Η Πολωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει στην Ουκρανία όλα τα μαχητικά MiG-29 που διαθέτει

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Πολωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει στην Ουκρανία όλα τα μαχητικά MiG-29 που διαθέτει
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε σήμερα τη γειτονική Πολωνία και την ευχαρίστησε για την «ιστορική» βοήθεια που προσφέρει στη χώρα του, τονίζοντας ότι η Βαρσοβία θα πρέπει να καταστεί βασικός εταίρος στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τη λήξη του πολέμου με τη Ρωσία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε σήμερα τη γειτονική Πολωνία και την ευχαρίστησε για την «ιστορική» βοήθεια που προσφέρει στη χώρα του, τονίζοντας ότι η Βαρσοβία θα πρέπει να καταστεί βασικός εταίρος στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τη λήξη του πολέμου με τη Ρωσία.

Η Βαρσοβία είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους του Κιέβου και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο, πείθοντας τις απρόθυμες χώρες να εφοδιάσουν την Ουκρανία με βαρύ οπλισμό. Σήμερα, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα είπε ότι «στο μέλλον» η χώρα του μπορεί να παραχωρήσει στην Ουκρανία όλα τα καταδιωκτικά MiG-29, σοβιετικής κατασκευής, που διαθέτει. Η Πολωνία έχει ήδη δώσει οκτώ MiG-29 και πρόκειται σύντομα να στείλει άλλα έξι στο Κίεβο.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες ο Ντούντα είπε ότι η παράδοση όλων των MiG-29 (συνολικά είναι περίπου 30) θα εξαρτηθεί από «μια συμφωνία μεταξύ των συμμάχων» της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ. Εξήγησε ότι είναι αναγκαίο το «πράσινο φως» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, δεδομένου ότι τα MiG-29 που παραμένουν στην κατοχή της χώρας του έχουν προσαρμοστεί «στα πρότυπα του ΝΑΤΟ», κυρίως σε ό,τι αφορά τα συστήματα επικοινωνίας και την ικανότητά τους να εκτελούν αναγνωριστικές πτήσεις στον νατοϊκό εναέριο χώρο.

Νωρίτερα, ο Ντούντα απένειμε στον Ζελένσκι το παράσημο του Τάγματος του Λευκού Αετού, την υψηλότερη διάκριση της Πολωνίας.

«Σταθήκατε στο πλάι μας και είμαστε ευγνώμονες. Πιστεύω ότι αυτή είναι μια ιστορική σχέση, ένα ιστορικό αποτέλεσμα και μια ιστορική ισχύς μεταξύ των χωρών μας», είπε ο Ζελένσκι παραλαμβάνοντας το παράσημο.

Ο Ντούντα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ουκρανία θα αναδειχθεί νικήτρια στον πόλεμο με τη Ρωσία. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η καθοδήγησή σας σε συνδυασμό με τον ηρωισμό των Ουκρανών στρατιωτών έσωσαν την Ουκρανία. Δεν αμφιβάλουμε ότι η καθοδήγησή σας σώζει την Ευρώπη από τον κατακλυσμό του ρωσικού ιμπεριαλισμού», είπε.

Μια Ουκρανή πρόσφυγας, η 46χρονη Ολένα, όταν ρωτήθηκε τι σημαίνει για εκείνην η επίσκεψη του Ζελένσκι, έκανε μια επιδοκιμαστική χειρονομία και στη συνέχεια ξέσπασε σε κλάματα. «Αν δεν ήταν αυτός, δεν θα υπήρχε Ουκρανία τώρα», είπε, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της στην Πολωνία επειδή μπόρεσε να μείνει και να εργαστεί σε αυτήν τη χώρα.

Ο Ζελένσκι πρόκειται να παραστεί αργότερα σήμερα σε ένα οικονομικό φόρουμ. Προσκάλεσε τους Πολωνούς επιχειρηματίες να επισκεφθούν την Ουκρανία πριν από το τέλος του πολέμου, ώστε να εξασφαλίσουν μια καλύτερη θέση στην ουκρανική αγορά αλλά και στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας του.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην πόλη Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολη, σημειώνοντας ότι θα ληφθούν οι «κατάλληλες αποφάσεις» εφόσον οι Ουκρανοί στρατιώτες κινδυνεύσουν να περικυκλωθούν από τις ρωσικές δυνάμεις. «Για μένα, το σημαντικότερο είναι να μην χάσουμε τους στρατιώτες μας» τόνισε.

Εκτός από τα MiG-29, η Ουκρανία ζητά να της δώσουν οι Δυτικοί σύμμαχοί της και αμερικανικά μαχητικά F-16, όμως ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ντούντα, ο Μάρσιν Πρίντατς, είπε ότι η Πολωνία δεν θα λάβει σύντομα μια τέτοια απόφαση. «Τα F-16 προστατεύουν τον ουρανό της Πολωνίας. Δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση σε αυτό το στάδιο», τόνισε.

Οι Πολωνοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τάσσονται με τους Ουκρανούς σε αυτόν τον πόλεμο. Μια δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos έδειξε ότι πάνω από 8 στους 10 (ποσοστό 82%) πιστεύουν ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να στηρίξουν την Ουκρανία μέχρι τη νίκη.

Ωστόσο, η επίσκεψη του Ζελένσκι στην Πολωνία γίνεται σε μια περίοδο που εντείνεται η οργή του αγροτικού κόσμου επειδή με τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών πιέστηκαν προς τα κάτω οι τιμές σε πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Οι πρωθυπουργοί πέντε ανατολικών χωρών της ΕΕ, με επιστολή τους προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφεραν ότι ίσως χρειαστεί να επαναφέρουν τους δασμούς στα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα εάν δεν καταστεί δυνατό να σταματήσει με άλλα μέσα η μαζική εισαγωγή προϊόντων που ωθεί προς τα κάτω τις τιμές στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας Χένρικ Κόβαλτσκ παραιτήθηκε λόγω αυτής της κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πούτιν: Η υποστήριξη των ΗΠΑ στην επανάσταση του 2014 οδήγησε στη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία

Γερμανία: Εγγυήσεις για επενδύσεις 221 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο προειδοποιεί τους αμάχους να φύγουν από περιοχές που κατέχει η Ρωσία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider