Μέλος του φιλοκουρδικού αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Τουρκία έχασε την έδρα της στο κοινοβούλιο επειδή δεν παρέστη σε μερικές συνεδριάσεις, ανέφερε σήμερα η Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αφού φυλακίστηκε εν όψει της δίκης της με κατηγορίες για τρομοκρατία.
Η Σεμρά Γκιουζέλ, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), προφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο κατηγορούμενη ότι ανήκει σε τρομοκρατική οργάνωση, με το κόμμα της να χαρακτηρίζει παράνομη την κράτησή της.
Η Γκιουζέλ έχασε την κοινοβουλευτική ασυλία της τον Μάρτιο καθώς φωτογραφίες της που είχαν τραβηχτεί πριν από αρκετά χρόνια με έναν μαχητή του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) κυκλοφόρησαν στα τουρκικά ΜΜΕ.
Χθες, Πέμπτη, η Εθνοσυνέλευση ψήφισε υπέρ της άρσης της βουλευτικής ιδιότητάς της επειδή δεν παρέστη σε έξι συνεδριάσεις του κοινοβουλίου χωρίς δικαιολογία.
Από τους 372 βουλευτές που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία, επί συνόλου 600, 330 ψήφισαν υπέρ του να αφαιρεθεί η έδρα από την Γκιουζέλ, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Η απόφαση δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Άλλοι δύο βουλευτές του HDP έχασαν τη βουλευτική ιδιότητα το 2020 μετά την οριστική καταδίκη τους.
Το Κόμμα ΑΚ (AKP) του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και οι εθνικιστές σύμμαχοί του κατηγορούν συχνά το HDP ότι είναι η πολιτική πτέρυγα του PKK. Χιλιάδες μέλη του HDP έχουν δικαστεί τα τελευταία χρόνια με παρόμοιες κατηγορίες. Το κόμμα αρνείται ότι έχει οποιεσδήποτε διασυνδέσεις με την τρομοκρατία.
Σε δήλωσή του το HDP ανέφερε πως η ανάκληση της βουλευτικής ιδιότητας της Γκιουζέλ είναι «ο τελευταίος κρίκος στο πολιτικό πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη» από το AKP.
«Δυστυχώς, το κοινοβούλιο, ο λόγος ύπαρξης του οποίου είναι να θέτει τη βούληση του λαού πάνω απ΄όλα, αναγκάστηκε να γίνει μέρος αυτού του πολιτικού πραξικοπήματος με αυτή την παράνομη και ανήθικη απόφαση», ανέφερε.
Όταν οι φωτογραφίες κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο, η Γκιουζέλ είπε πως ο άνθρωπος με τον οποίο εμφανίζεται είναι ο μνηστήρας της και πως οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν όταν τον επισκέφθηκε στη διάρκεια μιας ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και το PKK που κατέρρευσε το 2015.
Επικριτές λένε πως τα τουρκικά δικαστήρια υποκύπτουν στη βούληση του Ερντογάν και του κόμματός του. Η κυβέρνηση το αρνείται.
Το PKK ξεκίνησε ανταρτοπόλεμο εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984. Θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.