ΗΠΑ: Το κόστος της κλιματικής αλλαγής το καλοκαίρι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Το κόστος της κλιματικής αλλαγής το καλοκαίρι
Οι παρατεταμένοι καύσωνες προκαλούν νοσηλείες κόστους 1 δισ. δολαρίων μόνο για φέτος. Πώς αλλάζουν την εικόνα του real estate.

Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν όπως έκαναν στις αρχές του καλοκαιριού, επιστήμονες, οικονομολόγοι και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τονίζουν το κόστος που σχετίζεται με τη θερμότητα που μπορεί να συσσωρευτεί σε άτομα, νοικοκυριά, κοινότητες και εταιρείες.

Όπως αναφέρει το Market Watch, συχνά αυτό το κόστος μετριέται σχεδόν αποκλειστικά σε χαμένη παραγωγικότητα, που σημαίνει ότι οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν (και πρέπει) να περιορίσουν την εξωτερική εργασία σε ένα εργοτάξιο, για παράδειγμα.

Το Κέντρο Ανθεκτικότητας του Ιδρύματος Adrienne Arsht-Rockefeller αναφέρει ότι ο τρέχων αριθμός για τις οικονομικές απώλειες των ΗΠΑ, που συνδέονται με τους κάυσωνες είναι σκόπιμα συντηρητικός όταν περιορίζεται στην παραγωγικότητα, αλλά υπάρχει μια ευρύτερη εικόνα. Προσδεδεμένες στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, οι εκτιμώμενες οικονομικές απώλειες που συνδέονται με τη ζέστη, επικεντρώνονται αποκλειστικά στην παραγωγικότητα των εργαζομένων. Όταν ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι ζημιές στις υποδομές, οι απώλειες στον τουρισμό και, ναι, η παραγωγικότητα των εργαζομένων, ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής θα φτάσει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως το 2030, υπολογίζει το ίδρυμα.

Και επειδή το υψηλό κόστος υγειονομικής περίθαλψης ήδη επιβαρύνει ορισμένες οικογένειες στις ΗΠΑ περισσότερο από άλλες, η πρόσφατη έρευνα για την κλιματική αλλαγή έχει εστιάσει στις επιπτώσεις της ζέστης και την υγεία.

Μια νέα έκθεση από την ερευνητική ομάδα δημόσιας πολιτικής του Κέντρου Αμερικανικής Προόδου εκτιμά ότι η υπερβολική ζέστη θα δημιουργήσει 1 δισ. δολάρια σε κόστος που σχετίζεται με την υγειονομική περίθαλψη στις ΗΠΑ μόνο αυτό το καλοκαίρι.

Η έκθεση στη θερμότητα αποτελεί υψηλό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και οδηγεί σε αύξηση των νοσηλειών για καρδιαγγειακές, νεφρικές και αναπνευστικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, ιδιαίτερα μεταξύ των φτωχών των πόλεων. Αυτοί οι κάτοικοι μπορεί συχνά να μην έχουν πρόσβαση σε κλιματισμό, ιδιαίτερα σε ενοικιαζόμενες κατοικίες, και είναι πιθανό να λείπουν οι χώροι πρασίνου που παρέχουν φυσική ψύξη.

Το Κέντρο Αμερικανικής Προόδου προβλέπει ότι η υπερβολική ζέστη θα προκαλέσει περίπου 235.000 επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και περισσότερες από 56.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία, για καταστάσεις που σχετίζονται με αυξημένη θερμοκρασία σώματος σε ολόκληρη τη χώρα αυτό το καλοκαίρι.

«Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ημερών με γεγονότα καύσωνα, η πιθανότητα οι άνθρωποι να μεταφερθούν εσπευσμένα στα επείγοντα ή να νοσηλευτούν αυξάνεται», δήλωσε ο Στίβεν Γουλφ, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Αμερικανικής Προόδου, καθηγητής οικογενειακής ιατρικής και υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια Commonwealth. «Μας ενδιέφερε να προσπαθήσουμε να ποσοτικοποιήσουμε πόσο μεγάλος είναι αυτός ο κίνδυνος», είπε.

Επιπτώσεις και στην αγορά ακίνητων

Η ακραία ζέστη έχει τραβήξει ιστορικά λιγότερη προσοχή από την καταστροφή τυφώνων, πυρκαγιών ή πλημμυρών, επειδή το οπτικό σοκ μπορεί να είναι μικρότερο ή τα επικίνδυνα αποτελέσματα πιο αργά. Αλλά ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στη δημιουργία μακρύτερων, ξηρότερων καλοκαιριών, τα οποία, στην περίπτωση του 2023, έρχονται πάνω από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερο συναγερμό.

Η μη κερδοσκοπική εταιρεία First Street για τη χαρτογράφηση της κλιματικής αλλαγής δημιούργησε το Risk Factors, το οποίο είναι προσβάσιμο δωρεάν και προειδοποιεί για υπερβολική ζέστη. Το Risk Factors (παράγοντες κίνδυνου) έχει ενσωματωθεί σε καταχωρήσεις πώλησης ακινήτων, (ειδικά μέσω μιας συνεργασίας με το Realtor.com), έτσι ώστε οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες τους να έχουν μια εικόνα του τι μπορεί να αντιμετωπίσουν από άποψη υπερβολικής ζέστης.

Οι ερευνητές της εξετάζουν πώς θα επεκταθεί η συχνότητα, η διάρκεια και η ένταση των εξαιρετικά ζεστών ημερών τα επόμενα 30 χρόνια από ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, σε μια δεδομένη τοποθεσία.

Οι παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι μπορούν να αναζητηθούν ανά ιδιοκτησία, ή ταχυδρομικό κώδικα ή πολιτεία, έχουν σκοπό να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους κτηματομεσίτες και τελικά τους ασφαλιστές να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις αξίες του σπιτιού και το κόστος της ιδιοκτησίας.

Ομάδες που συνεργάζονται με το Κέντρο Ανθεκτικότητας του Ιδρύματος Adrienne Arsht-Rockefeller πιέζουν για μια τυπική πρακτική ονομασίας και κατάταξης των κυμάτων καύσωνα παγκοσμίως - όπως ονομάζονται και κατηγοριοποιούνται οι τροπικές καταιγίδες - έτσι ώστε οι κοινότητες και οι άνθρωποι να μπορούν να επικοινωνούν σχετικά με την έκτακτη ανάγκη, να προετοιμαστούν επαρκώς και να εκκενωθούν όπως απαιτείται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider