Υποκλοπές στη Βρετανία: Επικεφαλής επιχειρήσεων και βουλευτές στο στόχαστρο παρακολουθήσεων από ξένες χώρες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποκλοπές στη Βρετανία: Επικεφαλής επιχειρήσεων και βουλευτές στο στόχαστρο παρακολουθήσεων από ξένες χώρες
Σύμφωνα με την MI5, οι αρχές ασφαλείας της Κίνας έχουν κάνει απόπειρες προσέγγισης ατόμων σε αυτοδιοικητικά συμβούλια, σε μελλοντικούς υποψήφιους βουλευτές και ακαδημαϊκούς

Για τον κίνδυνο παρακολούθησης βουλευτών και CEOs της Βρετανίας από ξένες χώρες, όπως η Κίνα και η Ρωσία, προειδοποίησε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας (MIS), Κεν ΜακΚάλουμ.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Βρετανός αξιωματούχος ανέφερε πως η MI5 συμβουλεύει τα πρόσωπα της δημόσιας ζωής της χώρας πως να κρατούν ασφαλή τα email τους και τα κινητά τους τηλέφωνα.

«Δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι στις προσπάθειες που κάνουν άτομα για να έχουν πρόσβαση στους ανθρώπους του πολιτικού μας συστήματος, είτε έχουν εκλεγεί είτε έχουν υποστηρικτικό ρόλο» είπε. «Οι πολιτικοί έχουν ιδιαίτερα ευθύνες για να διασφαλίσουν τις πληροφορίες που κατέχουν και με βάση την εμπειρία μου οι περισσότεροι πολιτικοί λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους αυτές τις ευθύνες. Αλλά το ίδιο ισχύει εάν κάποιος είναι επικεφαλής σε μια βιομηχανία ή εάν "τρέχει" μια start-up με κάποια νέα τεχνολογία ή εάν κάνει κάποια έρευνα αιχμής σε κάποιο από τα πανεπιστημία μας» συμπλήρωσε ο ΜακΚάλουμ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρχές ασφαλείας της Κίνας έχουν κάνει απόπειρες προσέγγισης ατόμων σε αυτοδιοικητικά συμβούλια, σε μελλοντικούς υποψήφιους βουλευτές και ακαδημαϊκούς. Ορισμένες από τις μεθόδους προσέγγισης είναι η χρήση του LinkedIn ή οι προσκλήσεις για πληρωμένα ταξίδια στο εξωτερικό που φαίνονται «πολύ καλά για να είναι αληθινά», πρόσθεσε ο επικεφαλής της MI5.

Ο ΜακΚάλουμ πρόσθεσε πως η MI5 πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη στροφή της τελευταίας γενιάς σε όρους αντιμετώπισης των απειλών από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν. Ο Βρετανός είπε πως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας παραμένει «το πρώτο πράγμα που αναμένει το κοινό από την MI5», προσθέτοντας πως η υπηρεσία έχει «χαλάσει» 8 μεγάλου εύρους σχέδια επίθεσης από το καλοκαίρι.

Μιλώντας για τη Ρωσία και εν μέσω του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία, ο ΜακΚάλουμ είπε πως τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν σημειώσει το πιο σημαντικό πλήγμα στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες στην πρόσφατη ιστορία, απελαύονοντας πάνω από 600 Ρώσους, εκ των οποίων οι 400 ήταν κατάσκοποι.

Η Βρετανία έχει αρνηθεί την έκδοση βίζας σε πάνω από 100 Ρώσους για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Το Ιράν επιχείρησε 10 φορές να απαγάγει ή να σκοτώσει ανθρώπους με έδρα το Ην. Βασίλειο, λέει η MI5

gazzetta
gazzetta reader insider insider