Γραφάκος (ΥΠΕΝ): Η Ελλάδα αποκτά με ταχείς ρυθμούς σύγχρονες υποδομές διαχείρισης αποβλήτων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γραφάκος (ΥΠΕΝ): Η Ελλάδα αποκτά με ταχείς ρυθμούς σύγχρονες υποδομές διαχείρισης αποβλήτων
Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 43 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και από εθνικούς πόρους, ενώ προορίζεται να εξυπηρετεί το σύνολο του πληθυσμού της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και τους χιλιάδες επισκέπτες που φιλοξενούνται στις τουριστικές υποδομές της περιοχής.

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μανώλη Γραφάκου, του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Τεχνικού Συμβούλου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιώργου Ζερβού, του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, δημάρχων και εκπροσώπων φορέων, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Αμαρίου, στο χώρο της Μονάδας στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, το έργο, προϋπολογισμού περίπου 43 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και από εθνικούς πόρους, ενώ προορίζεται να εξυπηρετεί το σύνολο του πληθυσμού της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και τους χιλιάδες επισκέπτες που φιλοξενούνται στις τουριστικές υποδομές της περιοχής.

«Πρόκειται για ένα έργο πνοής για την Κρήτη, ένα έργο με μετρήσιμο αποτέλεσμα που έρχεται να συμβάλει στη βιώσιμη και περιβαλλοντικά βέλτιστη διαχείριση των αποβλήτων και στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος πρόσθεσε: «Η Ελλάδα αποκτά σύγχρονες υποδομές διαχείρισης αποβλήτων. Η μονάδα αυτή, σε πρώτη φάση, θα μειώσει την ταφή των αποβλήτων στο 30% περίπου και μετά την αναβάθμισή της σε Μονάδα Ανάκτησης και Ανακύκλωσης, σε κάτω από 10%. Πρόκειται για τη 10η κατά σειρά Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων που λειτουργεί στη χώρα ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται άλλες 15».

Αναλυτικότερα, η μονάδα θα επεξεργάζεται 35.600 τόνους/έτος Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) και 7.400 τόνους /έτος προδιαλεγμένου οργανικού υλικού με τα πλέον σύγχρονα μέσα μηχανικής διαλογής. Με την επεξεργασία θα επιτυγχάνεται ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και διαχωρισμός του οργανικού κλάσματος προς βιολογική επεξεργασία, παραγωγή κομπόστ από το προδιαλεγμένο και το ανακτημένο οργανικό κλάσμα των ΑΣΑ και τέλος, αξιοποίηση βιοαερίου για τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπερταμείο: Τι έρχεται για αεροδρόμιο Καλαμάτας και 22 περιφερειακά – Οι προσφορές, το cluster, το cargo της Ν. Αγχιάλου

Καύσιμα: Άνοδος στις τιμές παρά τα ανάμεικτα μηνύματα της αγοράς

Εφορία: Τέλος χρόνου για 1η δόση ΕΝΦΙΑ και δικαιολογητικά Επιστρεπτέας

gazzetta
gazzetta reader insider insider