Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι είναι «λιγότερο αισιόδοξος» όσον αφορά την ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν, των οποίων έχει αναλάβει τον συντονισμό.
«Με λύπη μου λέω ότι είμαι λιγότερο αισιόδοξος απ’ ότι ήμουν πριν από 28 ώρες σχετικά με τη σύγκλιση των απόψεων (…) και την προοπτική επίτευξης μιας συμφωνίας τώρα», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, χωρίς να εξηγήσει σε ποιο συγκεκριμένο γεγονός αναφερόταν.
Στις 31 Αυγούστου, ο Μπορέλ δήλωνε ότι είναι πιθανό να επιτευχθεί μια συμφωνία «εντός των επόμενων ημερών».
Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν πριν από 16 μήνες –αλλά διακόπηκαν και ξανάρχισαν στις αρχές Αυγούστου– με στόχο την αναβίωση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015 μεταξύ του Ιράν και της λεγόμενης Ομάδας 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα και Ρωσία, συν τη Γερμανία). Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως συντονίστρια των συνομιλιών, παρουσίασε στις 8 Αυγούστου την «τελική πρόταση», όπως την αποκάλεσε, για τη διάσωση της συμφωνίας από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ το 2018, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.
«Τα αρχικά αιτήματα που έλαβα ήταν λογικά εκ μέρους των δύο πλευρών και ελήφθησαν υπόψη, χωρίς να τροποποιηθεί θεμελιωδώς το κείμενο», είπε ο Μπορέλ, χαρακτηρίζοντας την πρότασή του «επιμελώς ισορροπημένη». Όμως οι τελευταίες προτάσεις «δεν συγκλίνουν, αποκλίνουν» και «οι προτάσεις δεν προσεγγίζουν η μία την άλλη (…) το αντίθετο», συνέχισε, τονίζοντας ότι «όλη η διαδικασία κινδυνεύει» να καταρρεύσει.
«Πρέπει να πω ότι η τελευταία απάντηση που έλαβα δεν θα βοηθήσει, εφόσον ο στόχος είναι να πετύχουμε μια συμφωνία γρήγορα», είπε, χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί. Πρόσθεσε όμως ότι θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με όλους τους συμμετέχοντες «και ιδίως με τις ΗΠΑ».
Την περασμένη εβδομάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκρινε ότι η απάντηση της Τεχεράνης «δεν ήταν εποικοδομητική», αλλά ότι θα απαντήσει μέσω της ΕΕ. Το Ιράν ανέφερε σήμερα ότι ακόμη δεν έχει λάβει την επίσημη απάντηση των ΗΠΑ στις αντιπροτάσεις του.
Η Τεχεράνη ζήτησε πρόσφατα, για άλλη μία φορά, να κλείσει η έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τα ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου που εντοπίστηκαν σε τρεις μη δηλωμένες εγκαταστάσεις, κάτι που ο διευθυντής του Οργανισμού, ο Ραφαέλ Γκρόσι, αρνείται.