Πύρινος εφιάλτης σε πολλαπλά μέτωπα: Μαίνονται οι φωτιές σε Έβρο, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα, Ροδόπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πύρινος εφιάλτης σε πολλαπλά μέτωπα: Μαίνονται οι φωτιές σε Έβρο, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα, Ροδόπη
«Ξύπνησε» ο πύρινος εφιάλτης, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη σε πολλαπλά μέτωπα για ακόμα μία φορά - μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου - και τον κρατικό μηχανισμό να τίθεται σε «συναγερμό». 

«Ξύπνησε» ο πύρινος εφιάλτης, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη σε πολλαπλά μέτωπα για ακόμα μία φορά - μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου - και τον κρατικό μηχανισμό να τίθεται σε «συναγερμό».

Καθώς μαίνονται οι φωτιές σε Έβρο, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα και Ροδόπη, πραγματοποιήθηκε έκτακτη ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια.

«Οι τελευταίες 48 ώρες, όπως δυστυχώς και το επόμενο 48ωρο, αποδεικνύονται εξαιρετικά κρίσιμες λόγω των θυελλωδών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών που δημιουργούν εκτεταμένα πύρινα μέτωπα, καθώς οι εστίες δεν μπορούν να τεθούν εύκολα υπό έλεγχο» τόνισε ο κ. Κικίλιας μεταξύ άλλων. «Η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη και τη Δαδιά, καθώς και οι μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε Εύβοια, Καβάλα, Βοιωτία, Κομοτηνή είναι πολύ δύσκολες» είπε ακόμα.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η λήψη πέντε μέτρων:

  1. Απαγόρευση πρόσβασης σε ορεινούς όγκους και περιαστικά δάση με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη στις 8 το πρωί.
  2. Αύξηση και παρουσία περιπόλων ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλες τις παραπάνω περιοχές και σε περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς.
  3. Απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας από τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους που θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο πυρκαγιάς.
  4. Αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών εκκένωσης του 112, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος εγκλωβισμού και συνακόλουθα, απώλειας ζωής.
  5. Αν κριθεί απαραίτητο, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν όλες οι εμπλεκόμενες, επιχειρησιακά, δυνάμεις.

Η εικόνα στα μέτωπα

Η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη συνεχίζεται για τρίτη μέρα, ενώ νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους, το οποίο τους ενημέρωνε ότι οι καπνοί από την δασική πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη κατευθύνονται προς την πόλη, συμβουλεύοντά τοτς να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα.

Το ένα κύριο μέτωπο είναι στη Νίψα, πάνω από την Εγνατία Οδό, ενώ ακολουθεί και το μέτωπο από την κάτω πλευρά της Εγνατίας στο Δωρικό, όπως και εκείνος που κινείται από το Λουτρό προς το Μοναστηράκι.

Ήδη έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί για την ασφάλεια των πολιτών, ενώ μηνύματα από το 112 εστάλησαν και σε άλλα δύο χωριά, τα Άβαντα και το Διαλεκτό.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα στην περιοχή Ταρσός στη Βοιωτία. Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί δύο μηνύματα εκκένωσης από το 112.

Μάχη για να προστατεύσουν τα σπίτια δίνουν οι πυροσβέστες και στο Σαράντη της Βοιωτίας. Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι περισσότερα από 15 σπίτια είδαν τις φλόγες μέσα στις αυλές τους, ενώ οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Στο μεταξύ, νέα φωτιά εκδηλώθηκε και στο Δίστομο της Βοιωτίας πίσω από το εργοστάσιο της Αλουμίνας.

Μεγάλη είναι και η ένταση της φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή Προφήτης Ηλίας, στα Ψαχνά της Εύβοιας. Νωρίτερα, εκδόθηκε μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της περιοχής όπου αναφέρει ότι όσοι βρίσκονται στη βιομηχανική περιοχή της Νέας Αρτάκης και της Βατώντα να εκκενώσουν προς τη Χαλκίδα.

Όσον αφορά στη Ροδόπη, όπως είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Τσαλικίδης,στην περιοχή υπάρχουν δύο πύρινα μέτωπα σε Μίσχο και Άνω Δροσίνη και ανέφερε ότι «η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έχει επεκταθεί στον ορεινό όγκο προς δυτικά».

Ήδη με μηνύματα 112, έχουν ειδοποιηθεί προς εκκένωση οι κάτοικοι έξι περιοχών και συγκεκριμένα στις περιοχές Μίσχος, Άνω Δροσίνη, Ληνό, Μέγα Πιστό, Σώστης και Πολύανθος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε δασική έκταση στο Διαλεκτό της Καβάλας, ενώ στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους των οικισμών Δαμασκηνιά, Εκλεκτό, Αβραμυλιά να εκκενώσουν με κατεύθυνση νότια προς την Παλαιά Εθνική οδό, αλλά και στους κατοίκους των περιοχών Νέο Ξεριά, Παλιό Ξεριά και Γέροντα, με το οποίο τους ζητείται να εκκενώσουν τις συγκεκριμένες περιοχές και να κατευθυνθούν προς τον κόμβο της Χρυσούπολης.

Άλλωστε, σε πλήρη επιφυλακή παραμένουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Νέστου, όπου λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι παραμένει εκτός ελέγχου.

Λόγω της πυρκαγιάς η Εγνατία οδός στο ύψος του κόμβου της Χρυσούπολης παραμένει κλειστή και η κυκλοφορία διοχετεύεται στην παλιά εθνική οδό Καβάλας-Ξάνθης.

Έφτασε η βοήθεια από την Κύπρο - Καθ' οδόν οι Ρουμάνοι πυροσβέστες

Η ρουμανική αποστολή που κινητοποιήθηκε άμεσα για να προσφέρει για μια ακόμα φορά τις υπηρεσίες της στην Ελλάδα, αναμένεται αργά απόψε το βράδυ στη χώρα μας, ενώ δύο αεροσκάφη από την Κύπρο προσγειώθηκαν ήδη στο διεθνές αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα αποτελέσει και βάση των επιχειρήσεων.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εν μέσω των συνθηκών ακραίου και πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που επικρατούν σε πολλές περιοχές της χώρας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε χθες το απόγευμα στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα παροχής εναέριας και επίγειας συνδρομής για την αντιμετώπιση της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Στο ελληνικό αίτημα που υποβλήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκαν άμεσα:

- Η Ρουμανία, η οποία προσφέρθηκε να συνδράμει με πεζοπόρο τμήμα με 56 πυροσβέστες και 10 πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και

- Η Κύπρος, η οποία δήλωσε την ετοιμότητά της να αποστείλει 2 αεροσκάφη τύπου Air Tractors, από τα ενταχθέντα στον εναέριο στόλο του rescEU.

Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες αναμένεται να περάσουν τα σύνορα πριν τα μεσάνυχτα, ενώ τα δύο κυπριακά αεροσκάφη θα επιχειρήσουν με το πρώτο φως της μέρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φωτιές: Μάχη με τις φλόγες σε Εύβοια και Έβρο - Νεκρός κτηνοτρόφος στην Βοιωτία

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ροδόπη, κάηκαν σπίτια στον Σώστη - Εκκενώνονται χωριά στην Καβάλα

gazzetta
gazzetta reader insider insider