Κρίσιμη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν για τα σιτηρά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν για τα σιτηρά
Στη ρωσική πόλη Σότσι συναντιούνται σήμερα οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν. 

Στη ρωσική πόλη Σότσι συναντούνται σήμερα οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί το φλέγον θέμα της συμφωνίας της εξαγωγής των σιτηρών της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η ισχύς της συμφωνίας, η οποία συνήφθη με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ το 2022, τερματίστηκε μετά την απόσυρση της Ρωσίας από αυτήν τον Ιούλιο.

Επιδίωξη της Άγκυρας είναι να πείσει τη Μόσχα να επιστρέψει στη συμφωνία, δήλωσε ο επικεφαλής σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας του Τούρκου προέδρου, Ακίφ Τσαγκάι Κιλίτς.

Επεσήμανε ότι η Άγκυρα είναι επιφυλακτική ως προς το αποτέλεσμα, ωστόσο ελπίζει σε θετική έκβαση, αφού η ακύρωση της συμφωνίας επηρεάζει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και ανεβάζει τις τιμές.

Η Ουκρανία κατηγορεί γειτονικές χώρες

Σημειώνεται πως ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών είχε επικρίνει πριν από λίγες μέρες τις γειτονικές χώρες για την πρόθεσή τους να περιοριστούν οι εισαγωγές σιτηρών από τη χώρα του πέρα από την απαγόρευση που έχει επιβάλει η ΕΕ, με το Κίεβο να προειδοποιεί ότι θα «υποστηρίξει σθεναρά» τα δικαιώματά του.

Η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία (που δεν γειτνιάζει απευθείας με την Ουκρανία) δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα ήθελαν η ΕΕ να παρατείνει την απαγόρευση -- η οποία πρόκειται να λήξει στις 15 Σεπτεμβρίου -- έως το τέλος της χρονιάς, για να υποστηρίξουν τους δικούς τους αγρότες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Κατέστρεψε 4 ταχύπλοα με Ουκρανούς καταδρομείς στη Μαύρη Θάλασσα - «Έριξε» και drones

Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο υπ. Άμυνας, Ολεξέι Ρέζνικοφ, έπειτα από αίτημα του Ζελένσκι

Στη Λευκωσία ο Κυρ. Μητσοτάκης για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider