Τελευταία ενημέρωση 15:44
Η κυβέρνηση του Κοσόβου ξεκίνησε τη Δευτέρα την έκδοση επιπλέον εγγράφων στους Σέρβους πολίτες που εισέρχονται στη χώρα, την ώρα που η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών οδήγησε σε αποκλεισμό μέρους του οδικού δικτύου του Κοσόβου από Σέρβους.
Την Κυριακή η Πρίστινα αποφάσισε να αναστείλει για έναν μήνα την εφαρμογή της απόφασης αντικατάστασης των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Σεπτεμβρίου, όχι από σήμερα 1η Αυγούστου όπως είχε αναγγελθεί.
Επίσης, είχε αποφασιστεί να μην γίνονται αποδεκτά από σήμερα τα σερβικά δελτία ταυτότητας στις συνοριακές διαβάσεις και στους κατόχους τους θα παρέχονταν προσωρινό έγγραφο για την είσοδο στο Κόσοβο με διάρκεια παραμονής 90 ημερών.
Τα οδοφράγματα από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα με την Σερβία έχουν αρχίσει να αποσύρονται τη Δευτέρα.
Όπως μεταδίδει η σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS), έχουν ήδη απομακρυνθεί τα βαριά φορτηγά που έκλειναν τους δρόμους και άρχισε να καθαρίζεται το οδόστρωμα από τα χαλίκια και τις πέτρες. Αναμένεται ότι νωρίς το απόγευμα θα έχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των οδοφραγμάτων και θα ανοίξουν οι συνοριακές διαβάσεις Γιάρινιε και Μπίρνιακ που είχαν αποκλειστεί.
Στο βόρειο Κόσοβο σήμερα επικρατεί ηρεμία, δεν πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις από την πλευρά των Σέρβων ενώ και η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική.
«Η απόφαση θα συνεχίζει να εφαρμόζεται μέχρι όλα τα οδοφράγματα να απομακρυνθούν κα να διασφαλιστεί η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου, Ξελάλ Σβέτσλα.
Συστάσεις ΕΕ για ψυχραιμία
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη παρακολουθούν στενά και με ανησυχία την κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο, ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο ερωτηθείς σχετικά κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες.
«Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι και οποιεσδήποτε ασυντόνιστες και μονομερείς ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια και εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία όλων των πολιτών πρέπει να σταματήσουν αμέσως», τόνισε ο κ. Στάνο και προσέθεσε ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης των διαφορών είναι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι «η ΕΕ ήταν και παραμένει σε στενή επαφή τόσο με το Κόσοβο όσο και με τη Σερβία και επίσης σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ, την EULEX, την KFOR και τους διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και ο στόχος είναι να κατευναστούν οι εντάσεις».
Ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι μετά την αποδοχή από το Κόσοβο του αιτήματος του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και των ΗΠΑ για αναβολή των σχεδιαζόμενων μέτρων η ΕΕ κάλεσε τα δύο μέρη να συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τη μελλοντική πορεία, να βρουν λύσεις και να αποτρέψουν την επανεμφάνιση τέτοιων εντάσεων.
Το ιστορικό
Σημειώνεται πως περίπου 50.000 Σέρβοι πολίτες υπολογίζεται πως χρησιμοποιούν τις δικές τους πινακίδες κυκλοφορίας και τα δικά τους δελτία ταυτότητας στις συνοριακές διαβάσεις, διαφορετικά από αυτά του Κοσόβου, που ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία πριν από 14 χρόνια.
Πάνω από 100 χώρες παγκοσμίως έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, αλλά όχι η Σερβία και η Ρωσία, με το Βελιγράδι να αρνείται να αποδεχτεί το status τη κυβέρνησης στην Πρίστινα.
Το 2021, Σέρβοι πολίτες απέκλεισαν και πάλι τα οδικά σύνορα στα βόρεια του Κοσόβου, με την Πρίστινα να αποστέλλει στην περιοχή αστυνομικές δυνάμεις και το Βελιγράδι να μετακινήσει μαχητικά αεροπλάνα κοντά στα σύνορα, μετέδωσε το Reuters.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ