Συνεχίσθηκαν και σήμερα στο συνεδριακό κέντρο του Βόλου, οι εργασίες του ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, με την παρουσία δεκάδων δημάρχων από όλη τη χώρα και με την ανάπτυξη θεμάτων που αφορούν την Αυτοδιοίκηση και κυρίως την ψηφιοποίηση των δήμων, των υπηρεσιών τους, αλλά και των δημοτικών εταιρειών
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης, σε απευθείας σύνδεση, αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική στον συγκεκριμένο τομέα και στον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή των δήμων στα σύγχρονα δεδομένα.
Ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι «ως ϋπουργείο έχουμε τεράστια δέσμευση προς την Αυτοδιοίκηση, αφού στο προηγούμενο συνέδριό σας, αποκάλεσα και χαρακτήρισα τους δημάρχους ως αισθητήρες της δημοκρατίας και πιστεύω ότι αυτό ισχύει απολύτως, αφού εσείς είστε στο πεδίο, είστε στην πρώτη γραμμή και αντιμετωπίζετε όλες τις δυσκολίες των πολιτών πρώτοι. Στη συνέχεια φτάνουν όλα αυτά στην κεντρική πολιτική σκηνή, δηλαδή στο κράτος και έτσι έχουμε επί της ουσίας σχεδιάσει από κοινού πολλά προγράμματα».
Ο κ. Πιερρακάκης υπενθύμισε στους δημάρχους ότι «δεν ήρθαμε για να επιβάλλουμε εμείς τις ιδέες μας στις δημοτικές αρχές, αλλά αντίστροφα θέλαμε να μάθουμε, να ακούσουμε, να αφουγκρασθούμε και να καταλάβουμε πράγματα που ήδη είχαν γίνει σε τοπικό επίπεδο από τους δήμους. Άρα, αναγνωρίζοντας αυτό το μεγάλο μωσαϊκό πεπραγμένων, δεν ήρθαμε για να το ανατρέψουμε προσπαθώντας να επιβάλλουμε την δική μας άποψη και την δική μας αντίληψη, αλλά έπρεπε να αναγνωρίσουμε όλα τα θετικά πράγματα που έχει κάνει ένας δήμαρχος και να τα επικουρήσουμε. Εμείς πρέπει να αφήσουμε τον κάθε δήμαρχο να σχεδιάσει και να δημιουργήσει ,στο πλαίσιο ενός κατανεμημένου μπάτζετ, βάσει του πληθυσμού του».
«Αυτό το πρόγραμμα ήδη τρέχει» συμπλήρωσε ο κ. Πιερρακάκης και τόνισε ότι «οι διαγωνισμοί τρέχουν και νομίζω το πρόγραμμα θα πάει πιο γρήγορα το επόμενο διάστημα. Άλλωστε τρέχουν οι ψηφιακές αλλαγές, τρέχουν τα ΚΕΠ και θέλουμε να θεμελιώσουμε το ιδρυτικό τους όραμα και να γίνουν το μόνο σημείο επαφής μεταξύ του πολίτη και του κράτους. Και για το λόγο αυτό πρέπει να βελτιωθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που συντελούν σε αυτό».
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αναφέρθηκε στον όλο σχεδιασμό και τόνισε ότι «υπήρξε ήδη διαφορά στο τηλεοπτικό σήμα και το συνολικό πρόγραμμα των ΔΕΥΑ, μία ιδέα που προήλθε από τη συζήτηση με τον δήμαρχο Ρεθύμνου, τον κ. Μαρινάκη, και καταλάβαμε ότι είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο από προγράμματα που ήδη χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο, αλλά και από την Πληροφορική, δηλαδή να αποτυπώσεις το δίκτυο, να ανοίξεις τα δεδομένα και να βοηθήσεις γενικά. Νομίζω ότι με τα 58 εκατ. ευρώ θα καταφέρουμε να χρηματοδοτήσουμε όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας για να μπορέσουν να κάνουν και αυτές ένα άλμα στο αύριο. Πρέπει τα χρήματα αυτά να τα διαχειρίζονται εκείνοι που ξέρουν ποιες είναι οι ανάγκες στο πεδίο, δηλαδή οι δήμοι και όχι το κεντρικό κράτος».
Ακολούθως ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι «σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει μία αναγνώριση. Η αναγνώριση της δουλειάς σας και είναι πολλά τα προβλήματα, ίσως και περισσότερα από ποτέ, όσον αφορά την αρωγή που χρειάζεστε και είναι το ύφος, το ύψος, το είδος και η συχνότητα της αρωγής από την κεντρική Πολιτεία και δείχνουν πάρα πολλά σε σχέση με τη φιλοσοφία. Έχουμε καταφέρει όλοι μαζί να κάνουμε μία σειρά από δραστικές αλλαγές, αφού από τις 500 υπηρεσίες που υπήρχαν το 2020, καταφέραμε μέσω του Gov.gr να εκατονταπλασιάσουμε τις συναλλαγές. Να υπενθυμίσω ότι άρχισε η ψηφιοποίηση των Πολεοδομιών και ζητήσαμε από το ΤΕΕ να υπάρχουν όλα τα στοιχεία των φακέλων και να αποθηκεύονται».
Ακόμη, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και υπενθύμισε ότι «λαμβάνουμε μεγάλη βοήθεια. Αντιληφθείτε πόσο μεγάλη οικονομία κάνουμε σε χρήμα όταν καταφέρνουμε να μετατρέψουμε το απαιτούμενο χαρτί σε ψηφιακή πληροφορία. Καταφέραμε στον ΕΦΚΑ, από κοινού με τον Κωστή Χατζηδάκη, να εκδίδουμε συντάξεις στην ώρα τους, κάνοντας μία δουλειά που σε μεγάλο βαθμό βασίζαμε σε άλλους κανόνες διοίκησης. Γι΄ αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης για να καλύψουμε τα μεγάλα και ιστορικά κενά. Πιστεύω ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα Σχέδιο Μάρσαλ στην εποχή μας και μπορούμε και πρέπει να καλύψουμε όλες τις ανάγκες που είχαμε σαν χώρα, σαν κράτος εδώ και δεκαετίες και δεν πρέπει να χάσουμε τα επόμενα τρένα που έρχονται».
Πάνω στα θέματα των αναγκών των δήμων στον τομέα της ψηφιοποίησης έκανε αναλυτική αναφορά και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ