Το Γαλλικό Πρακτορείο μηνύει το X του Μασκ, γιατί δεν πληρώνει για τις ειδήσεις του

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Γαλλικό Πρακτορείο μηνύει το X του Μασκ, γιατί δεν πληρώνει για τις ειδήσεις του
Ο Μασκ επέκρινε την κίνηση του Γαλλικού Πρακτορείου σε ανάρτηση του.

Μήνυση κατά του μέσου κοινωνικής δικτύωσης X του Έλον Μασκ, το πρώην Twitter, κατέθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), κατηγορώντας το ότι δεν συζητά το ενδεχόμενο πληρωμής για τη διανομή του περιεχομένου του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Η Γαλλία το 2019 θέσπισε έναν κανόνα πνευματικών δικαιωμάτων, με την ονομασία «γειτονικά δικαιώματα» που υποχρεώνει τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες να διαπραγματεύονται με τους εκδότες που ζητούν αμοιβή για τις ειδήσεις τους.

«Το Γαλλικό Πρακτορείο εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη σαφή άρνηση του Twitter (που πρόσφατα μετονομάστηκε σε «Χ») να μπει σε συζητήσεις σχετικά με την εφαρμογή των γειτονικών δικαιωμάτων του Τύπου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Μασκ επέκρινε την κίνηση του Γαλλικού Πρακτορείου σε ανάρτηση του. «Είναι παράξενο. Θέλουν να τους πληρώνουμε για την επισκεψιμότητα στον ιστότοπό τους όπου βγάζουν διαφημιστικά έσοδα και εμείς δεν το κάνουμε!», είπε.

Σημειώνεται πως το 2021, η αντιμονοπωλιακή αρχή της Γαλλίας επέβαλε πρόστιμο 500 εκατ. ευρώ στην Google της Alphabet επειδή δεν συμμορφώθηκε με εντολές σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής συνομιλιών με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία της χώρας.

Έκτοτε, η Google έχει δεσμευτεί να επιλύσει τη διαφορά και έχει ανακοινώσει συμφωνίες με το AFP και πολλούς άλλους γαλλικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Το Facebook της Meta Platforms έχει επίσης υπογράψει συμφωνίες με ορισμένους Γάλλους εκδότες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Tesla: Πτώση 31% στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων που κατασκευάστηκαν στην Κίνα

Aπεργία στο Χόλιγουντ: Κινηματογραφικοί αστέρες προσφέρουν από 1 εκατ. δολάρια σε υποστήριξη των ηθοποιών

gazzetta
gazzetta reader insider insider