ΗΠΑ: Πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ταϊβάν, αξίας έως και 345 εκατ. δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ταϊβάν, αξίας έως και 345 εκατ. δολαρίων
Η επίσημη ανακοίνωση δεν περιελάμβανε κατάλογο των οπλικών συστημάτων που παρέχονται στην Ταϊβάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψαν ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ταϊβάν, αξίας έως και 345 εκατομμυρίων δολαρίων, μια κίνηση που πιθανότατα θα εξοργίσει την Κίνα, παρόλο που η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνήθηκε να δώσει δημόσια λεπτομέρειες για τα όπλα που περιέχονται στο πακέτο.

Όπως αναφέρει το Reuters, το Κογκρέσο ενέκρινε στον προϋπολογισμό του 2023 στραιωτική βοήθεια προς την Ταϊβάν που συνολικά μπορεί να ανέλθει ακόμα και στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια, μια κίνηση η οποία απορρίπτει κατηγορηματικά τις κινεζικές αξιώσεις κυριαρχίας επί του νησιού. Το Πεκίνο έχει ζητήσει επανειλημμένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον σημαντικότερο προμηθευτή όπλων της Ταϊβάν, να σταματήσουν την πώληση όπλων στο νησί.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τέσσερις πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι το πακέτο αναμενόταν να περιλαμβάνει τέσσερα άοπλα αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9A, αλλά σημείωσαν ότι αξιωματούχοι εργάζονται για την αφαίρεση ορισμένου από τον προηγμένο εξοπλισμό που φέρουν τα drones, στον οποίο μόνο η Πολεμική Αεροπορία των Η.Π.Α. επιτρέπεται η πρόσβαση.

Η επίσημη ανακοίνωση δεν περιελάμβανε κατάλογο των οπλικών συστημάτων που παρέχονται στην Ταϊβάν.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν από την πλευρά του, ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη «σταθερή δέσμευσή τους για την ασφάλεια», προσθέτοντας σε δήλωση ότι δεν θα σχολιάσει τις λεπτομέρειες του πακέτου λόγω της «σιωπηρής συμφωνίας» μεταξύ των δύο πλευρών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider