Εκλογές: Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για την κάλπη της 21ης Μαΐου και τις πιθανότητες β' γύρου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογές: Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για την κάλπη της 21ης Μαΐου και τις πιθανότητες β' γύρου
Στις επικείμενες εκλογές της 21ης Μαΐου αναφέρονται τα διεθνή ΜΜΕ, όπως επίσης και στο ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός δεύτερου γύρου, ενώ εξετάζουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

Στις επικείμενες εκλογές της 21ης Μαΐου αναφέρονται τα διεθνή ΜΜΕ, όπως επίσης και στο ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός δεύτερου γύρου, ενώ εξετάζουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

Στο δημοσίευμά του το Bloomberg, αφού κάνει μνεία στις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, σημειώνει ότι πιθανότατα, θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος εκλογών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Παράλληλα, αναφέρει ότι μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η Νέα Δημοκρατία είδε τη δημοτικότητά της να πέφτει, διατηρώντας πάντως το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου που εισήγαγε ο Αλέξης Τσίπρας, αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν με σύστημα απλής αναλογικής που καθιστά σχεδόν αδύνατη την ύπαρξη μονοκομματικής κυβέρνησης» αναφέρει. «Σε περίπτωση που τα πολιτικά κόμματα δεν συμφωνήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, οι Έλληνες θα κληθούν να ψηφίσουν ξανά περίπου ένα μήνα μετά την πρώτη ψηφοφορία» προσθέτει.

«Ακόμα και με προβάδισμα, είναι απίθανο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μπορέσει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Μαΐου και η προοπτική μιας κυβέρνησης συνασπισμού φαίνεται ισχνή, δεδομένων των ποσοστών που λαμβάνουν τα διάφορα κόμματα στις δημοσκοπήσεις» επισημαίνει το Bloomberg.

Στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων αναφέρεται και το Reuters, επισημαίνοντας ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας διαθέτει άνετο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2019, εντούτοις η τραγωδία στα Τέμπη πυροδότησε την οργή της κοινής γνώμης και μείωσε τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων.

«Η τραγωδία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στη συλλογική ψυχή των ψηφοφόρων» δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της Alco, Κώστας Παναγόπουλος.

«Η δημόσια οργή και τα αρνητικά συναισθήματα έχουν πολλαπλασιαστεί και έπληξαν το κύριο αφήγημα αυτής της κυβέρνησης, που ήταν ότι άλλαξε την Ελλάδα» συμπλήρωσε. «Θα είναι κρίσιμο να δούμε αν θα επικρατήσει μια ψήφος διαμαρτυρίας ή αν θα επικρατήσει η κυβερνητική αφήγηση για σταθερότητα» επεσήμανε.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων, το Politico αναφέρεται επίσης στον αντίκτυπο που είχε στο ποσοστό της ΝΔ το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, επισημαίνοντας ότι βάσει δικής του έρευνας, το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί στο 4%.

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η οργή των πολιτών για την τραγωδία στα Τέμπη έρχεται συνάμα με άλλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, όπως είναι ο υψηλός πληθωρισμός και οι ανεβασμένες τιμές στα τρόφιμα, αλλά και η υπόθεση υποκλοπών, μεταξύ άλλων.

«Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η κυβέρνηση έπρεπε να προκηρύξει εκλογές το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα αντιμετωπίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ που ηγήθηκε της κυβέρνησης από το 2015 έως το 2019, υπό τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι εκλογές του Μαΐου θα είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής που εισήχθη πρόσφατα. Ο δεύτερος γύρος εκλογών, εάν χρειαστεί, θα διεξαχθεί το αργότερο στις αρχές Ιουλίου, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ λίγο πιο πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι απίθανο οι εκλογές να βγάλουν ξεκάθαρο νικητή» σημειώνει εν τω μεταξύ δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider