Στις φλόγες η Μέση Ανατολή- Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις φλόγες η Μέση Ανατολή- Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών
Πιθανώς να πλησιάζουν τους 1.000 οι νεκροί Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι. Πιθανή χερσαία επέμβαση στη Γάζα. Αγωνία για τους ομήρους, των οποίων ο αριθμός δεν έχει αποσαφηνιστεί. Ανεβαίνει η ένταση στα σύνορα με το Λίβανο. Εχθρικές δυνάμεις παραμένουν στο έδαφός μας αναφέρει ο στρατός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:51

Ραγδαίες είναι οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος από ξηράς, αέρος και θαλάσσης.

Το σφυροκόπημα με ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση που μεταδίδεται από τοπικά ΜΜΕ, δύο Ισραηλινοί τραυματίστηκαν στην πόλη Σντερότ από ρουκέτες, ενώ έξι κτίρια στη πόλη που βρίσκεται στα νότια της χώρας χτυπήθηκαν άμεσα.

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται και σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό οι νεκροί- Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι- πιθανώς να πλησιάζουν τους 1.000. Ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών από την επίθεση που εξαπέλυσε χθες στο Ισραήλ η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ανήλθε σε 500-600, όπως μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση. Παράλληλα η Γάζα μετρά 313 νεκρούς από τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Σε μια τελευταία εξέλιξη, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι περισσότεροι από 400 μαχητές της Χαμάς έχουν χάσει τη ζωή τους σε μάχες στο νότιο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας. Χιλιάδες είναι τραυματίες και από τις δύο πλευρές.

Φόβοι για μέτωπο με το Λίβανο

Παράλληλα, οι ισραηλινές αρχές συνιστούν στους κατοίκους που ζουν κοντά στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο να εγκαταλείψουν την περιοχή, καθώς η Χεζμπολάχ άρχισε να ανταλλάσσει πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις, αλλά οι τοπικοί αξιωματούχοι δεν έχουν λάβει άμεση εντολή εκκένωσης προς το παρόν.

Η ένταση με την σιιτική οργάνωση του Λιβάνου ξεκίνησε όταν έπληξε τρεις ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις στις φάρμες Σεμπάα, μια περιοχή στο νότιο Λίβανο που θεωρείται από την κυβέρνηση του Λιβάνου ως κατεχόμενη από το Ισραήλ. Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο ΜΜΕ του κινήματος, η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι μία από τις μονάδες της εκτόξευσε μεγάλο αριθμό ρουκετών και οβίδων εναντίον τριών στόχων, σε αυτό που περιέγραψε ως επιχείρηση για την απελευθέρωση των κατεχόμενων λιβανικών εδαφών και την υποστήριξη της αντίστασης του λαού της Παλαιστίνης. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε αμέσως με πυρά πυροβολικού στοχεύοντας την περιοχή από όπου ξεκίνησε η επίθεση. Ο στρατός πρόσθεσε ότι μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε μια θέση της Χεζμπολάχ στην περιοχή.

Αν αυτές οι προς στιγμή σποραδικές συγκρούσεις επεκταθούν, είναι εμφανής ο κίνδυνος μιας σύρραξης που θα εξελιχθεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο.

- Διαβάστε ακόμα: Foreign Affairs: Η απόλυτη εξαπάτηση της Χαμάς έπιασε το Ισραήλ στον «ύπνο»

Πιθανή η επέμβαση στη Γάζα

Παράλληλα με τις επιχειρήσεις εξουδετέρωσης των μαχητών της Χαμάς που έχουν παρεισφρήσει στο Ισραήλ, πληροφορίες που μεταδίδει ο βρετανικός Guardian αναφέρουν ότι ο στρατός ετοιμάζεται για επέμβαση στη Γάζα. Ενδεικτικό της πιθανότητας είναι ότι ο ισραηλινός στρατός άρχισε να εκκενώνει ισραηλινούς οικισμούς στην περιοχή των συνόρων με τη Γάζα. Χιλιάδες άνθρωποι θα μεταφερθούν σε άλλα σημεία του Ισραήλ, πρωταρχικά για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μην βρεθούν κοντά στη μάχη αν τελικώς γίνει η επέμβαση. Βέβαια, η προοπτική της εισβολής του ισραηλινού στρατού δεν είναι το «καλύτερο σενάριο», καθώς υπάρχει ο κίνδυνος για μαζικές απώλειες αμάχων- μια προοπτική που θα στρέψει την παγκόσμια κοινή γνώμη κατά του Ισραήλ.

- Διαβάστε ακόμα: Μεσανατολικό: Η χειρότερη έξαρση βίας εδώ και δεκαετίες - Ξεπέρασαν τους 600 οι νεκροί στις δύο πλευρές

Εχθρικές δυνάμεις παραμένουν στο έδαφός μας

«Εχθρικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στο έδαφος» του Ισραήλ και «ενισχύουμε τις δυνάμεις μας, ειδικά κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, καθαρίζοντας την περιοχή», δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποσχόμενος ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα καταδιώξουν «τρομοκράτες όπου κι αν βρίσκονται».

«Ενεργούμε για να καταστρέψουμε τον εχθρό», τόνισε ο εκπρόσωπος των IDF (ισραηλινών δυνάμεων άμυνας), στρατηγός Ντάνιελ Χαγκάρι, αναφέροντας ότι τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού «έπληξαν 800 εχθρικούς στόχους στη Λωρίδα της Γάζας», μετά την έναρξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα, ως απάντηση στην αιφνιδιαστική επίθεση μαχητών της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια.

Χθες το βράδυ το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ψήφισε θέτοντας τη χώρα επισήμως σε πόλεμο, ώστε να πραγματοποιήσει «σημαντικές στρατιωτικές δραστηριότητες», ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου είχε ήδη πει από χθες το πρωί ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο μετά τη διείσδυση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Η απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας έδωσε την νομική βάση για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολέμου.

Ο Χαγκάρι τόνισε σήμερα ότι από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις και δεκάδες άλλοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

Αναφερόμενος στα ερωτηματικά που έχουν προκληθεί για τον αιφνιδιασμό των ισραηλινών δυνάμεων άμυνας από την χθεσινή επίθεση της Χαμάς, ο Ισραηλινός στρατηγός τόνισε: «Υπάρχουν δύσκολα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και απαιτείται ενδελεχής έρευνα. Η ισραηλινή κοινή γνώμη αξίζει να λάβει απαντήσεις και είναι δική μας ευθύνη να τις παρέχουμε».

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πόλεμο. Οι IDF είναι πλήρως αφοσιωμένοι στην επίθεση και την ήττα του εχθρού. Θα πολεμήσουμε πρώτα και μετά θα ερευνήσουμε», τόνισε.

Είπε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν σε πολλές περιοχές, τονίζοντας: «Τις τελευταίες ώρες, οι δυνάμεις μας μάχονται στην περιφέρεια των συνόρων του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας για να καθαρίσουν την περιοχή από εισβολείς. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις δέχονται εχθρικά πυρά στο Μπεερί, εμπλέκονται σε μάχες με εισβολείς στο κιμπούτς του Κφαρ Άζα, διεξάγουν ναυτικές επιχειρήσεις στο Ζικίμ, πολεμούν στο Ναχάλ Οζ, στο Κισουφίμ και σε άλλες τοποθεσίες».

Σύγκλιση του Αραβικού Συνδέσμου

Η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου για να συζητηθεί η συνεχιζόμενη κλιμάκωση της Χαμάς-Ισραήλ. Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Παλαιστίνης στον Αραβικό Σύνδεσμο Mohannad Aklouk είπε ότι υποβλήθηκε υπόμνημα στο παναραβικό όργανο, ζητώντας επείγουσα συνάντηση για να κινητοποιηθούν οι αραβικές και διεθνείς προσπάθειες για να βρουν τρόπους να τερματιστεί η ισραηλινή κλιμάκωση στη Γάζα και να προστατευθεί ο παλαιστινιακός λαός. Στη συνάντηση θα συζητηθούν επίσης οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, σύμφωνα με τον Aklouk.

Επίσης, σύμφωνα με το το ισραηλινό N12News ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς διέταξε την παλαιστινιακή κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να δράσουν αμέσως για να βοηθήσουν στη Γάζα. Πολλά παλαιστινιακά καταστήματα στη Δυτική Όχθη είναι κλειστά σήμερα στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που ανακοινώθηκε το Σάββατο για υποστήριξη της Χαμάς.

Αγωνία για τους ομήρους

Ομιχλώδες παραμένει το τοπίο αναφορικά με τον αριθμό των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς. Σήμερα η ισλαμιστική οργάνωση μέσω του Al Jazeera δήλωσε ότι εντός της ημέρας θα δημοσιεύσει τον αριθμό των Ισραηλινών αιχμαλώτων. Νωρίτερα εκπρόσωπος της Χαμάς έκανε λόγο ότι κρατούνται δεκάδες Ισραηλινοί στρατιώτες, οι οποίοι βρίσκονται σε ασφαλή σημεία και σήραγγες οι οποίες διατρέχουν τη Γάζα. Το Τελ Αβίβ από την πλευρά του δεν έχει ανακοινώσει κάποιο αριθμό αναφορικά με το πόσοι έχουν μεταφερθεί στον παλαιστινιακό θύλακα

Σύμφωνα με πληροφορίες που διακινήθηκαν από την εφημερίδα Jerusalem Post, υπάρχουν περίπου 750 Ισραηλινοί αγνοούμενοι, οι οποίοι πιθανώς να έχουν καταλήξει στα χέρια της Χαμάς. Από την πλευρά του, ο στρατός κάνει λόγο για τουλάχιστον δύο τοποθεσίες στο νότιο Ισραήλ όπου κρατούνται αιχμάλωτοι. Επίσης ο στρατός ανέφερε ότι επιλύθηκαν δύο καταστάσεις ομηρείας, χωρίς όμως να δοθούν λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider