Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και η προστασία των δανειοληπτών είναι μια επικίνδυνη και επώδυνη άσκηση ισορροπίας για (κάθε) κυβέρνηση. Υπάρχουν, ωστόσο, παράμετροι στις οποίες μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε. Όπως, για παράδειγμα, ότι η κρίση γέννησε ένα κύμα στρατηγικών κακοπληρωτών. Ή ότι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί συνθήκη επιβίωσης του τραπεζικού συστήματος. Και, αντίστοιχα, ότι οριζόντιες ρυθμίσεις για το πάγωμα των πλειστηριασμών απλώς βάζουν το πτώμα στο ψυγείο, αλλά κάποια στιγμή θα μυρίσει...
Σε όλα αυτά, υπάρχει και το πολιτικό πεδίο, στο οποίο καθυστερημένα η κυβέρνηση κατανόησε ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο. Και ο πανικός της είναι μεγαλύτερος από τη στιγμή που προεκλογικά είχε επενδύσει στη λογική «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», στη «σεισάχθεια» και τη «διαγραφή χρεών».
Για το γεγονός λοιπόν ότι γλίτωσε από την κοινωνική αναταραχή που τώρα γιγαντώνεται, θα πρέπει να ευχαριστεί ακριβώς αυτούς που κυνηγάει ο... Κατρούγκαλος: τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους!
Την περασμένη εβδομάδα, το Μαξίμου κυκλοφόρησε ένα non paper, επιχειρώντας να απολογηθεί για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Ανάμεσα στα επιχειρήματά του, ήταν ότι «έχουν γίνει μόλις 500 πλειστηριασμοί στην Επικράτεια» (σ.σ.: τα εκάστοτε πινάκια στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία μπορείτε να δείτε online στη διεύθυνση https://deltio.tnomik.gr/).
Αυτό που δεν είπε, όμως, η κυβέρνηση είναι ότι οι δικηγόροι «τράβηξαν» την αποχή τους αρχικά για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (άρα και για τους πλειστηριασμούς) και στη συνέχεια για το ασφαλιστικό από την αρχή του έτους έως τη θερινή διακοπή των δικαστηρίων. Έτσι, πρακτικά, οι πλειστηριασμοί ξεκίνησαν από τις 15 Σεπτεμβρίου. Και τώρα, νέο μπλόκο βάζουν οι συμβολαιογράφοι, με τη δική τους αποχή.
500 πλειστηριασμοί λοιπόν σε σχεδόν 30 μέρες; Δηλαδή, 20 πλειστηριασμοί την ημέρα; Είναι λίγοι, όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία του δανειολήπτη που έχασε τη δουλειά του ή του έκοψαν το ΕΚΑΣ και την επικουρική σύνταξη; Είναι λίγοι 20 πλειστηριασμοί την ημέρα για όποιον οφείλει μόλις 501 ευρώ προς το Δημόσιο - γιατί αυτό είναι το κατώτατο όριο;
Ένα είναι βέβαιο: όσο δεν υπάρχει λύση-πακέτο για το θέμα-ταμπού των «κόκκινων» δανείων, το ζήτημα των πλειστηριασμών θα λύνει η... αποχή των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων και όχι η κυβέρνηση - η οποία διακηρύσσει όλο καμάρι ότι βρήκε λύση, τουλάχιστον, για τους πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο.
Ποια λύση; Την αυτονόητη: την προστασία της πρώτης κατοικίας στα πρότυπα του νόμου Κατσέλη (180.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας για τους άγαμους, με κλιμάκωση για τέκνα κτλ.).
Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.