Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αγωνίζεται να πείσει τους Γερμανούς ότι μπορεί να χειριστεί το πλήθος των προβλημάτων που επικρατούν στη χώρα που ηγείται από το 2021.
Σύμφωνα με το Bloomberg, με την κυβέρνηση συνασπισμού του να πλήττεται από καυγάδες, τη σκιά μιας ύφεσης να παραμονεύει και τη βιομηχανική βάση που στηρίζει το οικονομικό της μοντέλο να απειλείται, ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός που κέρδισε το αξίωμα του καγκελάριου μετά από μια ατυχή εκστρατεία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), βρίσκεται και πάλι σε δύσκολη θέση.
Η αίσθηση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή, άνοιξε την πόρτα σε ένα κύμα υποστήριξης της ακροδεξιάς, διαβρώνοντας μια πολιτική συναίνεση που στηρίζει σχεδόν οκτώ δεκαετίες ευημερίας της χώρας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Γερμανία υπό την ηγεσία του Σολτς βρίσκεται σε μια από τις πιο ανησυχητικές στιγμές της από την επανένωση της το 1989.
Γερμανικής κατασκευής τανκς που αναπτύσσονται στην Ουκρανία και ρωσικοί πυρηνικοί πύραυλοι που πλησιάζουν στη Λευκορωσία, δείχνουν πώς ξαφνικά άλλαξαν οι προτεραιότητες ασφαλείας. Μια εσπευσμένη ενεργειακή, πράσινη μετάβαση έχει γίνει πιο επείγουσα ανάγκη με τον τερματισμό των ρωσικών ροών φυσικού αερίου. Εν τω μεταξύ, η ώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας απειλεί την αυτοκινητοβιομηχανία που οδηγεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Ο συνδυασμός των προκλήσεων σωρεύει πίεση στον 65χρονο καγκελάριο του οποίου το περιορισμένο χάρισμα δεν βοηθά. Η απάντησή του είναι ένας αδέξια χαρούμενος τόνος, που προσφέρει ελπίδα και επιβεβαίωση σε ένα ανήσυχο κοινό.
«Πολλοί πολίτες δεν είναι τόσο σίγουροι πώς θα είναι το μέλλον- όχι τώρα, αλλά σε 10, 20 ή 30 χρόνια», είπε ο Σολτς σε δημοσιογράφους την Παρασκευή στο Βερολίνο. «Για μένα αυτό σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να ακολουθεί μια πολιτική που δίνει στους ανθρώπους αρκετούς λόγους να πιστεύουν σε ένα καλό μέλλον».
«Πολλοί πολίτες δεν είναι τόσο σίγουροι πώς θα είναι το μέλλον — όχι τώρα, αλλά σε 10, 20 ή 30 χρόνια», είπε ο Σολτς σε δημοσιογράφους την Παρασκευή στο Βερολίνο. «Για μένα αυτό σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να ακολουθεί μια πολιτική που δίνει στους ανθρώπους αρκετούς λόγους να πιστεύουν σε ένα καλό μέλλον».
Το μήνυμά του είναι μια άμεση απάντηση στο κύμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία - κοινώς γνωστό ως AfD - που ξεπέρασε το κεντροαριστερό SPD του Σολτς στις δημοσκοπήσεις και έγινε το δεύτερο δημοφιλέστερο κόμμα πίσω από το συντηρητικό κίνημα του Φρίντριχ Μερτς (CDU).
Αν και αυτό αντανακλά εν μέρει την αποτυχία του Μερτς να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια του κόσμου για τον Σολτς, εναπόκειται στον καγκελάριο να δράσει. Μόνο περίπου το ένα πέμπτο των ψηφοφόρων υποστηρίζει το AfD, λιγότεροι από τους ομολόγους τους στη Γαλλία ή την Ιταλία που έχουν στραφεί στην ακροδεξιά, αλλά η ιστορία της Γερμανίας σημαίνει ότι το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο για να αγνοηθεί, αναγκάζοντας τον στενό κύκλο του καγκελάριου να δώσει προσοχή.
Οι σύμβουλοί του εκτιμούν ότι μια αίσθηση παρακμής σκοτεινιάζει τη διάθεση, οδηγώντας τους Γερμανούς προς τα δεξιά. Ο Σολτς πιστεύει ότι μια κοινωνία που δεν βλέπει μέλλον για τον εαυτό της θα ψηφίσει ακραία, ανέφερε ένα άτομο που γνωρίζει τη σκέψη του.
Ο καγκελάριος, ένας φανατικός αναγνώστης του οποίου ο χαρτοφύλακας περιέχει πάντα ένα βιβλίο κάποιου μεγάλου στοχαστή, αποκάλυψε πρόσφατα ότι διαβάζει τον «Πραγματισμό ως Αντιαυταρχισμό» του Αμερικανού φιλόσοφου Ρίτσαρντ Ρόρτι. Αυτό μπορεί κάλλιστα να δίνει κάποια στοιχεία την προσέγγισή του στο θέμα.
Για μια σύγχρονη δημοκρατία, «τα μέλη μιας τέτοιας κοινωνίας πρέπει να μπορούν να πουν στον εαυτό τους μια ιστορία για το πώς όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα», λέει ο Σολτς στον δικό του ιστότοπο, αναφερόμενος στον Ρότρι. «Δεν πρέπει να δουν ανυπέρβλητα εμπόδια, ώστε αυτή η ιστορία να γίνει πραγματικότητα», πρόσθεσε.
Όμως, Ο πόλεμος, ο πληθωρισμός και η ύφεση βλάπτουν αυτό το αφήγημα - όπως και η αίσθηση ότι το υψηλό σημείο της Γερμανίας έχει περάσει και πλέον η χώρα βρίσκεται σε κάθοδο.
Μια δημοσκόπηση της Allensbach τον Ιανουάριο, για παράδειγμα, έδειξε ότι μόνο το 39% εξακολουθεί να πιστεύει ότι η χώρα θα είναι ηγετική βιομηχανική χώρα σε 10 ή 15 χρόνια. Η επιρροή της στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου φαίνεται ξαφνικά ευάλωτη, καθώς η Κίνα εστιάζει στην ώθηση των ηλεκτρικών της οχημάτων στην Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ, η πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης για την προστασία του κλίματος καταστράφηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναγκάζοντας την σε έναν αγώνα δρόμου για την εύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και την κατασκευή μιας υποδομής αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου από την αρχή. Ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή πριν από τις καλοκαιρινές του διακοπές, το επεσήμανε ως βασικό επίτευγμα.
Ο Σολτς επίσης, υποσχέθηκε με θάρρος ένα αμυντικό ταμείο 100 δισ. ευρώ για το εξοπλιστικό πλάνο του γερμανικού στρατού, αλλά αυτή η φαινομενική αποφασιστικότητα επισκιάστηκε από την απροθυμία να σταλούν όπλα στην Ουκρανία. Στο εσωτερικό, επί των ημερών της κυβέρνησής του παραδόθηκαν 105.000 λιγότερα νέα διαμερίσματα το 2022 από αυτά που είχε υποσχεθεί και δεν πέτυχε βασικούς στόχους για το κλίμα.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η δυσαρέσκεια για τον τρικομματικό συνασπισμό του Σολτς με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, να φτάνει στο 79%.
Τα μέλη της Καγκελαρίας παραμένουν αισιόδοξα, επιμένοντας ότι η υποστήριξη προς το AfD θα εξασθενίσει μόλις ο συνασπισμός ξεπεράσει τις διαφωνίες του και οι ψηφοφόροι δουν τα αποτελέσματα των πρόσφατων πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης.
Ως παράδειγμα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν την απόφαση της Intel, να επενδύσει περισσότερα από 30 δισ. ευρώ σε ένα νέο εργοστάσιο ημιαγωγών στη Σαξονία, δεχόμενη μια μεγάλη κρατική επιχορήγηση. Η Σαξονία είναι ένα από τα τρία κρατίδια στην πρώην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία, όπου το AfD προβλέπεται να γίνει το ισχυρότερο κόμμα στις περιφερειακές εκλογές του επόμενου έτους.
Αξιωματούχοι της Καγκελαρίας αναφέρουν ότι εκκρεμούν παρόμοιες ανακοινώσεις, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας περισσότερων εργοστασίων καθώς ολοκληρώνονται οι συνομιλίες με αρκετές εταιρείες από τις ΗΠΑ και την Ασία.
Όμως, το εμβληματικό έργο που έχει μπροστά του ο Σολτς και οι εταίροι του στο συνασπισμό, κυρίως οι Πράσινοι, είναι να προετοιμάσουν τη Γερμανία για ένα μέλλον ουδέτερο από άνθρακα. Μια πρόσφατη πρωτοβουλία για την αποτελεσματική απαγόρευση νέων συστημάτων λεβήτων ορυκτών καυσίμων, χαρακτηρίστηκε ως το «σφυρί της θέρμανσης» από την ταμπλόιντ εφημερίδα Bild.
Στον αντίποδα, η επιτυχία του AfD προέρχεται από την εκμετάλλευση της δυσαρέσκειας για τόσο μεγαλύτερες εθνικές προκλήσεις. Οι θέσεις του να αμφισβητεί τον αντίκτυπο που έχουν οι άνθρωποι στην υπερθέρμανση του πλανήτη, τον περιορισμό της μετανάστευσης ρεκόρ και η διοχέτευση σκεπτικισμού για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το ξεχωρίζει από τα άλλα κυρίαρχα κόμματα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το AfD κέρδισε τις πρώτες του δημοτικές εκλογές στην πόλη Raguhn-Jessnitz της Ανατολικής Γερμανίας. Μια εβδομάδα πριν, κέρδισε το περιφερειακό συμβούλιο του Sonneberg, επίσης στην Ανατολική Γερμανία.
Η αισιόδοξη απάντηση του Σολτς, πρώην δημάρχου του Αμβούργου, μερικές φορές βασίζεται περισσότερο στην ελπίδα παρά στην προσδοκία.
Τον Ιανουάριο, σε αντίθεση με τους πιο προσεκτικούς συναδέλφους του, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η Γερμανία θα αποφύγει «απόλυτα» την ύφεση. Η οικονομία στην πραγματικότητα συρρικνώθηκε εκείνη την εποχή για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.
Επίσης τον έχουν βλάψει οι εσωτερικές διαμάχες του κυβερνητικού συνασπισμού. Η πολιτική θέρμανσης έβαλε ιδιαίτερα τον υπουργό Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανώτερο στέλεχος των Πρασίνων, εναντίον του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών, τον οποίο κατηγόρησε ότι άφησε τους βουλευτές να καταστρέψουν το σχέδιο νόμου.
Σύμφωνα με κάποιες απόψεις, ο Σολτς βλέπει τις αντεγκλήσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού και την άνοδο του AfD, ως απόδειξη ότι οι Γερμανοί έχουν χάσει την ικανότητα για συμβιβασμούς.
Εάν η ανάλυση της καγκελαρίου για το AfD ισχύει, η αντιμετώπιση της κινεζικής υπεροχής μπορεί να προσφέρει μια πιο ενεργή απάντηση στα προβλήματά του.
«Η Γερμανία θα μείνει πίσω και θα πει, «εντάξει, απλώς θα δεχτούμε όλα τα ηλεκτρικά οχήματά σας εις βάρος της οικονομίας μας;», ανέφερε η Freya Beamish, επικεφαλής οικονομολόγος στο TS Lombard στο Λονδίνο. «Δεν νομίζω», πρόσθεσε.
Ο Σολτς πάντως παραμένει αισιόδοξος ότι το AfD στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, δεν θα συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές- κάτι που μένει να φανεί.
Φωτογραφία @ΑΡ