Λουκασένκο-Πριγκόζιν συμφώνησαν για παύση της προέλασης της Βάγκνερ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λουκασένκο-Πριγκόζιν συμφώνησαν για παύση της προέλασης της Βάγκνερ
Αποχωρήσαμε προκειμένου να αποτραπεί «αιματοχυσία» δηλώνει ο Πριγκόζιν. Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Πούτιν «θυσίασε» Σοϊγκού και Γκερασίμοφ για να επιτευχθεί η συμφωνία. Αποσύρονται οι κατηγορίες κατά του Πριγκόζιν, θα πάει στη Λευκορωσία δηλώνει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 00:04

Την είδηση ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε επικοινωνία με τον ηγέτη της Βάγκνερ, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, μεταδίδουν ρωσικά και λευκορωσικά ΜΜΕ, ύστερα από σχετική ανακοίνωση του γραφείου του Λευκορώσου προέδρου.

Σύμφωνα με αυτά τα Μέσα, επήλθε συμφωνία για παύση της πορείας των ανδρών της Βάγκνερ προς τη Μόσχα και επιστροφή στα στρατόπεδα τους, με αντάλλαγμα βεβαιώσεις για την ασφάλεια τους.

Η είδηση αρχικά έγινε δεκτή με καχυποψία, όμως Ρωσικά, αλλά και Ουκρανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι υπήρξε όντως η συμφωνία. Τελευταίες πληροφορίες ρωσικών Μέσων κάνουν λόγο ότι σταμάτησε η προέλαση της φάλαγγας της Βάγκνερ. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρίας μισθοφόρων μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι επιστρέφει πίσω στο πεδίο των μαχών.

«Ήθελαν να διαλύσουν τον Βάγκνερ. Ξεκινήσαμε στις 23 Ιουνίου για την "Πορεία της Δικαιοσύνης". Σε μια μέρα προελάσαμε σχεδόν 200 χλμ. μακριά από τη Μόσχα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν έχουμε έχουμε χύσει ούτε μια σταγόνα από το αίμα των μαχητών μας. Τώρα είναι η στιγμή που μπορεί να χυθεί αίμα. Συνειδητοποιώντας όλη την ευθύνη για το γεγονός ότι θα χυθεί ρωσικό αίμα, γυρίζουμε τις φάλαγγές μας και φεύγουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση, στα στρατόπεδά μας, σύμφωνα με το σχέδιο», δήλωσε ο Πριγκόζιν.

Η ανακοίνωση, που μεταδόθηκε στο επίσημο κανάλι Telegram της λευκορωσικής προεδρίας, ανέφερε ότι ο Πριγκόζιν συμφώνησε να σταματήσει την περαιτέρω μετακίνηση μαχητών της Βάγκνερ σε όλη τη Ρωσία.

Αποσύρονται οι κατηγορίες κατά του Πριγκόζιν

Οι ποινικές κατηγορίες εναντίον του αφεντικού της Βάγκνερ, θα αποσυρθούν και θα σταλεί στη γειτονική Λευκορωσία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφέρει το CNN. «Θα με ρωτήσετε τι θα γίνει με τον Πριγκόζιν προσωπικά;» είπε ο Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους το Σάββατο. «Η ποινική υπόθεση εναντίον του θα κλείσει, και ο ίδιος θα πάει στη Λευκορωσία.

Παράλληλα, ο Πεσκόφ έκανε γνωστό ότι οι μαχητές της Βάγκνερ θα υπογράψουν συμβόλαια με το υπουργείο Άμυνας, κάτι το οποίο πριν από μερικές εβδομάδες το είχε απορρίψει ο Πριγκόζιν με κατηγορηματικό τρόπο.

«Θυσίασε» Σοϊγκού και Γκερασίμοφ

Στον απόηχο της συμφωνίας, ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην ηγεσία του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας και μεταξύ αυτών των αλλαγών φέρονται να συμπεριλαμβάνονται ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας Βαλερί Γκερασίμοφ. Δηλαδή τα δύο πρόσωπα τα οποία συγκέντρωναν τη μήνη του ισχυρού άνδρα της Βάγκνερ.

Η είδηση- εφόσον ισχύει- σηματοδοτεί μια «νίκη» του Πριγκόζιν, καθώς Σοϊγκού και Γκερασίμοφ φέρονται να «θυσιάστηκαν» από πλευράς του Πούτιν, ώστε να υπάρξει η συμφωνία μεταξύ Λουκασένκο και Πριγκόζιν. Πάντως από το Κρεμλίνο δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια σχετική ανακοίνωση.

Εγκαταλείπουν το Ροστόφ

Οι μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, που είχαν καταλάβει από το πρωί το αρχηγείο του ρωσικού στρατού στο Ροστόφ, στη νοτιοδυτική Ρωσία, άρχισαν να εγκαταλείπουν τις εγκαταστάσεις αυτές σήμερα το βράδυ, παρατήρησε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι άνδρες του Γεβγκένι Πριγκόζιν άρχισαν να επιβιβάζονται σε μικρά λεωφορεία και να αναχωρούν από το αρχηγείο, ενώ τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης που βρίσκονταν εκεί, δεν είχαν ακόμη μετακινηθεί, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

H ρωσική υπηρεσία του BBC καταγράφει τη στιγμή της αποχώρησης των μισθοφόρων, και μεταδίδει ότι στο στάδιο Rostov Arena (που χτίστηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018) υπάρχει ένα τεράστιο χρονόμετρο. Δίπλα σε αυτό ξεχωρίζει η κατά τα φαινόμενα λίαν προσφάτως τοποθετημένη επιγραφή: "Είμαστε όλοι ένας λαός και πολεμάμε έναν εξωτερικό εχθρό. Πιστεύουμε στον ρωσικό λαό και στον πρόεδρό μας"! (υπονοώντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν).

Το τηλεοπτικό κανάλι Dozhd (το οποίο αναγνωρίζεται στη Ρωσία ως "ξένος πράκτορας") καταγράφει και αυτό την αποχώρηση των μισθοφόρων από το Ροστόφ δημοσιεύοντας ένα σύντομο βίντεο με τίτλο: "Οι μισθοφόροι της Βάγκνερ τα μαζεύουν και φεύγουν, ο κόσμος τους χειροκροτεί και φωνάζει "Η Βάγκνερ είναι δύναμη"!

Δεύτερη επικοινωνία με Πούτιν

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα το βράδυ για να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με τον αρχηγό της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, μετέδωσε το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Νωρίτερα, το γραφείο του Λουκασένκο είχε ανακοινώσει ότι ο Λευκορώσος πρόεδρος μίλησε με τον Πριγκόζιν έχοντας την έγκριση του Πούτιν, και ότι ο αρχηγός της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ συμφώνησε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να σταματήσει τις μετακινήσεις των μαχητών του, ορισμένοι από τους οποίους προωθούνταν προς τη Μόσχα.

Ευγνώμων στον Λουκασένκο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι "ευγνώμων" στον Λευκορώσο σύμμαχό του Αλεξάντερ Λουκασένκο για τον διαμεσολαβητικό του ρόλο του στη διευθέτηση της ένοπλης ανταρσίας του Γεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγού της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ.

"Είμαστε ευγνώμονες προς τον πρόεδρο της Λευκορωσίας για αυτές τις προσπάθειες", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χαιρετίζοντας "μια απόφαση χωρίς νέες απώλειες". "Η βραδινή συνομιλία μεταξύ των δύο προέδρων ήταν πολύ μακρά, ειλικρινά θερμή", πρόσθεσε.

Η ανταρσία της Βάγκνερ "σε καμία περίπτωση" δεν θα επηρεάσει τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε σήμερα το Κρεμλίνο, ενώ τα στρατεύματα του Κιέβου συνεχίζουν την επίθεσή τους που άρχισαν πριν από εβδομάδες.

"Σε καμία περίπτωση", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε από τον Τύπο για ενδεχόμενες συνέπειες της ανταρσίας της Βάγκνερ στο σχέδιο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. "Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται. Οι στρατιώτες μας κατάφεραν να αποκρούσουν την αντεπίθεση της Ουκρανίας", τόνισε.

Σχεδίαζε μια μεγάλη πρόκληση

Αξιωματούχοι του τομέα των πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο αρχηγός της Βάγκνερ σχεδίαζε μια μεγάλη πρόκληση για τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας εδώ και αρκετό καιρό, ανέφεραν στο CNN τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών παρατήρησαν ενδείξεις, ότι ο Πριγκόζιν προετοιμαζόταν για μια τέτοια κίνηση, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής συγκέντρωσης όπλων και πυρομαχικών, δήλωσε δύο αξιωματούχοι των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Αξιωματούχος ανέφερε ότι υπάρχει η πεποίθηση ότι οι ισχυρισμοί του Πριγκόζιν για έλλειψη πυρομαχικών για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία ήταν μια σκόπιμη εξαπάτηση, για να βοηθήσει να τεθούν τα θεμέλια για μια πιθανή στρατιωτική πρόκληση τη ρωσική ηγεσία.

Μια πηγή εξοικειωμένη με τις μυστικές υπηρεσίες, δήλωσε στο CNN ότι «όλα έγιναν πολύ γρήγορα» και ήταν δύσκολο να διακρίνει κανείς πόσο σοβαρός ήταν ο Πριγκόζιν για να απειλήσει τον ρωσικό στρατό και πού θα πήγαινε τα στρατεύματά του.

Όπως ανέφερε το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, Αμερικανοί αξιωματούχοι έμειναν ξαφνιασμένοι από την ταχύτητα με την οποία εκτυλίχθηκε η κατάσταση την Παρασκευή το βράδυ και κλιμακώθηκε το Σάββατο, με αποτέλεσμα ανώτεροι αξιωματούχοι να ακυρώσουν προγραμματισμένα διεθνή ταξίδια και να συγκαλέσουν έκτακτες συνεδριάσεις σε όλη την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider