Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας Αλεξάντρ ντε Μοράες δήλωσε σήμερα πως η χώρα πρέπει να καταπολεμήσει σθεναρά την «τρομοκρατία» και τους «αντιδημοκρατικούς ανθρώπους που επιχειρούν ένα πραξικόπημα» στον απόηχο της εισβολής υποστηρικτών του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου στις έδρες της νομοθετικής, της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας στην Μπραζίλια.
«Η δημοκρατία θα επικρατήσει και οι θεσμοί της Βραζιλίας δεν θα λυγίσουν», τόνισε ο Μοράες, ο οποίος ηγείται μιας έρευνας για αντιδημοκρατικές διαδηλώσεις που έχουν ήδη οδηγήσει σε πολλές συλλήψεις.
Γιος Μπολσονάρου: «Ο πατέρας μου δεν συνδέεται με τις ταραχές»
Ο Φλάβιο Μπολσονάρου, ο γερουσιαστής και γιος του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, υποστήριξε σήμερα ότι ο πατέρας του δεν συνδέεται με τις ταραχές που σημειώθηκαν την Κυριακή στην Μπραζίλια, όταν υποστηρικτές του εισέβαλαν και προκάλεσαν ζημιές στο Κογκρέσο, το Προεδρικό Μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
«Μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα ψευδές αφήγημα, σαν να είχε ο Μπολσονάρου οποιαδήποτε σχέση με αυτές τις ανεύθυνες ενέργειες», είπε ο Φλάβιο σε ομιλία του στη Γερουσία. «Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (σ.σ. των προεδρικών εκλογών) τηρεί σιγή, γλείφει τις πληγές του, είναι ουσιαστικά απομονωμένος», είπε.
Ο πρώην πρόεδρος εισήχθη την Δευτέρα σε νοσοκομείο της Φλόριντας, όπου έφτασε στα τέλη του 2022, 48 ώρες προτού να λήξει η θητεία του. Σήμερα είπε στο CNN Brasil ότι μπορεί να τερματίσει νωρίτερα το ταξίδι του στις ΗΠΑ λόγω των ιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και να επιστρέψει στη Βραζιλία πριν από τα τέλη του μήνα.
Ξεκινούν οι ανακρίσεις των εκατοντάδων συλληφθέντων
Στο μεταξύ, η αστυνομία της Βραζιλίας έχει ξεκινήσει τις ανακρίσεις περίπου 1.000 διαδηλωτών που κρατούνται σε ένα υπερπλήρες γυμναστήριο της πρωτεύουσας αφού ο όχλος λεηλάτησε δημόσια κτίρια την Κυριακή. Οι περισσότεροι υποστηρικτές του ακροδεξιού πρώην προέδρου συνελήφθησαν την Δευτέρα, όταν ο στρατός διέλυσε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στην Μπραζίλια απ’ όπου είχαν ξεκινήσει οι διαδηλωτές προτού να εισβάλουν στα κυβερνητικά κτίρια.
Οι διαδηλωτές σε έναν καταυλισμό έξω από την έδρα του στρατού ζητούσαν να γίνει στρατιωτικό πραξικόπημα για να ανατραπούν τα αποτελέσματα των εκλογών του Οκτωβρίου και η εκλογή του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στην προεδρία, αφού ο Μπολσονάρου άφηνε αβάσιμα να εννοηθεί ότι διαπράχθηκε νοθεία σε βάρος του.
Ήδη πάντως διαφαίνεται ότι η ποινική έρευνα θα αποτελέσει πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση της χώρας.
Οι περίπου 1.000 κρατούμενοι στο γυμνάσιο κοιμούνται στο πάτωμα, κάποιοι τυλιγμένοι με βραζιλιάνικες σημαίες και διαμαρτυρήθηκαν σε έναν δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters ότι κρατούνται «επ’ αόριστον» και δεν τρέφονται καλά. Τραγουδούσαν και τραβούσαν φωτογραφίες με τα κινητά τους, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Περίπου άλλοι 200 διαδηλωτές κρατούνται σε μια φυλακή και περιμένουν να τους ασκηθούν διώξεις για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στις ταραχές της Κυριακής.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ