Τσακαλώτος: Πρέπει να έχεις αξιακό πυρήνα και με αυτόν να μπορείς να απευθύνεσαι

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τσακαλώτος: Πρέπει να έχεις αξιακό πυρήνα και με αυτόν να μπορείς να απευθύνεσαι
Ο κ. Τσακαλώτος σχεδιάζει να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τη λειτουργία του κόμματος και την παραγωγή πολιτικής, ένα κόμμα που ξέρει να ακούει τον κόσμο.

Μια από τις κεντρικές θέσεις του για το πώς πρέπει να προχωρήσει το κόμμα, εκείνη ότι «πρέπει να έχεις έναν αξιακό πυρήνα και με αυτόν να μπορείς να απευθύνεσαι», εξέφρασε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους. Επισήμανε δε ότι «αυτό δεν σημαίνει πως ό,τι λες είναι γραμμένο στην πέτρα», εξηγώντας ότι μιλάς με την κοινωνία, ακούς, μπολιάζεσαι.

Υπογραμμίζει δε ότι οι σημαντικές αλλαγές που απαιτούνται σε σειρά από ζητήματα δεν μπορούν να γίνουν χωρίς την Αριστερά και δεν μπορεί κι από μόνη της η Αριστερά, «γι' αυτό πρέπει να κάνεις και συμμαχίες κοινωνικές και πολιτικές». Ωστόσο υπογράμμισε ότι «αν δεν έχεις το στίγμα σου, δυσκολεύεσαι να κάνεις τέτοιες συμμαχίες». Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσακαλώτος επεξεργάζεται και το ενδεχόμενο πέρα από περιοδείες, να εντάξει στην καμπάνια του και θεματικές συζητήσεις.

Οι θεματικές στις οποίες ο ίδιος δίνει βάρος και για την υποψηφιότητα του, προσδοκώντας να εισαχθούν στη γενικότερη συζήτηση, είναι το αναπτυξιακό κράτος, το ζήτημα της επισφάλειας στην εργασία, ο φεμινισμός, η οικονομία της φροντίδας, η πράσινη μετάβαση, οι νέοι επιστήμονες, το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης. Τόνισε ότι όλα αυτά τα θέματα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σχετίζονται με την οικονομία και με μια άλλη αντίληψη για το τι σημαίνει «ασφάλεια», που μπορεί να συνδέεται με την πρόσβαση σε καλά σχολεία και πολιτιστικές δραστηριότητες τόσο στις γειτονιές της πρωτεύουσας όσο και της περιφέρειας.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι ευελπιστεί ευρύτερα μέσα από την ποιότητα της συζήτησης και των δημόσιων παρεμβάσεων να αναδειχθούν οι διαφορές ανάμεσα στους υποψήφιους, όχι με όρους ατάκας, τονίζοντας ότι τα ζητήματα απαιτούν εμβάθυνση. Υπό το πρίσμα των παραπάνω, δηλαδή των θεματικών συζητήσεων εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος ότι αντιμετωπίζει και το ζήτημα της τηλεμαχίας μεταξύ των υποψήφιων. Ειδικότερα ερωτηθείς για το ζήτημα του debate, δηλώνει θετικός σε κάθε μορφή δημόσιου διαλόγου. Το σημαντικό, ωστόσο, για εκείνον είναι το format, το οποίο πρέπει να είναι άλλο από το συνηθισμένο δεδομένου και του γεγονότος ότι «δεν είμαστε αντίπαλοι». «Πρέπει να συζητάμε, να δούμε κάποιους όρους, να ειναι ελεύθερη κουβέντα με θεματικές, καθώς απευθυνόμαστε και στην κοινωνία και στους ανθρώπους που θα ψηφίσουν, οι οποίοι θέλουν να ακούσουν τι λέμε για το μέλλον».

Ερωτηθείς για τους όρους της διαδικασίας εκλογής, είπε πως θεωρεί ότι το πιο σωστό και το πιο δεοντολογικό -αφού έτσι προβλέπει το καταστατικό- είναι να ισχύσει η διαδικασία που έγινε και στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα. Όσον αφορά στην υποψηφιότητα του θεωρεί ότι έχει απήχηση και στο κόμμα αλλά και στην κοινωνία είτε λόγω του αριστερού προφίλ του είτε και λόγω του έργου του ως υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος σχεδιάζει να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τη λειτουργία του κόμματος και την παραγωγή πολιτικής, ένα κόμμα που ξέρει να ακούει τον κόσμο. Επισημαίνει ότι είναι υπέρ των ιδεολογικών ρευμάτων μέσα στο κόμμα, ενώ σχολιάζει: «δεν με ενδιαφέρει η καταβολή σου, με ενδιαφέρει τώρα που είμαστε εδώ, να μπορούμε να συζητάμε μεταξύ μας και να έχουμε ένα ενιαίο στίγμα».

Στο ερώτημα αν εκτιμά ότι η συζήτηση για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. γίνεται εκ του πονηρού, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι «πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά», υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το έχει υπερασπιστεί. Επανέλαβε ότι είναι τεχνικά λάθος πως από τα 37 δισ. θα μπορούσαν να είχαν ξοδευτεί π.χ. 7, σημειώνοντας πως αν πήγαινες από το 37 στο 30 δεν θα μπορούσες να τα ξοδέψεις γιατί θα ήταν δαπάνες και θα μειωνόταν το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα έφτανες στους στόχους σου και δεν θα έβγαινες στις αγορές και θα έπαιρνες πιστοληπτική γραμμή που ήθελε η ΝΔ.

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά και τις τελευταίες εξελίξεις -μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, στον απόηχο και των δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη-, ο κ. Τσακαλώτος τάσσεται υπέρ του διαλόγου και κάθε πρωτοβουλίας που μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη και την ασφάλεια. «Δεν σημαίνει ότι τον εμπιστεύομαι», είπε για τον κ. Μητσοτάκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ: Την ηγεσία διεκδικούν Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Παππάς και Τζουμάκας

Ο καύσωνας, η Έφη Αχτσιόγλου και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ – Πώς αλλάζουν τα δεδομένα στις επόμενες εκλογές

Δυσοίωνες προβλέψεις Λέκκα για την Αττική μετά τις πυρκαγιές - «Έρχεται ερημοποίηση»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider