Ουκρανία: Η επόμενη ημέρα μετά την ανταρσία Πριγκόζιν - Τα 4 φλέγοντα ερωτήματα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ουκρανία: Η επόμενη ημέρα μετά την ανταρσία Πριγκόζιν - Τα 4 φλέγοντα ερωτήματα
Πηγή: Associated Press
Η επόμενη ημέρα της ανταρσίας Πριγκόζιν- Wagner και η «ακραία ταπείνωση» του Πούτιν. Πώς θα αξιοποιηθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις η «πορεία προς τη Μόσχα».

Την επομένη της πορείας στη Μόσχα από τον επικεφαλής της Wagner Πριγκόζιν, πολλά ερωτήματα παραμένουν ακόμη ανοιχτά, σύμφωνα με τη Welt, που συμπληρώνει, όμως, πως οι ειδικοί συμφωνούν στο εξής: Για τον Πούτιν και το καθεστώς του, η εξέγερση ήταν μια ακραία ταπείνωση που θα μπορούσε να είναι πρωτοποριακή για τον πόλεμο στην Ουκρανία - και για τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο στο Κρεμλίνο.

Εκείνα τα ζητήματα, όμως, που μένουν να ξεκαθαριστούν, σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, είναι τα εξής: Τι θα απογίνει το στρατιωτικό δυναμικό της ομάδας Wagner, σε ποιο βαθμό θα μπορέσουν οι ουκρανικές δυνάμεις να αξιοποιήσουν την κρίση στη Μόσχα με αφορμή την ανταρσία της Wagner, αλλά και πώς θα αντιδράσουν οι μαχητές του εθνικού ρωσικού στρατού σε αυτή την κρίση.

Παράλληλα, σημειώνει με νόημα, η Welt, δεν είναι ακόμη σαφές τι είδους συμφωνία έκλεισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον ηγέτη της ομάδας Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, για να τον πείσει να ματαιώσει την πορεία του προς τη Μόσχα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την τύχη του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γερασίμοφ, κατά της καταστροφικής διαχείρισης του πολέμου στην Ουκρανία της οποίας είχε εξεγερθεί ο Πριγκόζιν. Κανένας από τους δύο δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από την έναρξη του πραξικοπήματος και οι φήμες επιμένουν ότι οι αλλαγές στην κορυφή του υπουργείου μπορεί να ήταν μέρος της συμφωνίας, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Πηγή: Associated Press

Οι Ουκρανοί θα προτιμούσαν σίγουρα να συνεχιστεί η εσωτερική ρωσική σύγκρουση, διότι θα αποσπούσε και θα δέσμευε στρατιωτικό δυναμικό από το μέτωπο, σύμφωνα με τη Welt. Τι σημαίνουν το γρήγορο τέλος της διαμάχης για την εξουσία και η διάλυση της πολιτοφυλακής του Βάγκνερ για την περαιτέρω πορεία του πολέμου;

Ο Πούτιν βγήκε αποδυναμωμένος από την ανταρσία του Πριγκόζιν

Εστιάζοντας στη μεγάλη εικόνα ένα βασικό συμπέρασμα που εξάγεται είναι το εξής: Αν και ο Πούτιν κέρδισε για άλλη μια φορά τη μάχη για την εξουσία εναντίον του Πριγκόζιν, βγήκε από την εξέγερση σημαντικά αποδυναμωμένος. «Το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει τώρα μια πολύ ασταθή ισορροπία», γράφει, για παράδειγμα, το διάσημο αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στην έκθεσή του για την τρέχουσα κατάσταση. «Η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε ο Λουκασένκο είναι μόνο μια βραχυπρόθεσμη και όχι μια μακροπρόθεσμη λύση και η εξέγερση του Πριγκόζιν αποκάλυψε σημαντικές αδυναμίες στο Κρεμλίνο και στο υπουργείο Άμυνας».

Η ταχεία προέλαση του Πριγκόζιν στη Μόσχα εξέθεσε τον τακτικό ρωσικό στρατό στη γελοιοποίηση και έδειξε πόσο κενά είναι τα αποθέματα της Ρωσίας, τα οποία είναι σχεδόν όλα δεσμευμένα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Επιπλέον, η υπηρεσία πληροφοριών FSB φαίνεται να μην γνώριζε την εξέγερση, η οποία -τουλάχιστον προς το παρόν- φαίνεται να είχε σχεδιαστεί από καιρό.

Αν οι Αμερικανοί, οι οποίοι προφανώς γνωρίζουν τα σχέδια του Πριγκόζιν από τα μέσα Ιουνίου, γνωρίζουν περισσότερα για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του ρωσικού στρατού από ό,τι οι εγχώριες υπηρεσίες, τότε αυτό δείχνει για άλλη μια φορά πόσο αναποτελεσματικό είναι το σύστημα Πούτιν. Είναι επίσης σημαντικό ότι πολλές στρατιωτικές μονάδες απλώς άφησαν τον Wagner να κάνει ό,τι θέλει - παρά τις αντίθετες εντολές.

«Το γεγονός ότι τόσες πολλές δυνάμεις ασφαλείας απλώς έμειναν έξω από αυτό κατά τη διάρκεια αυτής της ανταρσίας και άλλες στρατιωτικές μονάδες προσχώρησαν στον Βάγκνερ δείχνει ότι η Ρωσία έχει γίνει ένα εύθραυστο κράτος και ότι υπάρχει βαθιά δυσαρέσκεια με την εξουσία του Πούτιν», γράφει ο Αυστραλός στρατιωτικός στοχαστής Μικ Ράιαν στην εφημερίδα Sidney Morning Herald. «Ο Πούτιν δεν μπορεί πλέον να κρύψει την αδυναμία του, ούτε από τη ρωσική ελίτ, ούτε από τις υπηρεσίες ασφαλείας του, ούτε από τους πολίτες του», λέει ο Ράιαν, ο οποίος υποθέτει ότι σύντομα κάποιος άλλος εσωτερικός θα εκμεταλλευτεί αυτή την αδυναμία που αποκαλύπτεται πλέον.

Ποιο θα είναι το μέλλον των μαχητών της ομάδας Wagner

«Για μια δικτατορία που χτίστηκε πάνω στην ιδέα της αδιαμφισβήτητης εξουσίας, αυτή ήταν μια ακραία ταπείνωση και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το τζίνι της αμφιβολίας θα μπορέσει ποτέ να ξαναμπεί στο μπουκάλι», γράφει ο Φίλιπς Ο' Μπράιαν, καθηγητής στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Σεντ Άντριους της Σκωτίας. «»Ο Πριγκόζιν μπορεί να έχασε βραχυπρόθεσμα, αλλά ο Πούτιν είναι μάλλον ο χαμένος μακροπρόθεσμα».

Ο ειδικός σε θέματα Ρωσίας Μαρκ Γκαλεότι το θέτει ακόμη πιο δραστικά στους Sunday Times: «Όταν η ιστορία θα καταγράψει την πτώση του Ρώσου προέδρου, θα διαπιστώσει ότι το τελικό παιχνίδι ξεκίνησε εδώ».

Το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) υποθέτει ότι «η εξέγερση του Πριγκόζιν είναι πιθανό να αποδυναμώσει σημαντικά την κυβέρνηση Πούτιν και τη ρωσική πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία». Αλλά τι σημαίνει αυτό συγκεκριμένα;

Πρώτον, υπάρχει το μεγάλο ερωτηματικό πίσω από την πολιτοφυλακή του Βάγκνερ, η οποία υπήρξε μια από τις πιο αποτελεσματικές μονάδες στον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, θα διαλυθεί και οι μισθοφόροι που δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα θα ενσωματωθούν στον τακτικό στρατό.

Προς το παρόν είναι ανοιχτό πόσα μέλη είναι πρόθυμα να το πράξουν και πόσα θα ακολουθήσουν τον Πριγκόζιν στη Λευκορωσία ή θα συμμετάσχουν στις ξένες αποστολές της ομάδας Βάγκνερ στην Αφρική ή τη Μέση Ανατολή. «Δεν είναι σαφές πόσα στρατεύματα της Wagner θα συνεργαστούν πρόθυμα για την ενσωμάτωσή τους στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας ή αν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι πρόθυμες να πολεμήσουν μαζί με το προσωπικό της Βάγκνερ στο μέλλον», γράφει το ISW.

Πώς η Ουκρανία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το χάος

Η Ρωσία θα χάσει σημαντική μαχητική ισχύ ως αποτέλεσμα, ιδίως δεδομένου ότι οι μισθοφόροι της ομάδας Wagner που μπορούν να ενσωματωθούν είναι πιθανό να είναι λιγότερο αποτελεσματικοί στις άκαμπτες δομές του ρωσικού στρατού από ό, τι πριν. Ωστόσο, προς το παρόν, αυτό είναι απίθανο να έχει μεγάλο αντίκτυπο στα τρέχοντα γεγονότα στο μέτωπο, σύμφωνα με τη Welt.

«Οι στρατιώτες της Wagner αντικαταστάθηκαν στο Μπαχμούτ στα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου και δεν πιστεύω ότι κάποιοι στρατιώτες της Wagner πολεμούν αυτή τη στιγμή στο μέτωπο ή έχουν αποσυρθεί από εκεί για την εξέγερση», γράφει στο Twitter ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Ρομπ Λι του Ινστιτούτου Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι μισθοφόροι έχουν εκπαιδευτεί για να ενεργούν ως στρατεύματα εφόδου και δεν χρησιμοποιούνται για αμυντικές επιχειρήσεις, τις οποίες η Ρωσία χρειάζεται τώρα για να αντιταχθεί στην ουκρανική επίθεση.

Η Ουκρανία προσπάθησε να επωφεληθεί από το χάος που επικρατούσε στη ρωσική πλευρά χθες. Σε αρκετά τμήματα του μετώπου, τα στρατεύματα του Κιέβου αύξησαν την πίεση και μπόρεσαν να κάνουν τακτικές προόδους.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε επίσης ότι, για πρώτη φορά στον πόλεμο, οι δυνάμεις της απελευθέρωσαν περιοχές στα νοτιοδυτικά του Ντονέτσκ που βρίσκονταν υπό ρωσική κατοχή από το 2014. Ωστόσο, η επιτυχία αυτή επιτεύχθηκε πριν από μία εβδομάδα, οπότε δεν μπορεί να αποδοθεί στη ρωσική εμπλοκή λόγω της ανταρσίας του Πριγκόζιν.

Μετά την καθυστέρηση της προηγούμενης εβδομάδας, η επίθεση του Κιέβου φαίνεται να επιταχύνει και πάλι. «Τις τελευταίες ημέρες, οι ουκρανικές δυνάμεις έκαναν μια νέα αρχή και διεξάγουν τώρα σημαντικές επιθετικές ενέργειες σε τρεις κύριους άξονες στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας», γράφει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην τελευταία του έκθεση για την κατάσταση.

Οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν την εμπειρία των δύο πρώτων εβδομάδων της αντεπίθεσής τους για να βελτιώσουν την τακτική τους για επιθέσεις σε βαθιά οχυρωμένες και καλά οχυρωμένες ρωσικές άμυνες, αναφέρει. «Οι ουκρανικές μονάδες σημειώνουν σταδιακή αλλά σταθερή τακτική πρόοδο σε βασικές περιοχές», ανέφερε η βρετανική εκτίμηση.

Πώς θα αντιδράσουν οι στρατιώτες του εθνικού ρωσικού στρατού

To περασμένο Σάββατο κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποιες φήμες για Ρώσους στρατιώτες που φέρονται να παραδόθηκαν υπό την εντύπωση της ενδορωσικής διαμάχης για την εξουσία. Δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, αλλά μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η αστάθεια της πολιτικής αλλά και της στρατιωτικής ηγεσίας στη Μόσχα, η οποία αποκαλύφθηκε χθες, θα επηρεάσει το ηθικό των στρατιωτών, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.

«Όταν οι ρωσικές μονάδες πολεμούν μεταξύ τους, οι Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία συνειδητοποιούν ότι δεν έχει νόημα να διακινδυνεύουν την ίδια τους τη ζωή για έναν χαμένο σκοπό», γράφει ο Κουρτ Βόλκερ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, σε άρθρο του στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής. «Δεν υπάρχει μεγάλη τιμή ή νόημα στο να κάθεσαι στα χαρακώματα και να πεθαίνεις για ένα αποτυχημένο αποικιακό σχέδιο».

Οι δηλώσεις του Πριγκόζιν τις τελευταίες εβδομάδες για την ανοησία του πολέμου και την ανικανότητα της στρατιωτικής ηγεσίας είχαν διοχετεύσει αυτό που προφανώς πολλοί Ρώσοι στρατιώτες σκέφτονται για τον πόλεμο αυτό και αυτό που αποτυπώνεται επίσης σε υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες από το μέτωπο. Η αδυναμία του καθεστώτος Πούτιν, η οποία αποκαλύφθηκε το περασμένο Σάββατο, είναι πιθανό να αυξήσει τις αμφιβολίες των στρατιωτών για το αν αυτός ο πόλεμος μπορεί ακόμη να αποφασιστεί για τη Ρωσία, καταλήγει η Welt.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Ουδέν νεώτερον από το ανατολικό μέτωπο, παρά την ανταρσία της Wagner

Ανταρσία Wagner: Τί είναι γνωστά μέχρι τώρα

Οι 24 ώρες χάους στη Ρωσία: Λήξη συναγερμού με τη μεσολάβηση Λουκασένκο - Το χρονικό της ανταρσίας Wagner

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider