Σουδάν: Έφτασε ο αρμόδιος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις - Νέες συγκρούσεις παρά την εκεχειρία;

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σουδάν: Έφτασε ο αρμόδιος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις - Νέες συγκρούσεις παρά την εκεχειρία;
Μέχρι τα μεσάνυκτα σήμερα ισχύει η προηγούμενη εκεχειρία που είχε ανακοινωθεί, αλλά δεν είχε γίνει σεβαστή.

Την άφιξή του στο Πορτ Σουδάν ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς, την παράκτια πόλη του Σουδάν όπου έχει μεταφέρει την έδρα του ο οργανισμός μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων στη χώρα.

«Έφτασα στο Πορτ Σουδάν για να επαναλάβω τη δέσμευση του ΟΗΕ προς τον σουδανικό λαό», έγραψε στο Twitter ο Γκρίφιθς.

Την ίδια ώρα τα πρώτα φορτία με ανθρωπιστική βοήθεια φτάνουν με το σταγονόμετρο στο Σουδάν, μια από τις πιο φτωχές του κόσμου, όπου ένας κάτοικος στους τρεις εξαρτιόταν από την ανθρωπιστική βοήθεια πριν καν την έναρξη των συγκρούσεων, στις 15 Απριλίου.

Ο αρχηγός του στρατού του Σουδάν, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και ο ηγέτης της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, συμφώνησαν χθες Τρίτη κατ’ αρχήν στην κήρυξη επταήμερης κατάπαυσης του πυρός, αρχής γενομένης από την Πέμπτη, 4 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Νότιου Σουδάν.

Μέχρι τα μεσάνυκτα σήμερα ισχύει η προηγούμενη εκεχειρία που είχε ανακοινωθεί, αλλά δεν είχε γίνει σεβαστή.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο σήμερα «για ήχους συγκρούσεων και εκρήξεων γύρω από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης», σε βόρειο προάστιο του Χαρτούμ. «Στρατιωτικά αεροσκάφη πετούν» πάνω από την πρωτεύουσα, δήλωσε ένας κάτοικος.

Πρόσφυγες

Ο Φάρχαν Χακ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, χαιρέτισε τη χθεσινή ανακοίνωση της εκεχειρίας. «Αρχικά, φυσικά, πρέπει να δούμε αν θα τη δεχθούν όλες οι πλευρές», συμπλήρωσε.

Το Χαρτούμ έχει βυθιστεί στο χάος από τα μέσα Απριλίου, με τις συγκρούσεις να έχουν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 500 ανθρώπους, κυρίως στη σουδανική πρωτεύουσα και το Νταρφούρ, όπως και τον τραυματισμό χιλιάδων, σύμφωνα με το σουδανικό υπουργείο Υγείας.

Η Ρωσία, το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν χθες ότι απομάκρυναν εκατοντάδες πολίτες τους από το Σουδάν.

Εξάλλου περισσότεροι από 330.000 Σουδανοί έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά και 100.000 έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες, επεσήμανε ο ΟΗΕ, ο οποίος αναμένει να οκταπλασιαστεί ο αριθμός των προσφύγων. Όσοι μένουν στο Χαρτούμ είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις πόσιμου νερού, ηλεκτρικού και τροφίμων.

Πριν την ανακοίνωση της εκεχειρίας, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν Φόλκερ Πέρτες είχε επισημάνει ότι αντιμαχόμενες πλευρές δήλωσαν «έτοιμες να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες», οι οποίες «μπορούν να διεξαχθούν στη Σαουδική Αραβία».

Αλλά η επιστροφή στις πολιτικές διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εφικτή, παρά μόνο έπειτα από μια πραγματική εκεχειρία, είχε υπογραμμίσει.

Σύμφωνα με τις σαουδαραβικές αρχές, απεσταλμένος του στρατηγού Μπουρχάν συναντήθηκε με τις αιγυπτιακές αρχές και τον Αραβικό Σύνδεσμο. Και αυτός ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να διαπραγματευθεί μια εκεχειρία.

Κίνδυνος «μακρού πολέμου»

«Χωρίς αποφασιστική παρέμβαση, το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό ενός πολυμορφικού, μακρού και αιματηρού εμφύλιου πολέμου», προειδοποίησε από την πλευρά του ο Ερνστ Γιαν Χόγκεντουρν του Atlantic Council.

Ο ειδικός αυτός σε θέματα Σουδάν αναμένει μια «σοκαριστική ανθρωπιστική καταστροφή, που θα μοιάζει με αυτή στη Σομαλία, τη Συρία ή την Υεμένη», ενώ υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης όλης της περιοχής.

Και άλλοι ειδικοί και ξένες χώρες ανησυχούν για τις επιπτώσεις της σύγκρουσης. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εκτίμησε ότι «όλη η περιοχή ενδέχεται να επηρεαστεί». «Κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες», δήλωσε στην ιαπωνική εφημερίδα Asahi Shimbun, στο περιθώριο επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα στο Κάιρο.

Ο αλ Σίσι υπενθύμισε εξάλλου ότι η Αίγυπτος έχει «ήδη υποδεχθεί εκατομμύρια Σουδανούς» και άλλους πρόσφυγες, την ώρα που είναι αντιμέτωπη «με υψηλό πληθωρισμό και την κατακόρυφη άνοδο των τιμών των προϊόντων πρώτης ανάγκης».

Εκτός από το Χαρτούμ ανησυχία προκαλεί η κατάσταση και στο Δυτικό Νταρφούρ, περιοχή που συνορεύει με το Τσαντ, όπου από τις βίαιες συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 100 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΗΕ: 258 εκατ. άνθρωποι είχαν ανάγκη από επείγουσα επισιτιστική βοήθεια το 2022

Σουδάν: Συμφωνία για επταήμερη κατάπαυση του πυρός μεταξύ 4-11 Μαΐου

Σερβία: Μακελειό σε σχολείο στο Βελιγράδι - Εννέα νεκροί από πυρά 14χρονου μαθητή

gazzetta
gazzetta reader insider insider