, τα τελευταία χρόνια τα σιντριβάνια της πόλης, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία και τον πολιτισμό της, παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής. Το υδάτινο στοιχείο είχε αρχίσει σταδιακά να εξαλείφεται από την καθημερινότητα των Αθηναίων, καθώς αυτά τα μοναδικά σημεία δροσιάς υπολειτουργούσαν.
Σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγάλο έργο του Δήμου Αθηναίων για την αναβίωση των σιντριβανιών, ώστε αυτά τα μοναδικά διακοσμητικά στοιχεία να γίνουν ξανά κομμάτι της ζωής μας. Τα τεχνικά συνεργεία του δήμου έχουν ήδη ανακατασκευάσει πλήρως τις πρώτες 30 «φοντάνες» της Αθήνας και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα παραδώσουν ακόμη τέσσερις.
Στο πλαίσιο της αποκατάστασης των σιντριβανιών, τα συνεργεία προχώρησαν σε εργασίες καθαρισμού, επισκευές των συστημάτων αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού, οικοδομικές εργασίες, στεγανοποιήσεις, αλλά και αποκαταστάσεις των μαρμάρινων ποδιών τους.
«Τα σιντριβάνια της Αθήνας βγαίνουν από την λήθη και γίνονται ξανά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας της πόλης μας. Η αρχή έγινε με την κατασκευή του σιντριβανιού της Ομόνοιας. Ένα έργο πνοής, που οδήγησε στην αναγέννηση της ιστορικής πλατείας, καθώς και στην ανάκτηση του εμβληματικού της χαρακτήρα. Δύο χρόνια μετά, δίνουμε νέα ζωή σε ακόμη 34 μικρές και μεγάλες υδάτινες «οάσεις», προσφέροντας στους κατοίκους και τους επισκέπτες τις ανάσες που έχουν τόσο ανάγκη» δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
Μέχρι σήμερα έχουν τεθεί σε λειτουργία με τον νέο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό τα σιντριβάνια στις πλατείες:
Τρούμαν, Ιδρύματος Ερευνών, Αττικής, Μεταξουργείου, Ναθαναήλ, Αμερικής, Μεσολογγίου, Λαυρίου, Μαδρίτης, Αιγύπτου, Μαβίλη, Έλληνα Εργάτη, Πέτρουλα, Καραϊσκάκη, Συντάγματος (Καταρράκτες), καθώς επίσης και στη συμβολή των οδών Βεΐκου και Δημητρακοπούλου, στην περιοχή Φιξ Πατησίων, στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών, στην Πλατεία Κοραή (δύο σιντριβάνια), στη Φωκίωνος Νέγρη (τρία σιντριβάνια), στις οδούς Ρηγίλλης και Β. Σοφίας, Υμηττού και Ευτυχίδου, Βουκουρεστίου και Σταδίου και τέλος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (δύο σιντριβάνια), στο Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας και στο Χίλτον. Σύντομα θα ολοκληρωθεί το λίφτινγκ των σιντριβανιών που βρίσκονται στις πλατείες Κουμουνδούρου και Κοτζιά, στο Φιλοπάππου και στην πλατεία Συντάγματος (κεντρικό).
«Το σχέδιο μας για την πλήρη ανανέωση των σιντριβανιών της Αθήνας βρίσκεται σε εξέλιξη. Με τη μέριμνα και την φροντίδα των υπηρεσιών του Δήμου δημιουργούνται νέα σημεία δροσιάς και τοπία πολιτισμού που βελτιώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης», αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτροφωτισμού, Ενεργειακής Αναβάθμισης και Πολιτικής Προστασίας Σάκης Κολλάτος, ο οποίος συντονίζει το έργο της αναμόρφωσης των σιντριβανιών.