Τουρκία: «Μποτιλιάρισμα» στα δικαστήρια από τις προσφυγές ιδιοκτητών κατά ενοικιαστών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: «Μποτιλιάρισμα» στα δικαστήρια από τις προσφυγές ιδιοκτητών κατά ενοικιαστών
Ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με το ανώτατο όριο 25% στις αυξήσεις των ενοικίων, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό περιβάλλον.

Τα τουρκικά δικαστήρια αντιμετωπίζουν αριθμό-ρεκόρ αγωγών, αφού η κυβέρνηση εισήγαγε ανώτατο όριο στις αυξήσεις των ενοικίων, ανέφερε η εφημερίδα Dunya.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο αριθμός των υποθέσεων έφτασαν στα δικαστήρια από ιδιοκτήτες εναντίον ενοικιαστών, ανήλθε σε περίπου 47.000 το πρώτο εξάμηνο του έτους, αριθμός υπερδιπλάσιος του συνόλου για ολόκληρο το 2022, έγραψε η Dunya, επικαλούμενη τον Ali Guvenc Kiraz, επικεφαλής του Property Law Association με έδρα την Κωνσταντινούπολη. «Τα δικαστήρια έχουν μποτιλιάρει», είπε.

Η Τουρκία εισήγαγε ετήσιο όριο 25% στις αυξήσεις των ενοικίων πέρυσι και το παρέτεινε για άλλους 12 μήνες τον Ιούλιο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός των καταναλωτών αυξήθηκε έως και 85,5%. Η πολιτική είχε ως αποτέλεσμα έναν αυξανόμενο αριθμό δικαστικών υποθέσεων καθώς οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να εκδιώξουν τους ενοικιαστές και να βρουν νέους για να παρακάμψουν το ανώτατο όριο. Τα εθνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν συχνά περιστατικά βίας μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών, μερικά από τα οποία εξελίχθηκαν σε θανατηφόρα.

Η άνοδος των τιμών των κατοικιών και των ενοικίων υποστηρίχθηκε από μια ευρεία επιτάχυνση του πληθωρισμού των καταναλωτικών αγαθών, η οποία ακολούθησε τις μειώσεις από την κεντρική τράπεζα στο βασικό της επιτόκιο το 2021 και το 2022, υπό την πίεση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι τιμές των κατοικιών στην Τουρκία των Μάιο αυξήθηκαν 103,64% σε ετήσια βάση.

Ο Ερντογάν διόρισε νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας - την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν - μετά τη νίκη του στις εκλογές τον Μάιο, επιτρέποντας στη νεοσύστατη οικονομική διοίκηση να αυξήσει το κόστος δανεισμού για να μειώσει τη ζήτηση χρήματος και να επιβραδύνει τον πληθωρισμό. Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας έχει αυξηθεί κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες από τότε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider