Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Αλεξανδρούπολη -Αναζωπυρώσεις στην περίμετρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Αλεξανδρούπολη -Αναζωπυρώσεις στην περίμετρο
Μάχη με τις φλόγες, συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες στην Αλεξανδρούπολη, με τους ανέμους πάντως να έχουν κοπάσεις προς το παρόν τις πρώτες πρωινές ώρες.

(upd 09:46) Με τη συνδρομή των εναέριων μέσων που πραγματοποιούν ρίψεις νερού από το πρωί συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης.

Οι δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, με το έργο τους να δυσχεραίνεται από τους ανέμους, οι οποίοι πάντως δεν καθιστούν απαγορευτικό τον ανεφοδιασμό των εναέριων μέσων.

Συνολικά επιχειρούν 214 πυροσβέστες, με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 59 οχήματα, 10 αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες στην επιχείρηση κατάσβεσης εντοπίζονται αυτή τη στιγμή στα πύρινα μέτωπα Μοναστηράκι, Δωρίσκο και προς Νίψα- Δωρικό.

Κλειστή παραμένει η Εγνατία Οδός από τον κόμβο Αρδανίου έως τον κόμβο Αμφιτρίτης

Σε ισχύ παραμένει η προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κήπων - Αλεξανδρούπολης από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Αμφιτρίτης Αλεξανδρούπολης, και στα δύο ρεύματα, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή. Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Κήπων- Φερών – Αλεξανδρούπολης.

Η αστυνομία απευθύνει έκκληση στους πολίτες και οδηγούς οχημάτων για την ασφάλεια τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Μήνυμα εκκένωσης εστάλη χθες σε 12 οικισμούς, στο Δωρικό, τον Άβαντα, την Αμφιτρίτη, τον Μαΐστρο, το Μοναστηράκι και το Δορίσκο. Την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για τη δορυφορική καταγραφή των καμένων εκτάσεων και των ζημιών που έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη ενεργοποίησε η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής που επιχειρούσαν στην περιοχή μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Πέντε διακομίστηκαν με αναπνευστικά προβλήματα ένας με τραύμα στο κάτω άκρο ενώ επιχειρούσε στην περιοχή Αγνάντια, ένας με οφθαλμολογικό πρόβλημα, και ένας με έγκαυμα στο χέρι.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι 198 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρα τμήματα, 11 αεροσκάφη, έξι ελικόπτερα. Παράλληλα, συνδράμουν ισχυρές δυνάμεις του στρατού, της Περιφέρεια και των δήμων και πολλοί εθελοντές, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύονται με ακόμη ένα πεζοπόρο τμήμα με 16 πυροσβέστες. Σήμερα θα επιχειρήσουν και τρία ελικόπτερα της αεροπορίας στρατού.

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, δυνάμεις της ΕΛΑΣ, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των ΟΤΑ. Στη φωτιά διατίθενται 25 περιπολικά, 5 δίκυκλα και 55 αστυνομικοί.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στην επιχείρηση πυρόσβεσης συνδράμουν από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων: 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415, 1 PZL, 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ, 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ, προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, υδροφόρα οχήματα, βυτιοφόρα οχήματα και οχήματα γενικής χρήσεως.

Με πληροφορίες από skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider