Πυρκαγιές: Αναζωπύρωση στην Πάρνηθα - Μαίνεται για 7η ημέρα η φωτιά σε Ροδόπη, Έβρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιές: Αναζωπύρωση στην Πάρνηθα - Μαίνεται για 7η ημέρα η φωτιά σε Ροδόπη, Έβρο
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μέχρι και σήμερα η φωτιά στη Ροδόπη, με το 112 να στέλνει μήνυμα απομάκρυνσης κατοίκων λόγω του πύρινου μετώπου, που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή.

Τελευταία ενημέρωση: 19:40

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις και για το πύρινο μέτωπο της Φυλής, καθώς την τελευταία ώρα εκδηλώθηκε αναζωπύρωση στην Πάρνηθα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή «Φρούριο».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Open, η φωτιά πέρασε σε δάσος που δεν έχει καεί, με τα εναέρια μέσα να συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή. Κάνουν, ειδικότερα, στοχευμένες ρίψεις προκειμένου να περιορίσουν το μέτωπο, το οποίο έχει επεκταθεί σε δύσβατο σημείο, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής.

Όλες οι δυνάμεις έχουν στραφεί στο συγκεκριμένο μέτωπο, προκειμένου να το θέσουν υπό έλεγχο προτού επεκταθεί. Η αναζωπύρωση έχει ξεσπάσει την τελευταία ώρα, ενώ οι άνεμοι που πνέουν στο σημείο δεν είναι ιδιαίτερα ισχυροί.

Την περιοχή επισκέπτεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνεχίζεται η μάχη στη Ροδόπη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μέχρι και σήμερα η φωτιά στη Ροδόπη, με το 112 να στέλνει μήνυμα απομάκρυνσης κατοίκων λόγω του πύρινου μετώπου, που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή.

Το απόγευμα της Παρασκευής ήχησε ξανά το 112 για την περιοχή της Λεπτοκαρυάς στη Ροδόπη, δίνοντας οδηγία να απομακρυνθούν λόγω μεγάλης φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Λεπτοκαρυά απομακρυνθείτε προς Σάπες. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» γράφει συγκεκριμένα το μήνυμα του 112.

Η πυρκαγιά στη Ροδόπη συνδέεται με το μέτωπο που κατακαίει τον Έβρο για έβδομη ημέρα. Στο νότιο τμήμα του νομού το μεγαλύτερο μέτωπο εντοπίζεται δυτικά, βόρεια της Αισύμης και εκτείνεται μέχρι το Νομό Ροδόπης στην περιοχή Κασσιτερών Σαπών και ουσιαστικά στην περιοχή της Μαυρόπετρας.

Αναζωπυρώσεις σε Φθιώτιδα και Βοιωτία

Σε ετοιμότητα και εγρήγορση έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Φθιώτιδα, καθώς το μεσημέρι της Παρασκευής (26/08) σημειώθηκε νέα αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βίτωλη.

Στο σημείο, όπως αναφέρει το lamiareport, έχουν σπεύσει ήδη ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να την περιορίσουν προτού επεκταθεί. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο πως η πυρκαγιά μαίνεται σε κομμάτι, που είχε σωθεί στη μεγάλη φωτιά της περασμένης Τρίτης (22/08).

Το σημείο, που σημειώθηκε η αναζωπύρωση, προκαλεί προβληματισμό στην Πυροσβεστική, στους εθελοντές πυροσβέστες και τους κατοίκους της περιοχής, καθώς είναι δασικό (σ.σ. το σημείο) και δύσβατο.

Αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται την ίδια στιγμή στη Βοιωτία, κυρίως στις περιοχές Ζάλτσα, Στείρι και Κυριάκι, αλλά και στην Πύλη Τρικάλων.

Επίσης, σε διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς στις περιοχές Ζαχάρω, Πύργο, Πηνειό και Ανδραβίδα της ΠΕ Ηλείας, επιχειρούν 51 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Ελληνικό Αργολίδας, επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 5 οχήματα και 2 Α/Φ.

Τέλος, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Λάγιο Λακωνίας έχει οριοθετηθεί.

Μεγάλος ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε 4 περιφέρειες αύριο Σάββατο

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Σάββατο, 26 Αυγούστου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας και ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

* Περιφέρεια Αττικής

* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας)

* Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Ροδόπης και ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έβρος: Στους 19 οι νεκροί μετανάστες από τη φωτιά - Eντοπίστηκε απανθρακωμένη σορός στη Δαδιά

Π. Μαρινάκης: Η Ελλάδα διανύει την πιο δύσκολη χρονιά από άποψη κλιματολογικών συνθηκών

gazzetta
gazzetta reader insider insider