Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Κουβαρά, Λουτράκι, Δερβενοχώρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Κουβαρά, Λουτράκι, Δερβενοχώρια
Μάχη με τις φλόγες σε τρία «μέτωπα» δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, στην Αττική και στην Κορινθία, ενώ δύσκολη ημέρα προβλέπεται και η Τρίτη. Αγωνία στα Δερβενοχώρια, αγώνας για να μην περάσουν οι φλόγες στην Πάρνηθα.

Τελευταία ενημέρωση 23:13

Μάχη με τις φλόγες σε τρία «μέτωπα» δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, στην Αττική και στην Κορινθία, ενώ δύσκολη ημέρα προβλέπεται και η Τρίτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φωτιές μαίνονται στον Νέο Κουβαρά Αττικής, στην Καλλιθέα Λουτρακίου, αλλά και στα Δερβενοχώρια (όπου οι ανησυχίες σχετίζονται και με τον κίνδυνο οι φλόγες να επεκταθούν στην Πάρνηθα).

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, επέστησε νωρίτερα την προσοχή για τη φωτιά στην Καλλιθέα Λουτρακίου, καλώντας τους οδηγούς να αποφύγουν τη διέλευση από την εθνική οδό Αθηνών Πατρών.

«Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες ώστε να περιοριστεί το μέτωπο της πυρκαγιάς και να μην περάσει την Εθνική Οδό» είπε.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα σε έκτακτη ενημέρωση ο κ. Γιάννης Αρτοποιός «ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών και σε αρκετές περιπτώσεις υπό πολύ αντίξοες συνθήκες».

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά στη δασική πυρκαγιά της Σαρωνίδας , όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 4 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη, καθώς επίσης και στο Καπαρέλλι Βοιωτίας επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και εναέριες μέχρι την τελική κατάσβεσή της.

Τέλος, στη δασική πυρκαγιά που εξελίσσεται στον ορεινό όγκο των Δερβενοχωρίων, όπως σημείωσε, ενισχύονται διαρκώς οι δυνάμεις και από όμορες περιφερειακές ενότητες. Στις 18:20 εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ώστε να ενημερωθούν για την πυρκαγιά στην περιοχή τους. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν εκεί 105 πυροσβέστες 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 30 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 7 αεροσκάφη 4 ελικόπτερα.

Μητσοτάκης: Οι πληγέντες θα αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα

«Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο δυνατό για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη ταχύτητα και να περιορίσει τις μεγάλες πυρκαγιές» στην Αττική, την Βοιωτία και την Κορινθία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

«Θέλω να ζητήσω από τους συμπολίτες μας να υπακούουν στις οδηγίες της πολιτικής προστασίας. Το πρώτο μας μέλημα πάντα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος, γι' αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εκκενώσεις οι οποίες διατάσσονται από την πολιτική προστασία να υλοποιούνται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές αυτές, ότι ο κρατικός μηχανισμός αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας αυτοί να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα» σημείωσε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Κικίλιας: Δύο συλλήψεις για τη φωτιά στο Καπαρέλλι Βοιωτίας

«Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει και κάνει το καλύτερο δυνατό» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Επίσης, ο κ. Κικίλιας έκανε γνωστό ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την αυτόφωρη σύλληψη δύο ανδρών που πραγματοποιούσαν θερμές εργασίες στο Καπαρέλλι Βοιωτίας.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό εν τω μεταξλυ ότι οροθετήθηκε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση, στο Καπαρέλλι.

Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή με αποτέλεσμα να καεί το μεγαλύτερο τμήμα του περιαστικού δάσους του χωριού, αγροτολιβαδικές εκτάσεις και οι εγκαταστάσεις μίας κτηνοτροφικής μονάδας.

Η άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και η αντίδραση των κατοίκων του χωριού που επενέβησαν με αγροτικά μηχανήματα ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες βοήθησε να περιορίσουν το μέτωπο και να οριοθετήσουν τη φωτιά.

Η φωτιά στον Κουβαρά κάλυψε 12 χλμ μέσα σε 2 ώρες

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι σύμφωνα με όσα ανέφερε σε ενημέρωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, η φωτιά στον Νέο Κουβαρά, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, κάλυψε δώδεκα χιλιόμετρα μέσα σε μόλις δύο ώρες.

Όπως τόνισε, η πυρκαγιά, από την έναρξή της εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε 2 ώρες έγινε απειλητική προκαλώντας υλικές ζημιές, για αυτό για προληπτικούς λόγους εκδόθηκαν 5 μηνύματα από το 112 προειδοποιώντας τους κατοίκους για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για την προληπτική απομάκρυνσή τους προς ασφαλή προορισμό.

Ακόμα, όπως είπε ο ίδιος, οι Αρχές προχώρησαν και στην προσαγωγή ενός αλλοδαπού - υπόπτου για τη φωτιά στον Νέο Κουβαρά.

Μάλιστα, όπως προσέθεσε, σε αρκετές περιπτώσεις οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία.

Ακόμα, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 20 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα και το λιμενικό σώμα 4 φουσκωτά και με τη βοήθεια 2 ακόμη αλιευτικών περιπολούν στην ακτογραμμή της Παλαιάς Φώκαιας για ενδεχόμενη επέμβασή τους.

Μεγάλος είναι και ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών και των εθελοντικών ομάδων που επιχειρούν. Ταυτόχρονα ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει και η ελληνική αστυνομία και το ΕΚΑΒ ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

Παράλληλα, νωρίτερα πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια. Όπως υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων με συμμετοχή των υπουργών και υφυπουργών, Επικρατείας, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών «είναι διαρκής η ενημέρωση από τα επιχειρησιακά στελέχη του πυροσβεστικού σώματος αναφορικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών».

«Όλες οι δυνάμεις μας θα παραμείνουν στο πεδίο ισχυρές και θα ενισχυθούν περαιτέρω με στόχο τον περιορισμό των πυρκαγιών ενώ τα εναέρια μέσα θα επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας», τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

Όπως επισήμανε ο κ. Αρτοποιός, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος αντιμετωπίζουν το τελευταίο εικοσιτετράωρο 81 δασικές πυρκαγιές.

Μάχη για να μην περάσουν οι φλόγες στην Πάρνηθα

Συναγερμός σήμανε και στη Βοιωτία λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στο Πάνακτο Δερβενοχωρίων, στη Βοιωτία, κοντά στα όρια με την Αττική.

Στην περιοχή επιχειρούν 105 πυροσβέστες 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 30 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 7 αεροσκάφη 4 ελικόπτερα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή αλλά οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται για αποτρέψουν την πιθανότητα επέκτασης τη φωτιάς στην Πάρνηθα.

Παράλληλα, μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής, καλώντας τους να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Εικόνες καταστροφής, κάηκαν σπίτια

Όσον αφορά στη φωτιά στον Νέο Κουβαρά, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, καθώς σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτιά πέρασε στους οικισμούς Μελισσουργούς και Φέριζα, έκαψε σπίτια στη Σαρωνίδα, απειλώντας την Ανάβυσσο και το Λαγονήσι. Οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν προληπτικά τις κατοικίες τους.

Εν τω μεταξύ, σχετικά με την πυρκαγιά στην Καλλιθέα Λουτρακίου, όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης, «ιδιαίτερα μεγάλο είναι το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε αρχικά στην περιοχή, Καλλιθέα Λουτρακίου και τώρα κινείται προς τις περιοχές Καλαμάκι και Αγίους Θεοδώρους».

Όπως προσέθεσε, «στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και μεταφέρουν την φωτιά με πολύ μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να έχουν καεί εκτάσεις με ελαιόδεντρα και πεύκα, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας».

«Συναγερμός» για κίνδυνο φωτιάς και την Τρίτη

Η Πυροσβεστική προειδοποιεί για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς και αύριο, στις εξής περιοχές:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, ΕΡΤ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καλπάζουν» οι φλόγες στη ΝΑ Αττική - Εκκενώθηκαν Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος - Κάηκαν σπίτια

Φωτιά στον Κουβαρά: «Εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες ως αργά το απόγευμα», προειδοποιεί το Meteo

Φωτιά στο Καπαρέλι Βοιωτίας - Στην είσοδο του χωριού οι φλόγες

gazzetta
gazzetta reader insider insider