Τελευταία ενημέρωση: 13:44
Το φράγμα των 5.000 ξεπέρασαν οι νεκροί από τους φονικούς σεισμούς που σημειώθηκαν τη Δευτέρα στην Τουρκία και τη Συρία, με τις αρχές των δύο χωρών να αναμένουν περαιτέρω και σημαντική αύξηση των θυμάτων λόγω της πρωτοφανούς καταστροφής.
Στο επίκεντρο των προσπαθειών των σωστικών συνεργείων βρίσκεται η ένταση των προσπαθειών για τον εντοπισμό επιζώντων, με τις μεγάλες καταστροφές που έχουν υποστεί τα κτήρια και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν να θέτουν μεγάλα εμπόδια στο έργο των αρχών.
Παράλληλα, η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται αμείωτη, με 312 μετασεισμούς διάφορων μεγεθών να έχουν καταγραφεί από το ξημερώματα της Δευτέρας στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας.
Τουρκία: Πάνω από 13 εκατ. άτομα έχει επηρεάσει ο «εγκέλαδος»
Όπως αναφέρεται στον τελευταίο απολογισμό της υπηρεσίας διαχείρισης και αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 3.432, ενώ πάνω από 21.000 έχουν τραυματιστεί.
Οι τουρκικές αρχές έχουν διασώσει πάνω από 8.000 άτομα. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάϊ δήλωσε πως έχουν φτάσει από το εξωτερικό μέχρι στιγμής 3.294 άτομα από προσωπικό διασωστικών συνεργείων για να συνδράμουν στο έργο του εντοπισμού των επιζώντων.
Σύμφωνα με τον Οκτάϊ, μόνο οχήματα διάσωσης και παροχής βοήθειας επιτρέπεται να κινούνται προς ή από το Χατάι, το Καχραμάνμαρας και το Αντιγιαμάν, τρεις από τις πλέον πληγείσες επαρχίες. Οι επιχειρήσεις διάσωσης επικεντρώνονται σε αυτές τις τρεις επαρχίες καθώς και στη Μαλάτια, πρόσθεσε ο Οκτάι.
Σύμφωνα με την AFAD οι σεισμοί έχουν επηρεάσει άμεσα πάνω από 13,5 εκατ. άτομα στη χώρα.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει διαθέσει 24.443 διασώστες, 10 πλοία και 50 αεροσκάφη για τον απεγκλωβισμό επιζώντων από τα συντρίμμια των κτηρίων και την απομάκρυνση τους από τις ζώνες καταστροφών.
TRT World's Obaida Hitto is in Hatay where search & rescue efforts continue to save people from collapsed buildings#TurkiyeQuakes pic.twitter.com/yhyU9rwVd4
— TRT World Now (@TRTWorldNow) February 7, 2023
Αιχμές για μεγάλες ελλείψεις από τους διασώστες
Φωνές που καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια ακούγονται μέσα από τα συντρίμμια κτιρίων στην παράκτια επαρχία της Μεσογείου, την Χατάι, εκεί όπου σεισμόπληκτοι προσπαθούν να ζεσταθούν στο ύπαιθρο ανάβοντας φωτιές υπό βροχή και πολικό ψύχος.
Η Χατάι, η οποία συνορεύει στα βορειοδυτικά με την Συρία, είναι η περισσότερο πληγείσα επαρχία της Τουρκίας με τουλάχιστον 872 νεκρούς.
Οι κάτοικοί της εκφράζουν παράπονα για την ανεπαρκή ανταπόκριση των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, ενώ οι ίδιοι οι διασώστες υποστηρίζουν ότι δυσκολεύτηκαν πολύ να εξασφαλίσουν εξοπλισμό.
Οι διασώστες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το μέγεθος της καταστροφής στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ξεπερνάει τους 5.000 σήμερα το πρωί.
Η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, έχει ανακοινώσει ότι στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό έχουν αναπτυχθεί 13.740 διασώστες, αλλά το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο καθώς στη νότια Τουρκία έχουν καταρρεύσει σχεδόν 6.000 κτίρια.
Μόνο στην Χατάι, περισσότερα από 1.200 κτίρια έχουν καταστραφεί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαρετίν Κότσα.
Οι ομάδες διάσωσης στην επαρχία διαμαρτύρονται για την έλλειψη εξοπλισμού, ενώ σεισμόπληκτοι σταματάνε αυτοκίνητα στον δρόμο και ζητούν εργαλεία για να απομακρύνουν οι ίδιοι τα χαλάσματα.
Στη Συρία
Πάνω από 1.600 έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από τους σεισμούς, σύμφωνα με στοιχεία από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και οργανώσεων της αντιπολίτευσης.
Οι τραυματίες στη Συρία υπολογίζονται σε τουλάχιστον 3.500
Ανησυχία ΠΟΥ για την έλλειψη πληροφοριών
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε σήμερα την έντονη ανησυχία του για περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας από τις οποίες δεν υπάρχουν καθόλου πληροφορίες έπειτα από τον χθεσινό μεγάλο σεισμό.
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για περιοχές από τις οποίες δεν έχουμε ακόμη πληροφορίες», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στη διάρκεια συνάντησης του εκτελεστικού συμβουλίου του ΠΟΥ στη Γενεύη.
«Η καταγραφή των ζημιών είναι ένας τρόπος να κατανοήσουμε πού πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας», πρόσθεσε.
23 εκατ. άνθρωποι έχουν πληγεί στην Τουρκία και τη Συρία
Η Άντελαϊντ Μάρσανγκ, η αξιωματούχος του ΠΟΥ που είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, δήλωσε πως η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στην κρίση, όμως από την άλλη πλευρά των συνόρων, στη Συρία, εντοπίζονται οι κύριες ανάγκες που δεν μπορεί να απαντηθούν άμεσα και μεσοπρόθεσμα, καθώς η χώρα ήταν ήδη αντιμέτωπη με χρόνια ανθρωπιστικής κρίσης λόγω του εμφυλίου πολέμου, καθώς και με ένα ξέσπασμα χολέρας.
«Είναι μια κρίση επιπλέον των πολλαπλών κρίσεων στην πληγείσα περιοχή», δήλωσε η Μάρσανγκ κατά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του οργανισμού στη Γενεύη.
«Σε όλη τη Συρία, οι ανάγκες βρίσκονται στο πιο υψηλό επίπεδο έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια παρατεταμένης, πολύπλοκης κρίσης, ενώ η ανθρωπιστική χρηματοδότηση συνεχίζει να μειώνεται», πρόσθεσε.
Η ίδια είπε ότι περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι, περιλαμβανομένων 1,4 εκατομμυρίου παιδιών, είναι πιθανό να είναι εκτεθειμένοι στις δύο χώρες μετά το σεισμό και τους μετασεισμούς, που μετέτρεψαν χιλιάδες κτίρια σε ερείπια.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως στέλνει προμήθειες έκτακτης ανάγκης, περιλαμβανομένων ιατρικών κιτ για χειρουργικές επεμβάσεις και την αντιμετώπιση τραυμάτων, και ενεργοποιώντας ένα δίκτυο ιατρικών ομάδων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.
Φόβοι για χιλιάδες νεκρά παιδιά
Η UNICEF του ΟΗΕ ανέφερε πως οι σεισμοί στις δύο χώρες ενδέχεται να έχουν σκοτώσει χιλιάδες παιδιά.
«Ακόμα εκτιμούμε το πλήρες εύρος της καταστροφής, αλλά πιστεύουμε πως χιλιάδες παιδιά έχουν σκοτωθεί. Πολλά περισσότερα έχουν τραυματιστεί και πολλά σπίτια έχουν πληγεί ή καταστραφεί.
Φοβόμαστε πως τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στην καταστροφή και πως πολλές ζωές κινδυνεύουν» τονίζει -μεταξύ άλλων- η UNICEF σε σχετική ανακοίνωση.
Πηγή φωτό: Getty Images
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ