Τελευταία ενημέρωση 12:41
Πένθος και οργή για τα θύματα της τραγωδίας στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, με τους αξιωματικούς του Λιμενικού να εκφράζουν φόβους ότι ενδέχεται να μην μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων του τραγικού πλοίου, ακόμα και μετά τη λήψη καταθέσεων από τους διασωθέντες.
Οι νεκροί του τραγικού ναυαγίου που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου είναι δεκάδες, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό, έχουν διασωθεί 104 άνθρωποι.
Σύμφωνα με το Λιμενικό και βάσει νεότερης καταμέτρησης που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της μεταφοράς των σορών στην Καλαμάτα, ο αριθμός των νεκρών είναι 78.
- Διαβάστε ακόμα: Ναυάγιο στην Πύλο: Νέα φωτογραφία από το μοιραίο σκάφος - Συνεχίζονται οι έρευνες του Λιμενικού
Οι σοροί του μεταφέρθηκαν στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, τα θύματα της τραγωδίας μεταφέρθηκαν με φορτηγό ψυγείο σε ειδικό χώρο στο Σχιστό Κορυδαλλού, προκειμένου να αρχίσουν οι νεκροτομές για να διευκρινιστούν τα αίτια θανάτου. Οι έρευνες θα γίνουν από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιά, καθώς δεν υπάρχει η σχετική υποδομή στην Καλαμάτα.
Αγωνιώδεις είναι, την ίδια ώρα, οι εκκλήσεις συγγενών, κάποιοι από τους οποίους ήδη έχουν φτάσει στο λιμάνι της Καλαμάτας, αναζητώντας άτομα που επέβαιναν στο αλιευτικό πλοίο.
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας η προανάκριση για το ναυάγιο, ενώ σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος «δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός συλλήψεων ατόμων που φέρονται ως διακινητές των παράτυπων μεταναστών που επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό σκάφος».
Σημειώνεται ότι από χθες, Τετάρτη, είχε γίνει γνωστό ότι είχαν εντοπιστεί τρεις από τους διασωθέντες για τους οποίους υπήρχε η υποψία ότι μπορεί να είναι κάποιοι από τους διακινητές.
Εν τω μεταξύ, πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι οι Αρχές έχουν εντοπίσει έξι διακινητές μεταξύ των διασωθέντων του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.
Παράλληλα, όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Αλεξίου, η πληροφορία για περίπου 700 επιβαίνοντες στο μοιραίο σκάφος δόθηκε στην ιταλική ακτοφυλακή από ακτιβίστρια που ειδοποίησε ότι το αλιευτικό πλέει προς την Ιταλία. Όπως είπε ο κ. Αλεξίου θα συνεχιστεί η διαδικασία λήψης καταθέσεων για να διασταυρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία.
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, υπό την εποπτεία ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού θα διεξαχθεί η έρευνα και η ανάκριση για το ναυάγιο, με εντολή που έδωσε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δικηγόρος Ισίδωρος Ντογιάκος.
Αναφορικά με τους 104 διασωθέντες, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, θα μεταφερθούν στη Μαλακάσα, σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί, αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από τις λιμενικές αρχές στην Καλαμάτα.
Η μεταφορά θα γίνει με ευθύνη του υπουργείου με μισθωμένα λεωφορεία. Στη Μαλακάσα έχουν γίνει ήδη οι προετοιμασίες για την υποδοχή τους από χθες, καθώς είχε επιλέγει αυτή η δομή ευθύς εξαρχής.
Μαρτυρία για 100 παιδιά στα αμπάρια
Συγκλονιστικές είναι, την ίδια ώρα, οι μαρτυρίες διασωθέντων που είπαν σε γιατρούς του νοσοκομείου της Καλαμάτας ότι στα αμπάρια του σκάφους, το οποίο βυθίστηκε στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, βρίσκονταν περίπου 100 παιδιά.
Συγκλονισμένος ο γιατρός και Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης, είπε χθες: «Συγκινήθηκα όταν έδωσα το κινητό μου τηλέφωνο για να μιλήσουν με την οικογένειά τους στην Αίγυπτο». Στη συνέχεια, ο γιατρός μίλησε για την πιθανότητα να υπήρχαν παιδιά και γυναίκες στο αμπάρι: «Ρώτησα έναν ασθενή και μίλησε για έναν μεγάλο αριθμό παιδιών, περίπου 100».
«Δεν υπάρχει εκτίμηση για τον αριθμό όσων επέβαιναν στο πλοίο»
«Εως τώρα έχουν ανασυρθεί 78 σοροί από το ναυάγιο της Πύλου, που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, για να γίνει η ιατροδικαστική εξέτασή τους, φωτογράφιση, δακτυλοσκόπηση και λήψη βιολογικού υλικού», αναφέρει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, αστυνόμος Βασίλης Μακρής. Στη συγκεκριμένη Ομάδα συμμετέχουν αστυνομικοί και ιατροδικαστές, ενώ συγκροτήθηκε αμέσως μετά το ναυάγιο της Πύλου, έπειτα από σχετικό αίτημα του Λιμενικού στην ΕΛΑΣ.
«Λαμβάνουμε καταθέσεις από τα 104 άτομα που έχουν επιζήσει από το ναυάγιο και προσπαθούμε να διαπιστώσουμε πόσοι ακόμα ήταν πάνω στο πλοίο, ενώ ερευνούμε για το αν υπάρχουν στοιχεία για να φτιάξουμε μια λίστα αγνοουμένων», επισημαίνει στη συνέχεια ο κ. Μακρής. «Σε περίπτωση που κάποιος είναι συγγενής πρώτου βαθμού, παίρνουμε και δείγμα βιολογικού υλικού από επιζώντες για να συγκριθεί με το δείγμα που θα ληφθεί από τις σορούς».
Όσον αφορά στο εάν υπάρχει έως τώρα κάποια εκτίμηση για τον ακριβή αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν στο πλοίο, ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, σημειώνει: «Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ατόμων δεν μπορεί να είναι ακριβείς, γιατί ακόμα και οι καταθέσεις των ατόμων που ήταν σε αυτό παρουσιάζουν ανακολουθίες. Οι άνθρωποι αυτοί "συσκευάστηκαν", ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, και ταξίδευαν για ημέρες. Κανείς δεν γνωρίζει και πόσες ακριβώς ημέρες ταξίδευαν».
Όπως επισημαίνει ο κ.Μακρής, όσοι επέβαιναν στο πλοίο, που αναχώρησε από τη Λιβύη, δεν ήθελαν να έλθουν στην Ελλάδα, αλλά να φτάσουν στην Ιταλία. Το πλοίο έστειλε σήμα SOS στις ιταλικές Αρχές, που με τη σειρά τους ενημέρωσαν τις ελληνικές.
Ολονύχτιες έρευνες
Ολονύχτιες ήταν οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, οι οποίες ωστόσο απέβησαν άκαρπες. Λίγο πριν τις 07:00 το πρωί το πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος άρχισε να μεταφέρει περίπου 30 σορούς των επιβαινόντων σε φορτηγά-ψυγεία που βρίσκονται στο λιμάνι. Η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών που έχει ενεργοποιηθεί από χθες θα πάρει δείγματα DNA από τις σορούς, ώστε να γίνει η ταυτοποίησή τους, σύμφωνα με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με το Λιμενικό, στην περιοχή επιχειρούν αυτή την στιγμή 6 παραπλέοντα πλοία, 2 σκάφη του Λιμενικού Σώματος κι 1 ελικόπτερο.
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που έχει δημιουργηθεί μπροστά από το λιμάνι της Καλαμάτας, πέρασαν το βράδυ οι διασωθέντες μετανάστες που δεν έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της πόλης.
Από νωρίς το πρωί οχήματα και κλιμάκια της αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού Σώματος βρίσκονται στο λιμάνι και σε ετοιμότητα να παρέχουν συνδρομή στις επιχειρήσεις, ενώ καταφτάνουν φορτηγά με νερό και τρόφιμα.
Παγώνει η προεκλογική περίοδος, αναβάλλεται το ντιμπέιτ
Την κήρυξη τριήμερου Εθνικού Πένθους για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου αποφάσισε η υπηρεσιακή Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος από χθες, Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 21:00 ως το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 21:00 για τα θύματα του ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, «με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία» όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά. Ωστόσο, λίγο αργότερα υπήρξε διευκρίνηση ότι το τριήμερο εθνικό πένθος θα λήξει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16/6.
- Παγώνει η προγραμματισμένη προεκλογική δραστηριότητα λόγω του εθνικού πένθους, Διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και σκέψεις
- Τι είναι το εθνικό πένθος - Πόσες φορές έχει κηρυχθεί στην Ελλάδα
Παράλληλα, τη ματαίωση του debate των πολιτικών αρχηγών απόψε το βράδυ αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων.
Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ακύρωσαν τον προεκλογικό προγραμματισμό τους, αναβάλλοντας περιοδείες, συγκεντρώσεις, ομιλίες και κάθε είδους δράση εντός και εκτός Αττικής, προς τιμήν της μνήμης των θυμάτων της τραγωδίας που συντελέστηκε στα νερά της Μεσογείου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr