Ρουσόπουλος: Πρέπει να επικρατήσει νηφαλιότητα και σοβαρότητα προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για τα Τέμπη

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρουσόπουλος: Πρέπει να επικρατήσει νηφαλιότητα και σοβαρότητα προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για τα Τέμπη
Δεν έχω ψευδαισθήσεις. Ό,τι και να πούμε τώρα δεν απαντά και πολύ περισσότερο δεν επουλώνει τα βαθιά τραύματα στις ψυχές όλων των Ελλήνων, αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ.

Για τον αντίκτυπο της μεγάλης εθνικής τραγωδίας στο πολιτικό κλίμα αλλά και την ανάγκη να επικρατήσει νηφαλιότητα και σοβαρότητα προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που εγείρονται, όπως επίσης και για ζητήματα ελευθερίας του Τύπου, για τον νέο Πτωχευτικό Νόμο και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο Μεταναστευτικό μιλά, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

«Δεν έχω ψευδαισθήσεις. Ό,τι και να πούμε τώρα δεν απαντά και πολύ περισσότερο δεν επουλώνει τα βαθιά τραύματα στις ψυχές όλων των Ελλήνων. Δεν τολμώ να αναφερθώ σ’ αυτούς που έχασαν τα αγαπημένα πρόσωπα και ο πόνος των οποίων δεν προσεγγίζεται με λέξεις από εμάς. Ο σεβασμός μας θα φανεί στην πράξη», υπογραμμίζει.

Επισημαίνει ότι ο νέος Πτωχευτικός νόμος ήρθε για να αποτρέψει μια διαφαινόμενη καταστροφή και τώρα «βελτιώνεται με παρεμβάσεις που κινούνται προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης της περιμέτρου ώστε να συμπεριληφθούν περισσότεροι ευάλωτοι συμπολίτες μας».

Για το Μεταναστευτικό τονίζει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειες προς εξεύρεση μιας αποδεκτής λύσης που θα πραγματώνει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Σε σχέση με τις συζητήσεις που προκάλεσαν πρόσφατες δηλώσεις του εξηγεί ότι «το πώς συμπεριφέρεται ο καθένας έχει να κάνει με εκείνον» ενώ ο ίδιος υπενθύμισε απλώς στον δημόσιο διάλογο τι στάση τήρησε ως εμπειρία ζωής.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του βουλευτή Βορείου Τομέα Αθηνών της ΝΔ, Θεόδωρου Ρουσσόπουλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

ΕΡ: Στη σκιά της μεγάλης οδύνης για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, πώς νομίζετε ότι αυτό το γεγονός θα επηρεάσει το πολιτικό κλίμα, καθώς βρισκόμαστε ενώπιον αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων;

ΑΠ: Πραγματικά αυτό που συνέβη υπερβαίνει την ανθρώπινη λογική. Και είναι αναντίρρητο πως έχει αλλάξει τους όρους διεξαγωγής των εκλογών. Αλλά αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι νηφαλιότητα, σοβαρότητα και απαντήσεις στην πληθώρα των ερωτημάτων που εγείρονται. Μόνον εάν καταλάβουμε τα λάθη μας θα διορθώσουμε τις παραλείψεις μας.

ΕΡ: Συνταγματικά και μόνον, ανεξαρτήτως ημερομηνίας, οι εκλογές δεν αργούν. Θεωρείτε ότι είναι εφικτό να δρομολογηθούν άμεσα στον τομέα των Μεταφορών- Υποδομών αλλαγές ικανές να έχουν πραγματικό αντίκρισμα και να εμπνεύσουν ένα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες;

ΑΠ: Το «άμεσο» στην πολιτική είναι το αιτούμενο. Πολλές φορές η γραφειοκρατία και άλλες -απαραίτητες συνήθως- διαδικασίες, καθυστερούν την εφαρμογή της πολιτικής βούλησης. Γι’ αυτό και χάνεται συχνά η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος. Προς την κατεύθυνση των αλλαγών ήδη ζητήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία η συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων μας. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η ολοκλήρωση της τηλεδιοίκησης και της σηματοδότησης ως τον Σεπτέμβριο ενώ ως το τέλος του έτους υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του υποσυστήματος ETCS, όπως ήταν ήδη προγραμματισμένο.

ΕΡ: Με δεδομένο ότι είστε πολλά χρόνια στην πολιτική και νωρίτερα στη δημοσιογραφία, τι νομίζετε ότι περιμένει να ακούσει ο κόσμος υπό το βάρος του δυστυχήματος στα Τέμπη; Είναι αρκετή η κλασική πολιτικολογία με τις αντιπαραθέσεις κομμάτων και πολιτικών, που σε συνθήκες κανονικότητας βοηθούν τον πολίτη να πάρει μια απόφαση μπροστά στην κάλπη; Ή νομίζετε ότι η συγκυρία επιβάλλει κάτι άλλο στην πολιτική αντιπαράθεση;

ΑΠ: Δεν έχω ψευδαισθήσεις. Ό,τι και να πούμε τώρα δεν απαντά και πολύ περισσότερο δεν επουλώνει τα βαθιά τραύματα στις ψυχές όλων των Ελλήνων. Δεν τολμώ να αναφερθώ σ’ αυτούς που έχασαν τα αγαπημένα πρόσωπα και ο πόνος των οποίων δεν προσεγγίζεται με λέξεις από εμάς. Ο σεβασμός μας θα φανεί στην πράξη. Θα υπομείνουμε τη δίκαιη αγανάκτηση εμείς οι πολιτικοί και παράλληλα θα εργαζόμαστε για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης μόνον μέσω των αποτελεσμάτων που θα φέρουν οι προσπάθειές μας και όχι μέσω των ωραίων λόγων.

ΕΡ: Με δεδομένο ότι υπήρξατε υπουργός Επικρατείας υπεύθυνος για θέματα ΜΜΕ και βέβαια κυβερνητικός εκπρόσωπος πώς αντιμετωπίζετε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για έλλειψη ελευθερίας του Τύπου σήμερα;

ΑΠ: Η αξιωματική αντιπολίτευση δια της υπερβολής επιτυγχάνει να συσπειρώνει όσους μέσα στους κόλπους της θρέφονται από θεωρίες συνωμοσίας. Αποτελεί προσβολή στην Δημοκρατία να θεωρεί κανείς πως οι Δημοσιογράφοι σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται υπό την πίεση αντιδημοκρατικών απειλών. Ο τελευταίος που θυμάμαι να απείλησε τον «Τύπο», ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με μεθοδεύσεις που στόχευαν στην δημιουργία κομματικών τηλεοπτικών φερεφώνων. Τα βοσκοτόπια και οι καταδίκες στο ειδικό δικαστήριο δεν θα ξεχαστούν εύκολα.

ΕΡ: Ήσασταν εισηγητής της πλειοψηφίας στην κοινοβουλευτική αναμέτρηση για τον νέο Πτωχευτικό Νόμο. Τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται στα Μέσα Ενημέρωσης, όλο και περισσότεροι πλειστηριασμοί σε σπίτια δανειοληπτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Μήπως ήταν λάθος να καταργηθεί κάθε έννοια προστασίας της πρώτης κατοικίας;

ΑΠ: Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη θα μου επιτρέψτε να θυμίσω πως η κατάργηση της προστασία της πρώτης κατοικίας συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ. Όμως για να αποτρέψουμε την διαφαινόμενη καταστροφή φέραμε τον Πτωχευτικό νόμο. Και τώρα τον βελτιώνουμε με παρεμβάσεις που κινούνται προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης της περιμέτρου ώστε να συμπεριληφθούν περισσότεροι ευάλωτοι συμπολίτες μας. Ενδεικτικά, τώρα οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν και όσους έχουν έναν μόνο πιστωτή όπως επίσης, ο πιστωτής θα πρέπει αυτόματα να αποδεχθεί ρύθμιση ως και 420 δόσεις ή και κούρεμα μέχρι και 90% όταν δεν έχει τίποτα να εισπράξει. Έτσι, βλέπουμε ότι οι πρώτες κατοικίες γίνεται σοβαρή προσπάθεια να προστατεύονται και υπάρχει δυνατότητα θετικής διεξόδου.

ΕΡ: Με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης θα ήθελα ένα σχόλιό σας για το βαθμό αλληλεγγύης που επιδεικνύουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην υποδοχή μεταναστών.

ΑΠ: Στα λόγια υψηλός στην πράξη όχι και τόσο. Η συζήτηση για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου διεξάγεται εδώ και πολλά χρόνια δίχως μια λειτουργική λύση να διαφαίνεται στον ορίζοντα. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας αποδεκτής λύσης που θα πραγματώνει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

ΕΡ: Στην εποχή των συγκλίσεων, του διαλόγου, της διαπραγμάτευσης και της ανεύρεσης λύσεων ευρύτερα αποδεκτών, γιατί εσείς ως κόμμα απορρίπτετε μια κυβέρνηση συνεργασίας; Οι αντίπαλοί σας ισχυρίζονται ότι δεν επιθυμείτε τον διάλογο και τη σύνθεση. Συμφωνείτε;

ΑΠ: Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε εμπράκτως πως συνομιλεί και με άλλους πολιτικούς χώρους με την διεύρυνση που έκανε προ των εκλογών του 2019. Δεν προεξοφλούμε απολύτως τίποτα, παρά μόνο πιστεύουμε πως η χώρα χρειάζεται σταθερές και αποτελεσματικές κυβερνήσεις. Και εμείς θα κάνουμε το παν για να έχει η χώρα τέτοιου είδους κυβέρνηση.

ΕΡ: Μετά από τις τελευταίες δηλώσεις σας, που προκάλεσαν συζητήσεις, θα ήθελα να ρωτήσω εάν θεωρείτε ότι ένα πολιτικό πρόσωπο που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, εμπλέκεται σε υποθέσεις που έχουν σκιές, οφείλει να μην εκτίθεται ως υποψήφιος βουλευτής στην κρίση των πολιτών.

ΑΠ: Όλοι εκτιθέμεθα στην κρίση των πολιτών. Για πράξεις, παραλείψεις και πάνω από όλα ηθικές συμπεριφορές. Το πώς συμπεριφέρεται ο καθένας έχει να κάνει με εκείνον. Εις ό,τι αφορά τη δική μου στάση, την γνωρίζετε από το προσωπικό μου παράδειγμα που ως εμπειρία ζωής υπενθύμισα στον δημόσιο διάλογο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider