Ρωσία: Η Βάγκνερ συνεχίζει την πορεία προς τη Μόσχα - Οχυρώνεται η πόλη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Η Βάγκνερ συνεχίζει την πορεία προς τη Μόσχα - Οχυρώνεται η πόλη
Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ εναντίον της μισθοφορικής φάλαγγας. Στο Κρεμλίνο παραμένει ο Πούτιν. Οχυρώνεται η Μόσχα. Τρολάρισμα κατά των Ρώσων στο Twitter.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:50

Συνεχίζει εντεινόμενη η εμφυλιοπολεμική ατμόσφαιρα στη Ρωσία. Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το Reuters, ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικής φάλαγγας της Wagner στον αυτοκινητόδρομο M-4, έξω από την ρωσική πόλη Βορόνεζ.

O αυτοκινητόδρομος M-4 συνδέει την πρωτεύουσα Μόσχα με περιοχές της νότιας Ρωσίας οι οποίες γειτονεύουν με την Ουκρανία.

Νωρίτερα, αυτόπτης μάρτυρας του Reuters ανέφερε επίσης ότι μια στρατιωτική φάλαγγα οχημάτων της Wagner πέρασε από τη Βορόνεζ.

Η Βορονέζ βρίσκεται στα μέσα της απόστασης ανάμεσα στη Μόσχα και την πόλη Ροστόφ, στη νότια Ρωσία, όπου η Wagner δήλωνε νωρίς σήμερα το πρωί ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της στρατιωτικές υποδομές.

Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μαχητές της Wagner εισήλθαν στη ρωσική περιφέρεια Λιπέτσκ, περίπου 400 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, κάτι που ανέφεραν οι τοπικές αρχές, επιβεβαιώνοντας την προώθηση των μισθοφόρων της οργάνωσης προς τη ρωσική πρωτεύουσα.

Μαχητές της Wagner «κινούνται εντός των εδαφών της περιφέρειας Λιπέτσκ», δήλωσε ο περιφερειάρχης Ιγκόρ Αρταμόνοφ. «Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου και οι αρχές (...) λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πληθυσμού. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», συμπλήρωσε.

Άλλες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για κινήσεις και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών της Βάγκνερ από άλλες κατευθύνσεις. Όμως όπως γίνεται αντιληπτό, όλες οι πλευρές διακινούν «πληροφορίες», των οποίων η εγκυρότητα είναι σχεδόν αδύνατο να επιβεβαιωθεί.

Ο στρατός οχυρώνει θέση μάχης στο νοτιοδυτικό άκρο της Μόσχας

Ρώσοι στρατιώτες οργάνωσαν σήμερα μία θέση μάχης με την τοποθέτηση πολυβόλου στο νοτιοδυτικό άκρο της Μόσχας, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσίευσε η καθημερινή επιχειρηματική εφημερίδα “Vedomosti”.

Οι ίδιες φωτογραφίες δείχνουν ένοπλους αστυνομικούς να συγκεντρώνονται στον αυτοκινητόδρομο Μ4, τον οποίο διασχίζουν μισθοφόροι της Βάγκνερ.

Ο Μ4 οδηγεί στη ρωσική πρωτεύουσα.

Μείνετε στα σπίτια σας

Οι αρχές στη ρωσική περιφέρεια Λιπέτσκ, που βρίσκεται σε απόσταση 420 χλμ. νότια της Μόσχας, κάλεσαν σήμερα τους κατοίκους της περιφέρειας να μείνουν στα σπίτια τους, μπροστά στην ανταρσία των μισθοφόρων της Wagner.

"Για να διασφαλιστεί η τάξη και η ασφάλεια των πολιτών της περιφέρειας Λίπετσκ, το επιχειρησιακό (περιφερειακό) αρχηγείο καλεί τους κατοίκους να μην φύγουν από τα σπίτια τους εκτός εάν είναι απαραίτητο και να μην ταξιδέψουν με ιδιωτικό όχημα", τόνισαν οι αρχές.

«Λέσχη Αγανακτισμένων Πατριωτών»

Ρώσοι εθνικιστές με επικεφαλής έναν πρώην αξιωματικό της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB δήλωσαν σήμερα ότι θα δημοσιεύσουν σύντομα ένα σχέδιο δράσης για να απαντήσουν στην ένοπλη ανταρσία της Βάγκνερ.

Η ρωσική εθνικιστική οργάνωση, γνωστή ως «Λέσχη Αγανακτισμένων Πατριωτών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ένας εμφύλιος πόλεμος ενδέχεται να οδηγήσει σε ταπεινωτική στρατιωτική ήττα του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι η Ρωσία βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής.

Στο Κρεμλίνο παραμένει ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εργάζεται στο Κρεμλίνο, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Ο πρόεδρος εργάζεται στο Κρεμλίνο», διαβεβαίωσε ο Πεσκόφ, διαψεύδοντας φήμες που διακινούνται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος έφυγε από τη Μόσχα λόγω της ανταρσίας της Wagner.

Ο Πούτιν σε διάγγελμά του νωρίτερα σήμερα τόνισε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του μάχονται για τη ζωή και την ασφάλεια του ρωσικού λαού.

Πριγκόζιν: Το καταλάβαμε χωρίς να ρίξουμε σφαίρα

Ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ότι οι μαχητές του δεν χρειάστηκε να ρίξουν ούτε μια σφαίρα για να καταλάβουν τον έλεγχο του αρχηγείου του ρωσικού στρατού στην πόλη Ροστόφ,

Σε ένα νέο ηχητικό μήνυμα είπε ότι οι άνδρες του δέχθηκαν ωστόσο πυρά από πυροβολικό και ελικόπτερα καθ' οδόν προς το Ροστόφ.

Τόνισε ότι πιστεύει ότι έχει τη στήριξη του ρωσικού λαού σε αυτό που αποκαλεί «πορεία για τη δικαιοσύνη».

Και παράλληλα... τρολάρισμα

Οι εξελίξεις στη Ρωσία έδωσαν αφορμή στους εχθρούς της Μόσχας για άγριο τρολάρισμα. Χαρακτηριστικά τα μηνύματα στο Twitter με Ουκρανούς στρατιώτες να τρώνε ποπ-κορν παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα ή άλλα που παρομοιάζουν την επέλαση της Βάγκνερ προς τη ρωσική πρωτεύουσα με το Mad Max.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πούτιν: Είναι πισώπλατη μαχαιριά, προδοσία

Ρωσία: Σε περιδίνηση η χώρα μετά την «ανταρσία» Πριγκόζιν

gazzetta
gazzetta reader insider insider