ΗΠΑ: Η Κίνα θα βλάψει μόνο τον εαυτό της με τους περιορισμούς στις εξαγωγές ορυκτών για τους ημιαγωγούς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Η Κίνα θα βλάψει μόνο τον εαυτό της με τους περιορισμούς στις εξαγωγές ορυκτών για τους ημιαγωγούς
Η Κίνα είναι ο κυρίαρχος παγκόσμιος παραγωγός γαλλίου και γερμανίου και η κόντρα με ΗΠΑ και Ευρώπη αρχίζει να «αγριεύει» .

Η Κίνα θα βλάψει μόνο τον εαυτό της με τους προγραμματισμένους περιορισμούς στις εξαγωγές δύο βασικών ορυκτών για τη βιομηχανία των ημιαγωγών, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρικών οχημάτων, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο κ. Σάλιβαν σε συνέντευξή του στο Face the Nation του CBS δήλωσε ότι πιστεύει ότι είναι μια αυτοκαταστροφική κίνηση, καθώς θεωρεί ότι θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα πολλών άλλων χωρών στον κόσμο να αποβάλουν αυτόν τον κίνδυνο

Αυτές οι χώρες θα παρακινηθούν «να βρουν τρόπους για να μειώσουν τις εξαρτήσεις και να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των δικών τους αλυσίδων εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών που αποτελούν το αντικείμενο αυτής της συγκεκριμένης απόφασης», είπε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Η Κίνα έχει δηλώσει ότι το γάλλιο και το γερμάνιο, μαζί με τις χημικές τους ενώσεις, θα υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών από την 1η Αυγούστου, οι οποίες αποσκοπούν στην προστασία της κινεζικής εθνικής ασφάλειας. Είναι το τελευταίο επεισόδιο σε έναν αυξανόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ της Κίνα από τη μια πλευρά και των ΗΠΑ και της Ευρώπη από την άλλη.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν εντείνει τη διπλωματία για να πει στο Πεκίνο ότι, ενώ οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να «αποσυνδεθούν» από το εμπόριο με την Κίνα, θα υπερασπιστεί αυτό που θεωρούν ως συμφέροντα εθνικής ασφάλειας.

Οι περιορισμοί των εξαγωγών της Κίνας, ακολουθούν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν τις εξαγωγές προηγμένης τεχνολογίας κατασκευής τσιπ στην Κίνα και η κυβέρνηση Μπάιντεν λέγεται ότι σχεδιάζει να εμποδίσει τις πωλήσεις ορισμένων ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης. Η Κίνα από την πλευρά της, είναι ο κυρίαρχος παγκόσμιος παραγωγός γαλλίου και γερμανίου.

Ο Σάλιβαν εξέφρασε ξανά την ευρύτερη στάση των ΗΠΑ, την οποία η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν μετέφερε σε ανώτατους Κινέζους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού στο Πεκίνο.

«Δεν επιδιώκουμε να τερματίσουμε κάθε εμπόριο με την Κίνα», είπε. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να έχουμε κάποιους περιορισμούς στην τεχνολογία με επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια και έναν υψηλό δείκτη προστασίας γύρω από αυτούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και η Κίνα φυσικά θα πρέπει να πάρει τις δικές της αποφάσεις», κατεληξε ο Σάλιβαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γέλεν: Αποκλιμάκωση με την Κίνα αλλά... προσεκτικά

gazzetta
gazzetta reader insider insider