Διαγνωστικά εργαστήρια: Νέος γύρος απεργιακών κινητοποιήσεων την επόμενη εβδομάδα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Διαγνωστικά εργαστήρια: Νέος γύρος απεργιακών κινητοποιήσεων την επόμενη εβδομάδα
Σε κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν την επόμενη εβδομάδα τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί,    μετά τις απεργίες του Μαΐου, ζητώντας άμεση κατάργηση της προείσπραξης του claw back.

Σε κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν την επόμενη εβδομάδα τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, μετά τις απεργίες του Μαΐου, ζητώντας άμεση κατάργηση της προείσπραξης του claw back.

Στις 08/07/2022 συνεδρίασε το διευρυμένο Συντονιστικό Όργανο των φορέων Π.Φ.Υ. για να εκτιμήσει την κατάσταση, μετά και την επιστολή που είχε αποστείλει στον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, την 01/07/2022, με αιτήματα τη διαγραφή του τεχνητού χρέους των προηγούμενων ετών από rebate και claw back και την ελάττωση της προείσπραξης του claw back από τις τρέχουσες πληρωμές. Παράλληλα, ζητούσε μέχρι την Πέμπτη 7 Ιουλίου ενημέρωση για το εάν προτίθεται ο Υπουργός να καταθέσει προς ψήφιση εντός του μήνα τις δεσμεύσεις του.

Όπως τονίζει το Συντονιστικό Όργανο, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά του Υπουργού, εξαγγέλλεται έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και τον κλινικοεργαστηριακών γιατρών από 18 έως 20 Ιουλίου 2022, «για την διεκδίκηση της βιωσιμότητας των εργαστηρίων καθώς και του προσωπικού που απασχολείται σε αυτά».

Βασικό αίτημα των φορέων είναι η άμεση κατάργηση της προκαταβολής του 70% του claw back του 2022, ώστε να υπάρξει ανάσα ρευστότητας προς τα εργαστήρια. Διαφορετικά, δηλώνουν ότι αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και το προσωπικό τους προσεχείς μήνες, τονίζοντας ότι άμεσο επακόλουθο είναι το βέβαιο κλείσιμο των εργαστηρίων τους.

Τέλος, το Συντονιστικό Όργανο, δηλώνει εκ των προτέρων ότι θα δώσει την πλήρη στήριξη και κάλυψή του σε οποιαδήποτε κινητοποίηση που αφορά στο κλείσιμο των εργαστήριων εξαγγελθεί από περιφερειακούς συλλόγους. «Ζητούμε όποια εξέταση εκτελείται, να αποζημιώνεται στο ακέραιο, χωρίς υποτιμολογήσεις», υπογραμμίζει.

Επιστολή του ΙΣΑ στον Θάνο Πλεύρη

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, με την οποία ζητά να ληφθούν μέτρα για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι ιατροί και οι ιατρικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ΙΣΑ τονίζονται τα εξής :

  • Το clawback εξακολουθεί να ισχύει, αν και αρχικά θεσπίστηκε για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
  • Συσσωρεύτηκαν, δοσοποιήθηκαν και εν τέλει εξακολουθούν να οφείλονται χρέη πολλών ετών.
  • Επιπλέον εισήχθη και η προείσπραξη σε μηνιαία βάση ποσοστού έως 70% του συνολικού ποσού αυτόματης επιστροφής που αναλογεί σε κάθε πάροχο πριν από τον έλεγχο και την τελική εκκαθάριση της δαπάνης του κάθε παρόχου.

«Τα παραπάνω αποστερούν στην ουσία τους φορείς από έσοδα της τάξης του 55%. Κάποιοι, ελάχιστοι, επέτυχαν τη δικαστική αναστολή εκτέλεσης των σχετικών διοικητικών πράξεων του ΕΟΠΥΥ και συνεπώς έχει προς ώρας απαλλαγή της υποχρέωσης καταβολής των ως άνω οφειλών. Αυτό δε σε συνδυασμό με την εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων δημιουργεί αναμφίβολα φορείς και κυρίως εργαστήρια δύο ταχυτήτων, αφού οι στερούμενοι ρευστότητας, ενόψει των δυσβάσταχτων οικονομικών υποχρεώσεων λόγω clawback αποστερούνται κάθε δυνατότητας να ανταποκριθούν στις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις (καταβολή μισθών, αγορά αναγκαίων υλικών, ενδεικτικά αντιδραστηρίων κλπ), πολλώ μάλλον της δυνατότητας να ανανεώσουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό των φορέων με γνώμονα την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.
Ασφαλώς αυτό δεν μπορεί να είναι το ζητούμενο σήμερα, ιδίως μετά από μία 2ετία με covid με ότι αυτό είχε ως συνέπεια για τους φορείς ΠΦΥ (αυξημένα κόστη, ελαχιστοποίηση εσόδων)», αναφέρει στην Επιστολή του ο ΙΣA, καταλήγοντας στα εξής αιτήματα:

(1) Την άμεση αναστολή του μέτρου της προείσπραξης σε μηνιαία βάση ποσοστού έως 70% του συνολικού ποσού αυτόματης επιστροφής που αναλογεί σε κάθε πάροχο πριν από τον έλεγχο και την τελική εκκαθάριση της δαπάνης του κάθε παρόχου.
(2) Την άμεση έξτρα χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων.
(3) Την ένταξη των ιατρείων, εργαστηρίων και λοιπών φορέων ΠΦΥ σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ ώστε να μπορέσουν μέσα σε ένα εύλογο μεταβατικό διάστημα να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους.
(4) Τη διαγραφή παλαιών χρεών από το clawback, κατά το πρότυπο των αντίστοιχων μέτρων που ελήφθησαν για άλλες κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων (επιστρεπτέα προκαταβολή κλπ).
(5) Το νομοθετικό καθορισμό/περιορισμό του clawback έως 10% κατ’ αρχήν με στόχο την εν συνεχεία πλήρη κατάργηση.
(6) Τη θεσμοθέτηση διαχειριστικής αμοιβής για κάθε συνταγή/παραπεμπτικό κατά το πρότυπο της αντίστοιχης ρύθμισης για τα φαρμακεία.
(7) Τον εξορθολογισμό της συμμετοχής των ασφαλισμένων.

«Η άμεση θεσμοθέτηση των παραπάνω αποτελεί ζήτημα επιβίωσης, ιδίως των μικρών ιατρείων και εργαστηρίων που στήριξαν και στηρίζουν την ελληνική κοινωνία, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και την πολιτεία», καταλήγει στην επιστολή του ο ΙΣΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: «Φρένο» στις αλλαγές προμηθευτή φέτος – Ο αριθμός πελατών κάθε εταιρείας

Εμβόλια: Σύσταση της Κομισιόν για 4η δόση κατά του κορονοϊού σε πολίτες άνω των 60

Τι ψάχνουν οι εργοδότες στην Ελλάδα;

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider