Φόβοι για λιγότερα έσοδα από τον τουρισμό το 2016

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φόβοι για λιγότερα έσοδα από τον τουρισμό το 2016

Καμπανάκι για αρνητική εξέλιξη των εσόδων από τον τουρισμό χτυπούν οι εκπρόσωποι του κλάδου, καθώς σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις και παρά την αυξητική τάση των αφίξεων, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος το 2016 τα έσοδα να κλείσουν σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα.

Την εικόνα αυτή καταγράφουν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα οποία δείχνουν ήδη υστέρηση των εσόδων το επτάμηνο 346 εκατ. ευρώ (5%) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) καθοριστικός παράγοντας στην εξέλιξη αυτή ήταν και παραμένουν οι αυξήσεις άνω του 10% στο καλάθι του τουρίστα, οι διαδοχικές αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών των νησιών, καθώς και οι επιβαρύνσεις όλων των επιμέρους κλάδων του τουρισμού με νέα τέλη και φόρους, που οδήγησαν στην αλλαγή της καταναλωτικής τάσης των τουριστών, με κύριο χαρακτηριστικό τις συγκρατημένες δαπάνες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Παράλληλα, οι τουριστικές επιχειρήσεις, για να καταφέρουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές, ύστερα και από την αρνητική εξέλιξη των μεγεθών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, αναγκάστηκαν να διαθέσουν στους πελάτες τους πακέτα μειωμένων τιμών «τελευταίας στιγμής», που σε συνδυασμό με την απορρόφηση του ΦΠΑ, επηρέασαν τόσο την τιμολογιακή τους πολιτική και οδήγησαν σε πτώση εσόδων τους.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου η ανεξέλεγκτη αγορά των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων επιβάρυνε την κατάσταση με αποτέλεσμα το κράτος έχει ήδη χάσει σημαντικά έσοδα και δημιούργησε στην αγορά συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων.

Οι εκπρόσωποι του τουρισμό εκτιμούν ότι χωρίς την επιστροφή των φορολογικών συντελεστών κοντά στα επίπεδα του ανταγωνισμού , ο οποίος αναμένεται να είναι οξύτατος για την περίοδο του 2017, καθώς εκτιμάται η «επιστροφή»στη διεθνή αγορά των ανταγωνιστικών προορισμών που φέτος αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες αλλά και χωρίς αποδοτικά αναπτυξιακά εργαλεία και άμεση έναρξη εφαρμογής του επενδυτικού νόμου και αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αντιμετωπιζουν δεκάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα δεν πρόκειται να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα.

Μάλιστα οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ καλούν την κυβέρνηση να λύσει «συστηματικά και αποτελεσματικά το προσφυγικό ζήτημα, να επενδύσει στη δυναμική και στοχευμένη προβολή του ελληνικού τουρισμού και των προϊόντων του και να διαβεβαιώσει τον τομέα ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη επαναφοράς της φορολογίας σε ανταγωνιστικά επίπεδα» σημειώνουν ανακοίνωση τους .

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider