Η μόνιμη επωδός για τον τουρισμό φέτος είναι η ακρίβεια. Τα πάντα, από ακτοπλοϊκά μέχρι τις ξαπλώστρες και από το φαγητό μέχρι τη διασκέδαση είναι απλησίαστα. Την ερώτηση που δεν διατύπωσε κανένας μέχρι στιγμής είναι: Γιατί όχι εναλλακτικά? Ναι φέτος θα κάνω μπάνιο στο ποτάμι, σε γλυκό, φρέσκο και δροσερό νερό, θα φάω κάτω από τη μουριά και τον πλάτανο, θα ξεφαντώσω σε πανηγύρια και φεστιβάλ και ένα ακόμη πολύ σημαντικό, θα κοιμηθώ το βράδυ με σεντονάκι!
Σε πολλές περιοχές ανά την επικράτεια, υπάρχουν φυσικές ή ελαφρώς διαμορφωμένες παραλίες σε ποτάμια τις οποίες χρησιμοποιούν δύο ομάδες κόσμου: οι ντόπιοι και οι ψαγμένοι! Εάν δεν ανήκετε από καταγωγής στους πρώτους, τολμήστε με τους δεύτερους. Η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη!
Δεν είναι ευθέως συγκρίσιμη με το μπάνιο στη θάλασσα, αλλά μια βουτιά στο ποτάμι, έχει κι αυτή τη δική της ισχυρή προσωπικότητα.
Στη συνέχεια, κάπου εκεί γύρω σίγουρα υπάρχουν κι άλλες δραστηριότητες να κάνετε, στο νερό, στη στεριά ή και στον αέρα. Όλο και κάποιος ντόπιος θα έχει στήσει μια εταιρεία δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού με επιδότηση από την περίφημη κοινωνική πρωτοβουλία-πρόγραμμα LEADER. Λίγο περπάτημα στο βουνό, ένα εναέριο πέρασμα, μια βόλτα με καγιάκ, ένα οργανωμένο παιγνίδι που έχει αυτός προσαρμόσει στην περιοχή θα σας κάνουν να περάσετε όμορφα και πιθανότατα να κάνετε καινούργιους φίλους, που και αυτοί ψάχνουν κάτι διαφορετικό από τον μαζικό τουρισμό των παραλιών.
Άσε που μπορεί να συμπέσετε με κανένα πανηγύρι και να ακούσετε και λίγο κλαρίνο στο φυσικό του περιβάλλον.
Οι τοπικοί εστιάτορες όλο και κάτι καλό θα έχουν ετοιμάσει, καμιά πίτα, κανένα ανεβατό πριν περάσετε στα...σκληρά, δηλαδή τα κοκορέτσια και συναφή σχάρας. Όλα αυτά με ανθρώπινη περιποίηση, με δυνατότητα προσωπικής επαφής, πως περνάτε εσείς εδώ πάνω κλπ, με ρυθμούς που εσείς θα διαλέξετε και όχι “ έχω ένα τραπέζι μετά τις 9 και για μια ώρα” και κυρίως με τιμές που ωχριούν μπροστά σε αυτές της παραλίας. Η εστίαση έχει γίνει παντού ακριβή, αλλού είναι πανάκριβη αλλού όμως παλεύεται. Εσείς διαλέξτε τη δεύτερη, κάπου στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Και λέμε ηπειρωτική και όχι κατ’ ανάγκη ορεινή, διότι σήμερα χάρη και στα πολλά προγράμματα που υλοποιήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, βρίσκει κανείς πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις διακοπών σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτά, προς όλους αυτούς που πιστεύουν ότι η επαρχία πέθανε και δεν έχει ζωή. Περνάει δύσκολα είναι η αλήθεια, αλλά που δεν είναι έτσι? Από την άλλη εάν δεν συμβάλουμε όλοι, είτε ως παραγωγοί είτε ως καταναλωτές, δεν θα βρούμε λύση στα σημερινά “αδιέξοδα”.
Στο δυσμενές περιβάλλον που δυστυχώς συνέχεια σας μεταφέρουμε με την καταθλιπτική αγροτική ειδησεογραφία, υπάρχουν και πολλές ελπιδοφόρες προσπάθειες που στηρίζονται “στη τρέλα της επαρχίας”. Μια τέτοια είναι το φεστιβάλ που οργανώνει ο Σύλλογος Νέων του χωριού μου, στην Ελάτεια Λοκρίδος, με τρανταχτά ονόματα, με δυνατότητα κατασκήνωσης, με προπώληση εισιτηρίων και θέση για σκηνή εδώ κι ένα μήνα, με ξεφάντωμα μέσα σε ένα ποταμάκι με πλατάνια! Τι να κάνουμε αυτό έχουμε αυτό θα δείξουμε, σκέφτηκαν τα παιδιά πριν 10 χρόνια, όταν ξεκίνησαν δειλά την προσπάθειά τους.
Πέρυσι, μεγάλα ονόματα και 3.000 κόσμος τίμησαν όχι ακριβώς τη σκηνή αλλά τον τόπο μας και το χωριό μας και συμμετείχαν σε ένα διήμερο ξεφαντώματος και γνωριμίας. Φέτος, το “10ο Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας” με τρανταχτά καλλιτεχνικά ονόματα και με την εμπειρία οργάνωσης ενός τόσο μεγάλου φεστιβάλ προβλέπεται να γίνει χαμός!
Από... εσωτερική πληροφόρηση έμαθα ότι έχουν παραγγελθεί 35.000 σουβλάκια με option! Δηλαδή να παραγγελθούν και άλλα εάν αυτά εξαντληθούν έγκαιρα.
Εμείς εδώ, εκτός από την πρόσκληση, οφείλουμε να επισημάνουμε και άλλα πράγματα. Το χωριό μας ένα παλιό κεφαλοχώρι, περνάει πολύ πολύ δύσκολα τελευταία, έχοντας θλιβερά ρεκόρ εκούσιας εγκατάλειψης της ζωής από νέους ανθρώπους, αντιμετωπίζοντας όλα τα χτυπήματα της κλιματικής αλλαγής και της πτώσης της αγροτικής δραστηριότητας, της γήρανσης του πληθυσμού και της κατάρρευσης των γεννήσεων: μόνο 5 γεννήσεις το τελευταίο χρόνο! Το Σχολείο κλείνει όπου να 'ναι...
Στο δυσμενές αυτό σκηνικό, ας προστεθεί ότι το χωριό μας δεν έχει κάποια ιδιαίτερη φυσική ομορφιά: ένα καμπίσιο χωριό, στα «ριζά» του Καλλίδρομου, με κάποια πέτρινα σπίτια σε εγκατάλειψη, για να μας θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν των παππούδων μας.
Τα πάντα εναντίον μας! Κι όμως κάποιοι τολμηροί οραματιστές, ξεκίνησαν την προσπάθεια του φεστιβάλ, την οποία ανέλαβαν ποιο οργανωτικοί διάδοχοι και την έφεραν στη φετινή της δόξα. Η μαγιά, οργανωτική και οικονομική από την περυσινή επιτυχία, διασφαλίζει τη συνέχισή του στο άμεσο μέλλον.
Οι επιπτώσεις στο τοπικό γίγνεσθαι, είναι ήδη φανερές. Ο πυρήνας που οργανώνει το φεστιβάλ, βοήθησε στην δημιουργία ομάδας υποστήριξης μιας πολύ γνωστής ειδικής διαδρομής στο ράλι Ακρόπολη, αυτή της Ελάτειας, με αποτέλεσμα πέρυσι το Σεπτέμβρη πάλι σκηνές, πάλι επισκέπτες, πάλι σουβλάκια, πάλι παρέες, πάλι κέφι στο καθημερινά πολύ ήσυχο χωριό μας! Μετρήσιμο αποτέλεσμα: η σχετική ομάδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για την ειδική του ράλι, ενώ μέχρι τώρα ήταν γεμάτη με γνωστά μας ονόματα της περιοχής, πλημμύρισε κυριολεκτικά από ξένους επισκέπτες που ήθελαν έτσι να κρατήσουν την επαφή μαζί μας.
Τι στο καλό, δεν θα... στραβωθεί κάποιος κατά την τοπική διάλεκτο, να βρει καμιά κοπέλα ή αγόρι να παντρευτεί να χορέψουμε και σε κανένα γάμο;
Αυτό αγαπητοί φίλοι είναι « Ήπια τοπική αγροτική ανάπτυξη» και όχι μόνο οι δείκτες και τα ποσοστά που σερβίρουν οι εκάστοτε αρχές και εμείς χρησιμοποιούμε για να κάνουμε τις ειδήσεις εύληπτες.
Ανάπτυξη είναι η καλοπέραση, τα παιδιά που παίζουν στη πλατεία, οι νέοι που γυρνάνε τα σοκάκια ερωτευμένοι, τα Αυγουστιάτικα Φεστιβάλ, η αγωνία για το επόμενο ράλι.
Φέτος τολμήστε αλλιώτικα και θα μας θυμηθείτε!!!