Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νορβηγίας (σ.σ. πρόκειται για την «τρόικα» η οποία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν το 2011), καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν χθες Παρασκευή τη «βαθιά ανησυχία» τους για την κλιμάκωση της βίας στη χώρα της Αφρικής και κάλεσαν τις μεταβατικές αρχές να κάνουν «επειγόντως» κινήσεις για να τερματιστούν, με κοινή ανακοίνωσή τους.
«Τα μέλη της τρόικας και η ΕΕ (...) καλούν τις μεταβατικές αρχές στο Νότιο Σουδάν να ενεργήσουν τώρα για να σταματήσει η βία και να προστατευθούν οι άμαχοι», αναφέρει το κείμενο, που καταγγέλλει τη «φρικιαστική» βία και τους εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς περίπου 50.000 ανθρώπων.
Στο νεότερο κράτος του κόσμου, το Νότιο Σουδάν, μαίνονται βίαια επεισόδια πολιτικού και εθνοτικού χαρακτήρα και καταγράφεται χρόνια αστάθεια αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν το 2011.
Συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλες συμμορίες και παραστρατιωτικές οργανώσεις στην πολιτεία του Άνω Νείλου, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και ανάγκασαν δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Την Τετάρτη, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Φόλκερ Τουρκ, επισήμανε πως τουλάχιστον 166 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 237 τραυματίστηκαν μέσα σε τέσσερις μήνες στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
«Μοιάζει σαφές ότι οι μεταβατικές αρχές του Νότιου Σουδάν φέρουν μερίδιο ευθύνης για αυτή την κλιμάκωση της βίας και έχουν τη βασική ευθύνη για να τερματιστεί», αναφέρει η ανακοίνωση της τρόικας και της ΕΕ, καλώντας να τηρηθεί η συμφωνία ειρήνης του 2018, η οποία παραμένει κατά μεγάλο μέρος της ανεφάρμοστη.
Ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα επικρίνουν συχνά τους ηγέτες του Νότιου Σουδάν για τη διαιώνιση της κρίσης — τούς προσάπτουν πως υποδαυλίζουν τη βία, καταστέλλουν τις πολιτικές ελευθερίες και καταχρώνται τα έσοδα του δημοσίου στη χώρα, μια από τις φτωχότερες στον κόσμο.