Χίος: Παραχώρηση έκτασης από το δήμο για επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χίος: Παραχώρηση έκτασης από το δήμο για επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου
Το νησί επισκέπτεται η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Την παραχώρηση από το Δήμο Χίου οικοπεδικής έκτασης 8,5 στρεμμάτων, όμορης του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου προκειμένου αυτό να επεκταθεί, ανακοίνωσε σήμερα στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που επισκέπτεται το νησί ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτή Χίου, Νότη Μηταράκη. Το έργο της επέκτασης του αρχαιολογικού Μουσείου Χίου θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Αναφερόμενη στην παραχώρηση του δημοτικού οικοπέδου που στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου η κ. Μενδώνη υποστήριξε πως μέσα από την αυτή την συμβολαιογραφική τακτοποίηση από την πλευρά του Δήμου Χίου, ανοίγει ο δρόμος για την επέκταση του Μουσείου, σημειώνοντας ότι αυτή είναι επιβεβλημένη εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Επιπλέον αναφέρθηκε στις εργασίες στο Κάστρο της Χίου, σημειώνοντας ότι αυτές θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2023. Τέλος επεσήμανε ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα εντάξει προς χρηματοδότηση νέες παρεμβάσεις στο βυζαντινό μνημείο της Νέας Μονής.

«Ειδικά η Νέα Μονή είναι ένα μνημείο το οποίο δεν αφορά μόνο το νησί μας, ούτε καν μόνο τη χώρα μας. Είναι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας το οποίο είναι ενταγμένο στον κατάλογο της UNESCO και συνεπώς χρήζει της διαρκούς μας φροντίδας και προσοχής», επεσήμανε η υπουργός.

Σήμερα Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκαν από το Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο, τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Παλαιοχριστιανικής του Αγίου Ισιδώρου στη Χίο παρουσία της κ. Μενδώνη. Οι εργασίες ανακαίνισης του ναού ο οποίος διαθέτει περίφημα ψηφιδωτά και στου οποίου την κρύπτη είναι το κενοτάφιο του Αγίου Ισιδώρου που μαρτύρησε τον 5ο αιώνα, έγιναν υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου.

Λίγα λόγια για το ναό

Η παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Ισιδώρου κτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα μ.Χ., επί προγενεστέρου ρωμαϊκού κτίσματος. Έχουν διαπιστωθεί πέντε επάλληλες οικοδομικές φάσεις: στην α' φάση ο ναός κατασκευάσθηκε ως τρίκλιτη βασιλική με πεταλόσχημη κόγχη, στην β' φάση ήταν επίσης τρίκλιτη βασιλική με ημικυκλική κόγχη, ενώ στην γ' φάση που χρονολογείται στα μέσα του 6ου αιώνα η βασιλική διευρύνθηκε και απέκτησε μεγάλες διαστάσεις. Στην δ' φάση ο ναός έγινε σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, ο οποίος καταστράφηκε από σεισμό το 1389. Στην τελευταία φάση προστέθηκε στο μέσον του βόρειου τοίχου μιναρές. Τέλος, ο καταστρεπτικός σεισμός του 1881 μετέβαλε το ναό σε ερείπια. Διασώζονται ψηφιδωτά δάπεδα τριών οικοδομικών φάσεων (από τα μέσα του 5ου αιώνα έως τα μέσα του 6ου αιώνα) με γεωμετρικά μοτίβα, καθώς και πολλά γλυπτά αρχιτεκτονικά μέλη. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχει υπόγεια θολωτή κρύπτη όπου άλλοτε φυλάσσονταν τα λείψανα του Αγ. Ισιδώρου και της Αγ. Μυρόπης, που μαρτύρησαν στην Χίο κατά την πρώτη χριστιανική περίοδο. Η πρώτη ανασκαφική έρευνα στο χώρο ξεκίνησε από τον Γ. Σωτηρίου το 1918 και συνεχίστηκε από τον Α. Ορλάνδο το 1928. Το καλοκαίρι του 1981 και 1982 πραγματοποιήθηκε νέα ανασκαφική έρευνα από την 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider