ΗΠΑ: Δύσκολα γλυτώνει το shutdown η κυβέρνηση- Αδιέξοδο Βουλής- Γερουσίας την ύστατη ώρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Δύσκολα γλυτώνει το shutdown η κυβέρνηση- Αδιέξοδο Βουλής- Γερουσίας την ύστατη ώρα
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής κάνει μια τελική προσπάθεια, αλλά ακόμα και αν πετύχει ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για τη προσωρινή χρηματοδότηση της κυβέρνησης, δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος του σώματος Κέβιν Μακάρθι, λίγες ώρες πριν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρόκειται να ξεκινήσει το τέταρτο μερικό κλείσιμό της μέσα σε μια δεκαετία.

Σύμφωνα με το Reuters, η κίνηση θα δοκιμάσει τη «στενή» πλειοψηφία του Μακάρθι με 221-212, καθώς πολλοί σκληροπυρηνικοί συντηρητικοί έχουν αντιταχθεί στην ιδέα ενός νομοσχεδίου βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, ενώ η υποστήριξή του θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε αμφισβήτηση της θέσης του Μακάρθι ως προέδρου της Βουλής.

Ο ελιγμός θα απαιτήσει ψήφους των Δημοκρατικών, γεγονός που θα εξοργίσει ορισμένους σκληροπυρηνικούς του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που ήθελαν να περάσουν το νομοσχέδιο χωρίς τη στήριξη των Δημοκρατικών.

Ακόμα κι αν η Βουλή εγκρίνει το νομοσχέδιο, μπορεί να μην υπάρχει αρκετός χρόνος για τη Γερουσία με την πλειοψηφία των Δημοκρατικών, να ψηφίσει το μέτρο και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να το υπογράψει για να γίνει νόμος πριν λήξει η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση στις 12:01 π.μ. (τοπική ώρα) την Κυριακή.

Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες της Βουλής μόλις την Παρασκευή είχαν μπλοκάρει δικό τους νομοσχέδιο, το οποίο περιελάμβανε πολλαπλές προσθήκες συντηρητικής πολιτικής στις οποίες αντιτάχθηκαν οι Δημοκρατικοί. Αυτά τα μέτρα δεν θα ληφθούν υπόψη στο νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα επεκτείνει τη ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για 45 ημέρες.

«Θέλω να κρατήσω την κυβέρνηση ανοιχτή όσο τελειώνουμε τη δουλειά μας», είπε ο ΜακΚάρθι στους δημοσιογράφους μετά από μια συνεδρίαση του κόμματος κεκλεισμένων των θυρών.

Η Γερουσία με την πλειοψηφία των Δημοκρατικών σχεδίασε άλλη μια ψηφοφορία το Σάββατο για ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης έως τις 17 Νοεμβρίου, το οποίο έχει προχωρήσει με ευρεία δικομματική υποστήριξη. Όμως η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους το έχει απορρίψει μέχρι στιγμής.

Οι εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των Ρεπουμπλικανών που ελέγχουν τη Βουλή με διαφορά 221-212 έχουν ωθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στα πρόθυρα της τέταρτης μερικής παύσης λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέσα σε μια δεκαετία, καθώς η Βουλή δεν μπόρεσε να εγκρίνει νομοθεσία που θα κρατούσε την κυβέρνηση ανοιχτή μετά την 1η Οκτωβρίου, την ημερομηνία που αποτελεί την έναρξη του οικονομικού έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider