Αδέσποτα ζώα στα χωριά, ανεπιτήρητα ζώα στα βουνά αλλάζουν τη ζωή στην ύπαιθρο

Δημήτρης Αντωνόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αδέσποτα ζώα στα χωριά, ανεπιτήρητα ζώα στα βουνά αλλάζουν τη ζωή στην ύπαιθρο
Το θέμα των αδέσποτων και ανεπιτήρητων ζώων έρχεται στην επικαιρότητα κατά διαστήματα και μετά χάνεται. Γίνονται κάποια πράγματα από όποιον θεωρεί εαυτόν αρμόδιο και μετά σιωπή, μέχρι το επόμενο επεισόδιο.

Το θέμα των αδέσποτων και ανεπιτήρητων ζώων έρχεται στην επικαιρότητα κατά διαστήματα και μετά χάνεται. Γίνονται κάποια πράγματα από όποιον θεωρεί εαυτόν αρμόδιο και μετά σιωπή, μέχρι το επόμενο επεισόδιο. Αδέσποτα θεωρούμε αυτά που δεν έχουν αφεντικό, ενώ ανεπιτήρητα αυτά που το αφεντικό τους «τα αμολάει» κατά το κοινώς λεγόμενο, κι όποιον πάρει ο χάρος.

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και για τις δύο περιπτώσεις. Όλα τα χωριά έχουν γεμίσει αδέσποτα σκυλιά, τα οποία συχνά συμπεριφέρονται σαν αγελαία. Υπάρχουν δρόμοι που δεν μπορείς να περάσεις χωρίς φόβο. Σε επικοινωνία μας με τοπικό παράγοντα, που του θίξαμε το θέμα, απάντησε οτι ο κόσμος σταμάτησε να περπατάει από τον φόβο των σκυλιών. Μας άφησε μια καλή συνήθεια η πανδημία, βαλθήκαμε να την χαλάσουμε και αυτή...

Για το θέμα αρμοδιότητας των αδέσποτων πολλοί ερίζουν. Οι Δήμοι διαμαρτύρονται οτι δεν φτάνουν τα κονδύλια, η κεντρική διοίκηση λέει οτι δεν γίνεται καλή χρήση και τα ζώα εν τω μεταξύ αυξάνονται και πληθύνονται. Ειδικά μετά από περιόδους εορτών, όλο και κάποιο νέο ζώο θα έχει εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες του, που έκριναν οτι δεν το χρειάζονται πια. Τα βλέπεις στην αρχή φοβισμένα και σκελετομένα μέχρι να μάθουν την καινούργια τους ζωή.

Αντίστοιχα συμβαίνουν τέλος άνοιξης, αρχές καλοκαιριού, που γεμίζει το σύμπαν με μικρά κουταβάκια, που σε λίγες ημέρες ζωηρεύουν και χαλάνε το κόσμο.

Τα παραπάνω ισχύουν σε όλα σχεδόν τα χωριά και τις μικρές πόλεις της επαρχίας. Βέβαια, τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός τους έχει εμφανώς μειωθεί προφανώς λόγω των επερχόμενων δημοτικών εκλογών. Η ύπαιθρος αρχίζει να φοράει τα καλά της μήπως και ξεγελάσει τους καλοκαιρινούς επισκέπτες και φθινοπωρινούς ψηφοφόρους, οτι τα πράγματα βελτιώνονται και σε λίγο τα χωριά μας θα είναι... Μικρό Παρίσι!

Γεγονός είναι πάντως οτι η ζωή στα χωριά έχει αλλάξει πολύ εξ’αιτίας των αδέσποτων. Κάποιοι σταμάτησαν να περπατάνε και να ευχαριστιούνται τη φύση. Αλλοι δεν πάνε να δούνε φίλους και συγγενείς εάν δεν τους πάει ο εγγονός με το αυτοκίνητο. Αλλοι δεν φροντίζουν το κήπο τους γιατί μπαίνουν τα σκυλιά και τρώνε τα λάστιχα για να δροσιστούν. Αλλος δεν βάζει δένδρα γιατί πάνε και του τα χαλάνε.

Δεν είναι αυτή εικόνα ευνομούμενου κράτους, όσο φιλόζωος και να είναι κάποιος.

Από την άλλη διαβάζουμε οτι στην Ικαρία, το νησί που έχει ταυτιστεί με την ανεμελιά, κάποιοι προσέφυγαν στον Συνήγορο του Πολίτη ενάντια στο Δήμο, διότι δεν βάζει τάξη στη βοσκή των ζώων κι έχουν καταστρέψει τα πάντα. Ο προσεκτικός αναγνώστης θα μας επισημάνει οτι σε αμέσως προηγούμενο άρθρο μας ξιφουλκούσαμε υπέρ της μείωσης της βιομάζας στα δάση, κι εδώ που τα κατσίκια τρώνε τα πάντα δεν συμφωνούμε.

Σήμερα, με τη γνώση να έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας, τα πράγματα δεν μπορεί να εγκαταλλείπονται στη τύχη τους. Δεν αφήνουμε το πρωί-αμολάμε όπως εσκεμμένα γράψαμε στην αρχή- τα ζώα το πρωί και τα μαζεύουμε το βράδυ ή ίσως και μετά από καιρό. Αυτό δεν είναι ούτε φροντίδα, ούτε διαχείριση. Αλλο επιτηρούμενη βόσκηση, άλλο υπερβόσκηση, άλλο υποβόσκηση. Το σημερινό μας μοντέλο είναι μια κακώς εννοούμενη θήρευση: Παίρνουμε σήμερα ή καλύτερα εξαντλούμε, ότι υπάρχει στο περιβάλλον και αδιαφορούμε τι θα συμβεί αύριο.

Η επιστήμη δεν λέει κάτι τέτοιο. Υπάρχει ένας πολύ εύηχος όρος που τα λέει όλα με μια λέξη: βοσκοφόρτωση! Κάθε σύστημα που δίνει τροφή στα ζώα, μπορεί να θρέψει τόσες ζωικές μονάδες, αυτές πρέπει να αφήσουμε να βοσκήσουν εαν θέλουμε το σύστημά μας να είναι σε ισσοροποία και αειφορία.

Ολα αυτά όμως, δεν έχουν εφευρεθεί για να γράφονται στις εφημερίδες αλλά για να εφαρμόζονται. Γιαυτό το λόγο και ο Συνήγορος του Πολίτη συνεργάστηκε με τον τοπικό Δήμο της Ικαρίας και κατά τα κοινώς λεγόμενα...του τράβηξε λίγο το αυτί. Παραδέχθηκε οτι η σωστή διαχείριση του δάσους χρειάζεται ειδικούς και χρήματα που δεν έχει ο Δήμος, αλλά από την άλλη επισήμανε οτι οι ενέργειές του είναι αποσπασματικές και λίγο αποτελεσματικές.

Το θετικό είναι οτι τα θέματα των αδέσποτων και ανεπιτήρητων ζώων έχουν μπει στον δημόσιο διάλογο και αναπτερώνονται οι ελπίδες ότι κάτι καλό θα προκύψει. Να δούμε θα το βάλει στο πρόγραμμά του κάποιος υποψήφιος Δήμαρχος ή ίσως θα το ζητήσουν οι ψηφοφόροι;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider