Οι «ρωσικοί πύραυλοι που κατέπεσαν στην Πολωνία» με αποτέλεσμα των θάνατο δύο ανθρώπων αποτελούν «προβοκάτσια» σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, που διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή της Μόσχας.
«Οι αναφορές των πολωνικών ΜΜΕ, καθώς και οι δηλώσεις αξιωματούχων για υποτιθέμενη πτώση ρωσικών πυραύλων στο έδαφος της Πολωνίας, αποτελούν μια σκόπιμη πρόκληση προκειμένου να κλιμακωθεί η κατάσταση», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προσθέτοντας πως: «κανένας στόχος κοντά στα ουκρανο-πολωνικά κρατικά σύνορα δεν έχει πληγεί από ρωσικά όπλα».
Η Μόσχα συμπλήρωσε ότι τα συντρίμμια που δημοσιεύτηκαν από τοπικά ΜΜΕ της Πολωνίας, που αποτελεί και χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, δεν έχουν καμία σχέση με όπλα της Ρωσίας.
Το χρονικό
Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη που συγκλόνισε νωρίτερα σήμερα το χωριό Przewodow στην ανατολική Πολωνία, σε μικρή απόσταση από τα ουκρανικά σύνορα. Ο πολωνικός ραδιοφωνικός σταθμός ZET απέδωσε την έκρηξη σε «αδέσποτους» πυραύλους, στον απόηχο των σφοδρών πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε σήμερα η Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι συγκάλεσε έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο. Η Πολεμική Αεροπορία της Πολωνίας σήκωσε μαχητικά αεροσκάφη από το αεροδρόμιο στο Tomaszów Lubelski ενώ ο στρατός και η εισαγγελία έφτασαν στο αγρόκτημα όπου έπεσαν οι πύραυλοι.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. «Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι επί του παρόντος δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές και εξετάζουμε περαιτέρω το θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.
Ωστόσο για «εξαιρετικά ανησυχητικές αναφορές» έκανε λόγο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, σύμφωνα με το Reuters. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται για να προσδιορίσει τι συνέβη στην περιοχή και τα κατάλληλα επόμενα βήματα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συζητά με διάφορους εταίρους για τις αναφορές αυτές και συνεργάζεται με την πολωνική κυβέρνηση, είπε ο Πατέλ στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης.
Αντιδράσεις Λετονίας, Ουγγαρίας, Εσθονίας
Ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας Άρτις Πάμπρικς, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους «Πολωνούς αδερφούς μας» και πρόσθεσε: «Το εγκληματικό ρωσικό καθεστώς εκτόξευσε πυραύλους που στόχευσαν όχι μόνο Ουκρανούς αμάχους αλλά έφτασαν και σε έδαφος του ΝΑΤΟ, στην Πολωνία. Η Λετονία στέκεται στο πλευρό των Πολωνών φίλων μας και καταδικάζει αυτό το έγκλημα».
Ούγγροι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν επίσης ότι θα συγκληθεί το συμβούλιο άμυνας, όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς. Το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας ανέφερε: «Τα τελευταία νέα από την Πολωνία είναι ανησυχητικά. Είμαστε σε στενή συνεννόηση με την Πολωνία και άλλους συμμάχους. Η Εσθονία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ. Είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τη στενή μας σύμμαχο Πολωνία».
Τι προβλέπει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ
Αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, που χαρακτηρίζεται ως ο «πυρήνας» της συμμαχίας, όταν ένα κράτος μέλος δέχεται ένοπλη επίθεση, τα υπόλοιπα οφείλουν να το υπερασπιστούν λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα.
«Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνούν ότι, ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή πλειόνων εξ αυτών σε Ευρώπη ή Βόρεια Αμερική θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον απάντων και, συνεπώς, συμφωνούν ότι, σε τέτοια περίπτωση κάθε Μέρος θα ασκήσει το υπό του άρθρου 51 υπθ Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών αναγνωριζόμενο δικαίωμα της ατομικής ή συλλογικής αυτοάμυνας και θα συνδράμει το Μέρος ή τα Μέρη που υφίστανται την επίθεση με την άμεση λήψη τόσο ατιμικών όσο και συλλογικών μέτρων που θεωρούνται αναγκαία περιλαμβανομένης της χρήσεως ενόπλης βίας προς αποκατάσταση και διατήρηση της ασφαλείας της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού. Πάσα ένοπλη επίθεση και κάθε μέτρο που λαμβάνεται ως συνέπεια αυτής, θα έρχονται αμέσως σε γνώσξ του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα μέτρα θα λήξουν όταν το Συμβούλιον Ασφαλείας θα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα προς αποκατάσταση και διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφαλείας», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 5.