Σχεδόν κατά το ήμισυ έχουν μειωθεί οι εξαγωγές βασικών αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην χώρα.
Συγκεκριμένα, έξι μήνες από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα αποκλείστηκαν, ενώ μεγάλο μέρος της σοδειάς δεν συλλέχθηκε ή καταστράφηκε, σύμφωνα με το Reuters.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Γεωργίας, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μεταξύ της 24ης Φεβρουαρίου και 15ης Αυγούστου φέτος μειώθηκαν σε 10 εκατομμύρια τόνους από περίπου 19,5 εκατομμύρια την ίδια περίοδο πέρυσι, δείχνουν τα στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου.
Επίσης η σοδειά σιτηρών για το 2022 στην Ουκρανία προβλέπεται να μειωθεί σε περίπου 50 εκατομμύρια τόνους από το ρεκόρ των 86 εκατομμυρίων τόνων το 2021.
Από τις 24 Φεβρουαρίου ως τις 15 Αυγούστου φέτος, η Ουκρανία έχει εξαγάγει 3,8 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού, 1,4 εκατομμύριο τόνους ηλιόσπορων, σχεδόν 1 εκατομμύριο τόνους ηλιελαίου και περίπου 640.000 τόνους σιταριού, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.
Η Ουκρανία, της οποίας η παραγωγή τροφίμων δύναται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να θρέψει έως και 400 εκατομμύρια ανθρώπους, εξήγαγε επίσης κριθάρι, σόγια και σογιέλαιο, ηλίανθους και σογιάλευρο.
«Ανάσα» από τη συμφωνία άρσης του αποκλεισμού
Στα τέλη του Ιουλίου ήρθη ο αποκλεισμός τριών ουκρανικών λιμανιών στην Μαύρη Θάλασσα βάσει συμφωνίας ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο που επετεύχθη με την μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας.
Ωστόσο και μετά το άνοιγμα των λιμανιών, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας είναι σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι πριν από τον πόλεμο, όταν η χώρα αυτή εξήγαγε έως και 6 εκατομμύρια τόνους σιτηρών τον μήνα.
Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές σιτηρών για την περίοδο 2022/23 είχαν μειωθεί ως τις 19 Αυγούστου κατά 51,6% από έναν χρόνο νωρίτερα, στους 2,99 εκατομμύρια τόνους.
Οι εξαγωγές σιτηρών για την περίοδο 2021/22, η οποία ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, σημείωσαν αντιθέτως αύξηση 8,5%, ανερχόμενες στους 48,5 εκατομμύρια τόνους, χάρη σε έναν μεγάλο όγκο εξαγωγών προτού η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters