Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Αυστραλία να παραγάγει συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών κατευθυνόμενων ρουκετών μέχρι το 2025, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν στο Μπρίσμπεϊν, αφού ανώτατοι αξιωματούχοι των δύο χωρών υποσχέθηκαν να εμπλακούν με την Κίνα αλλά και να αντιτεθούν σε αυτήν αν χρειαστεί.
Ο Όστιν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν βρίσκονται στην πολιτεία Κουίνσλαντ για τον ετήσιο Υπουργικό Διάλογο Αυστραλίας-ΗΠΑ (AUSMIN) με τους Αυστραλούς ομολόγους τους.
«Εξετάζουμε αρκετές αμοιβαία επωφελείς πρωτοβουλίες με την αμυντική βιομηχανία της Αυστραλίας, και αυτές περιλαμβάνουν τη δέσμευση να βοηθήσουμε την Αυστραλία να παραγάγει συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών κατευθυνόμενων ρουκετών... μέχρι το 2025», δήλωσε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου.
Οι ΗΠΑ επισπεύδουν επίσης την πρόσβαση της Αυστραλίας σε πυρομαχικά προτεραιότητας μέσω μιας βελτιστοποιημένης διαδικασίας απόκτησης, είπε.
Είναι η πρώτη φορά που η Αυστραλία φιλοξενεί τη συνάντηση υψηλού επιπέδου από το 2019 μετά τη διαταραχή που προκάλεσε η πανδημία της COVID-19.
Η κυβέρνηση των Εργατικών στην Αυστραλία ενισχύει τις στρατιωτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, έναν μακρόχρονο σύμμαχο, εν μέσω στρατιωτικής αύξησης στην περιοχή από μια πιο δυναμική Κίνα.
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα βήματα που πραγματοποιούμε σχετικά με την εγκαθίδρυση επιχείρησης [κατασκευής] κατευθυνόμενων όπλων και εκρηκτικών πυρομαχικών σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς.
Εξέφρασε την ελπίδα πως η κατασκευή πυραύλων μπορεί να ξεκινήσει στην Αυστραλία σε δύο χρόνια, στο πλαίσιο μιας συλλογικής βιομηχανικής βάσης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο Μαρλς είπε ακόμη πως θα υπάρξει «αυξημένος ρυθμός επισκέψεων από αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια στα ύδατά μας» στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν είπε πως στην κορυφή των σημερινών σημαντικών συνομιλιών με την Αυστραλία ήταν η κοινή δέσμευση για μια ελεύθερη και ασφαλή περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού.
«Οι δύο χώρες μας υπερασπίζονται μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, που εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια επί δεκαετίες», είπε.
«Το κάνουμε αυτό εν μέρει εμπλέκοντας την Κίνα, είναι όμως επίσης απαραίτητο να αντιτεθούμε στις προσπάθειές της να διαταράξει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη θάλασσα της Νότιας και Ανατολικής Κίνας, να ανατρέψει το στάτους κβο που διατήρησε την ειρήνη και την ασφάλεια στο Στενό της Ταϊβάν, να ασκήσει πίεση σε χώρες μέσω οικονομικού καταναγκασμού».
Μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μπλίνκεν είπε πως η Κίνα έχει διαβεβαιώσει κατ΄επανάληψη τις ΗΠΑ πως δεν παρέχει «υλική φονική βοήθεια» στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία.
«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη αυτές τις διαβεβαιώσεις», είπε, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ μοιράστηκαν ανησυχίες με το Πεκίνο για μεμονωμένες οντότητες που παρέχουν τεχνολογία και άλλου είδους όπλα στην Ουκρανία.
Μπλίνκεν για τις εξελίξεις στον Νίγηρα
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ζήτησε επίσης την άμεση απελευθέρωση του προέδρου του Νίγηρα Μοαμέντ Μπαζούμ και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα.
Οι ηγέτες του πραξικοπήματος στον Νίγηρα ανακήρυξαν τον στρατηγό Αμπντουραχαμάν Τσιανί επικεφαλής του κράτους χθες Παρασκευή, λέγοντας ότι απέπεμψαν τον Μπαζούμ στην έβδομη κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό σε χώρα της Δυτικής ή Κεντρικής Αφρικής σε διάστημα μικρότερο των τριών χρόνων.
Ο Μπαζούμ δεν έχει κάνει καμία δήλωση από το πρωί της Πέμπτης, όταν δεσμεύθηκε να προστατεύσει τα κέρδη της δημοκρατίας που αποκτήθηκαν με «πολύ κόπο», όπως ανέφερε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δκτύωσης.
Ο Μπλίνκεν είπε στους δημοσιογράφους στο Μπρίσμπεϊν ότι είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Μπαζούμ, χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι ΗΠΑ ζητούν την άμεση απελευθέρωσή του και την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης, είπε ο Μπλίνκεν.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε πως η οικονομική σύμπραξη και η σύμπραξη ασφαλείας ανάμεσα στις ΗΠΑ και στον Νίγηρα, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, εξαρτάται από τη συνέχιση της δημοκρατικής διακυβέρνησης και της συνταγματικής τάξης, η οποία διαταράχθηκε τις τελευταίες ημέρες.
«Οπότε η βοήθεια είναι σε σαφή κίνδυνο ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, που είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο πρέπει να αντιστραφούν αμέσως», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ